Sefii structurilor din MAI au averi declarate de 18,5 milioane de euro. Echivalentul in bani al averilor declarate de 33 de sefi din Ministerul Administratiei si Internelor se ridica la 18.455.101 euro, ceea ce inseamna 77.511.424,2 lei. Este vorba despre sefii structurilor, directiilor si institutiilor subordonate MAI care si-au depus declaratiile de avere anul acesta. Pe primul loc se afla seful Directiei Pasapoarte, cu o avere estimata la peste 2 milioane de euro, urmat de seful Directiei Medicale, care a acumulat o avere de 1,5 milioane de euro. Seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, ocupa pozitia a treia a podiumului, cu o avere de 1,35 milioane de euro. La polul opus se afla cel mai sarac sef din MAI. Acesta se numeste Marius Iriza, care ocupa functia de director al Directiei pentru Serviciile Publice Deconcentrate, cu o avere de “doar” 72.000 de euro. In total, cei 33 de “mahari” din Ministerul de Interne detin 35 de apartamente, dintre care majoritatea in Capitala, 17 case de locuit, patru case de vacanta si 31 de autoturisme, dintre care unele de lux, iar altele de colectie, scrie Gardianul.

Cine saboteaza autostrazile: lupii in calduri, ursii stresati, dacii si romanii. Raul si ramul par a nu mai fi frati cu romanul. Cel putin cu romanul de la Ministerul Transporturilor. Conducerea a „identificat“ motivele pentru care proiectele de constructie sunt oprite luni de zile. Pe scurt, oficialii se plang de lupii in calduri din zonele montane, ursii stresati dintre Comarnic si Brasov, broscutele din Dobrogea si pitigoii de la Moara Vlasiei. „Avem probleme cu avizele de mediu, pentru ca trebuie sa demonstram ca nu depasim numarul de decibeli suportat de ursi, ca nu impiedicam imperecherea lupilor, ca nu punem in pericol viata broscutelor si a pitigoilor“, a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera din minister, Adrian Ionescu. Acestor probleme li se adauga vestigiile arheologice care apar fix pe traseele viitoarelor autostrazi, mai spun oficialii. Exemplul invocat: 29 de situri pe cei 19 km ai centurii Constanta, relateaza Gandul.

Unsprezece persoane au fost depistate, in ultimele trei zile, de politistii antidrog in timp ce consumau droguri in zona unor cluburi si terase din statiunile Mamaia si Vama Veche. In zonele adiacente cluburilor, teraselor si beach-barurilor din statiuni au fost prinse unsprezece persoane care consumau droguri si au fost constatate douasprezece infractiuni de trafic si detinere de droguri de risc. Politistii au confiscat 201 grame de hasis, 60 grame de canabis si 21 de comprimate de Regenon. Aceste persoane sunt cercetate pentru detinere de droguri sau pentru trafic de droguri, scrie Curentul.

Conceptul campaniei trebuie centrat "pe ce vor strainii sa cumpere". Ministerul turismului va cheltui pentru crearea si promovarea brandului de tara (imaginea Romaniei turistice) circa 75 milioane de euro. Gasirea unui brand este necesara, spun patronii din turism, deoarece brandul este ca o marca de masina: mai nimeni nu cumpara o masina fara marca. Noua cautare a brandului turistic vine dupa esecul proiectelor "Eterna si fascinanta Romanie", "Romania – mereu surprinzatoare" si "Fabulospirit". Ultima campanie de realizare a brandului de tara s-a soldat cu cheltuirea a 1,5 milioane de euro din banii publici, pentru realizarea a cinci clipuri neutilizabile de promovare a imaginii Romaniei, avandu-l in centru pe Dracula. Afacerea a esuat la Departamentul National Anticoruptie, care a trimis in judecata 13 persoane. Faptul ca Romania are inca drumuri proaste pe care circula soferi inconstienti, zeci de mii de caini vagabonzi aflati in libertate, hoti de buzunare si hoti din bancomate nu este vazut ca un impediment in definirea brandului de tara. "Nu trebuie sa asteptam ca Romania sa devina o Elvetie pentru a lucra la un brand turistic. Cuba aflata sub comunism este o destinatie turistica importanta. La fel este si Egiptul, o destinatie a turismului de lux, in care poti sa ai probleme cu rapitorii daca pornesti prin desert", ne-a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), relateaza Romania Libera.

Tribunalul Tulcea a aprobat vanzarea, la un pret modic, a ecluzei Pardina, una dintre cele mai complexe lucrari hidrotehnice din Delta, care asigura reglarea nivelului apei pe zeci de mii de hectare. Privatizarea ecluzei compromite reconstructia ecologica a terenurilor agricole degradate din Delta. Tribunalul Tulcea a scos la vanzare ecluza Pardina pentru numai 36.000 euro. Ecluza este cea mai complexa constructie hidrotehnica din Delta Dunarii care a fost realizata pentru a regulariza circuitul apei in retelele de irigatii si de desecare din amenajarea agricola Pardina, care cuprinde aproape 30.000 de hectare. Instanta din Tulcea a luat aceasta decizie la solicitarea firmei de insolventa Rovi Now, care este lichidator judiciar al societatii cu capital de stat Delta Sistem, informeaza Romania Libera.

Emil Calota, fostul primar PSD al Ploiestiului, in prezent consilierul personal al presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, este acuzat ca a incercat sa-i intimideze pe subordonatii sai de la Camera de Conturi Prahova care, in perioada 2000-2008, cand a fost edil, i-au sanctionat deciziile nelegale. "Imediat dupa instalarea sa la Curtea de Conturi, domnul Calota a venit la o intalnire cu noi, aici, la Ploiesti, si ne-a reprosat ca i-am imputat banii cu care s-a premiat nelegal, singur, pe vremea cand era primar", a declarat, sub protectia anonimatului, un auditor-sef din cadrul Camerei de Conturi Prahova. De altfel, dupa ce a ajuns consilier la Curtea de Conturi, Emil Calota a castigat, in prima instanta, procesul cu filiala din Prahova a acestei institutii, magistratii anuland raportul prin care era obligat sa returneze la buget suma de 500 de milioane de lei, incasata de el si cei doi viceprimari, sub forma de bonificatii. Fostul edil al Ploiestiului are la Parchet sau la instantele de judecata mai multe dosare – bazate, in unele cazuri, pe rapoartele de control ale Camerei de Conturi Prahova –, fiind suspectat de nerespectarea legilor pe vremea cand era primar. In aceste conditii, se ridica intrebarea legitima daca nu cumva, dupa numirea in functia de consilier la Curtea de Conturi, Calota a intrat intr-un conflict de interese, scrie Romania Libera.

Lucia Hossu-Longin afirma ca generalul Ioan Mihai Pacepa, fostul sef al Securitatii, a cerut azil politic in Statele Unite pentru ca nu a mai suportat greutatea ultimei misiuni date de Nicolae Ceausescu. Potrivit realizatoarei tv, citata de Realitatea TV, Pacepa pleca in Germania cu trei misiuni: "Unu: era sa-i aduca lui Ceausescu din furtul de valuta, de tehnologie straina un miliard de dolari. Sa puna la cale uciderea lui Noel Bernard, a lui Emil Georgescu si a lui Paul Goma si ultimul lucru care i se cerea, de asemenea, era sa obtina elemente de construire a bombei atomice", a declarat Lucia Hossu-Longin, citata de Cotidianul.

Premierul Boc spune ca Metrorex poate da drumul la licitatia pentru Drumul Taberei-Universitate si Victoriei-Otopeni. Regia metroului asteapta intai banii promisi. Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC) este de acord sa finanteze cu aproximativ 300 de milioane de euro constructia tronsonului de metrou Piata Victoriei-Aeroportul Otopeni, iar Banca Europeana pentru Investitii a aprobat deja un credit de 370 de milioane pentru tronsonul Universitate-Drumul Taberei, declara sambata ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu. Impreuna cu premierul Emil Boc, ministrul a vizitat mai multe statii ale metroului bucurestean. „Ieri (sambata - n.r.) am avut o intalnire cu ambasadorul Japoniei la Bucuresti si acesta a subliniat faptul ca JBIC va investi in jur de 300 de milioane de euro pentru tronsonul Piata Victoriei - Aeroportul Otopeni, scrie Cotidianul.

„Mi-a luat foc masina dupa doar 160 de km parcursi”. Un bucurestean a dat in judecata firma Renault pentru ca, desi autovehiculul i-a ars la doar o saptamana dupa achizitionare, furnizorul refuza sa-i dea altul nou in schimb. In urma cu doua luni, Constantin Tica, un bucurestean in varsta de 46 de ani, a cumparat un Renault Megane Sedane Prima, in valoare de 11.000 de euro. La doar o saptamana dupa achizitionare, masina a luat foc. Barbatul cere un autoturism nou de la firma Renault Nissan Romania, ai carei reprezentanti refuza, sustinand ca masina nu prezinta urme de incendiu si ca poate fi reparata, scrie EvZ.

Dupa ce, in primul mandat, a operat schimbari in educatie anulate ulterior, ministrul Andronescu intentioneaza sa le dea iarasi de furca elevilor. Primele rezultate la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2009, anuntate ieri, indica un grad de promovabilitate intre 70 si 90 de procente, in medie, la nivelul intregii tari. La „examenul de maturitate” din acest an, rezultatele partiale, afisate inainte de depunerea contestatiilor din partea candidatilor, fruntase sunt judete precum Mehedinti, Arad, Timis si Suceava. „Ploaia” cu note ridicate, in ciuda faptului ca elevii romani au mari dificultati la scriere si citire, dupa cum arata rezultatele la evaluarile internationale, determina o noua schimbare in modul de desfasurare atat a Bacului, cat si a testelor de la sfarsitul gimnaziului, scrie EvZ.