Guvernul irakian a interzis luni vizitele organizate la mormantul fostului presedinte Saddam Hussein. Potrivit oficialilor irakieni mai multe scoli din Tikrit au organizat vizite la mormantul sau unde nostalgicii vechiului regim irakian se aduna frecvent pentru a comemora ziua de nastere a fostului lider de la Bagdad. Saddam Hussein a fost spanzurat la 30 decembrie 2006, dupa ce a fost condamnat pentru crime impotriva umanitatii, pentru moartea a 148 de localnici siiti arestati, judecati si executati in anii '80 pentru o presupusa tentativa de asasinare a acestuia. Masurile impuse de autoritatiile irakiene vin pe fondul intensificarii atentatelor. La sfarsitul lunii iunie, a fost inregistrat cel mai sangeros antentat petrecut in Irak in ultimul an si jumatate soldat cu 72 de morti, peste 200 de raniti si distrugerea a aproximativ 80 de imobile, cu doar cateva zile inainte ca acordul de securitate irakiano-american sa intre in vigoare iar o parte dintre soldatii americani sa se retraga din orasele irakiene, noteaza AFP.

Acord esuat intre sindicalisti si conducerea British Airways. Angajatii companiei aeriene britanice British Airways ameninta cu greve dupa ce negocierile cu patronatul, derulate luni, nu au ajuns la niciun acord. Sindicalistii din cadrul companiei au respins planul de restructurare al conducerii care prevede inghetarea salariilor si reducerea a 3.700 de posturi. Miercuri, 8 iulie va avea loc o noua reuniune intre companie si sindicate, in lipsa unei intelegeri intre cele doua parti British Airways riscand sa se confrunte cu greve pe perioada verii. In luna mai compania britanica a anuntat o pierdere anuala record de 401 milioane lire, cauzata in principal de costurile mari la combustibil. British Airways a anuntat la sfarsitul lunii trecute ca 800 angajati au acceptat sa munceasca gratis timp de o luna, 4.000 de angajati au intrat in concediu fara plata, iar 1.400 de persoane s-au oferit voluntari pentru a lucra part-time. De asemenea directorul executiv, Willie Walsh, a declarat deja ca va lucra gratis in iulie, renuntand la un salariu de 61.000 de lire. Sindicalistii sustin insa ca angajatii au fost obligati de catre companie sa semneze aceste acorduri de voluntariat, informatie negata de patronat, relateaza AFP.

A murit coordonatorul razboiului din Vietnam. Fostul Secretar american al Apararii, Robert McNamara, considerat unul dintre principalii artizani razboiului din Vietnam in timpul administratiilor Kennedy si Johnson, a murit, in varsta de 93 de ani. Robert McNamara, care s-a remarcat printr-o cariera fulminanta in domeniul industriei si al finantelor, ramane pentru pacifisti simbolul esecului militar in Asia de Sud-Est care a costat viata a 58.000 de soldati americani. Pentru a califica conflictul din Vietnam, unii activisti utilizeaza expresia "razboiul lui McNamara". Robert McNamara a ocupat functia de Secretar al Apararii timp de sapte ani, in timpul presedintilor John Kennedy si Lyndon Johnson. In 1995, fostul secretar al apararii a publicat o carte despre razboiul din Vietnam, in care a marturisit ca regreta rolul pe care l-a avut in acest conflict. Inainte sa ajunga seful Pentagonului, Robert McNamara a condus compania Ford. Dupa ce a parasit functia de la Pentagon, McNamara a condus Banca Mondiala timp de 12 ani, pana in 1981, scrie Reuters.

Genistii au evacuat luni aeroportul din Edinburgh, Scotia, dupa ce au descoperit un pachet suspect. Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca terminalul unu al aeroportului a fost evacuat ca masura de precautie. Dupa doua ore si jumatate, aeroportul din Edinburgh a fost redeschis. "Oamenii se afla din nou in terminal", au declarat surse din politie, anuntand ca nu au fost gasiti, explozibili. Aproximativ 35.000 de pasageri tranziteaza zilnic aceasta aerogara, relateaza AFP.

ONU condamna tirurile Coreei de Nord. Consiliul de securitate al Natiunilor Unite a condamnat luni experimentele militare ale Coreei de Nord. Atitudinea oficialilor ONU vine dupa ce sapte rachete balistice, cu o raza de actiune evaluata intre 400 si 500 km de autoritatile de la Seul, au fost trase sambata in Marea Japoniei. Potrivit membrilor Consiliului, prin aceste actiuni Phenianul se face vinovat de o noua incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU care i-au interzis testele nucleare sau cu racheta balistica, scrie AP.