Malaxa – Faur, sau Pasarea Phoenix a industriei romanesti. Uzinele Malaxa-23 August nu mai exista institutional. Sunt capitole de istorie care pot ridica, cel mult, probleme de morala si constiinta. Nu se poate vorbi, insa, despre ziduri, fara a scoate pe tapet si povestea sufletului care a stat la baza lor. Industrias roman de succes, cu sange boieresc - acesta ar fi, pe scurt, portretul lui Niculae Malaxa, cel considerat drept fondator al industriei nationale. Despre originile grecesti ale omului de afaceri s-a vorbit mai putin. Fiu al lui Costache Malaxa si al Elenei Ruxandra, fata pitarului Badarau, caruia dupa boierire i s-a conferit numele de Popov, Niculae a cunoscut o ascensiune rapida, datorata, in primul rand, abilitatii in afaceri. Integral in EvZ.

Spitalele mor, Bazac da 10 milioane euro pe 5 roboti. Managerii spitalelor anunta ca mai au bani de salarii doar pana la sfarsitul lui august. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii vrea sa dea 10 milioane de euro pentru 5 roboti chirurgicali. Ioan Bazac, ministrul Ferrari, se acopera cu o comisie de 13 medici care, probabil, „va evalua“ situatia dupa efectuarea achizitiei. Acesti roboti de tip Da Vinci ofera mai mult confort bolnavilor, dar o operatie ajunge sa coste 10.000 de euro. In acelasi timp, in Romania exista spitale care nu au medicamente sau maternitati, cum este Polizu, care n-au aparate de ventilare indispensabile pentru nou-nascuti, scrie Gandul.

Teapa televizata sub sigla Loteriei si cu antenele TVR. Fiii celui care a comis cea mai mare frauda din istoria BCR profita de infrastructura Loteriei Romane si a TVR pentru organizarea unei tombole in care premiile oferite efectiv sunt de zeci de ori mai mici decat cele anuntate. Loteria Romana a semnat pe 14 mai 2009 un contract confidential cu firma SC Oxigen Company SRL privind derularea concursului „Tombola Castigatorilor”, care urmeaza a fi difuzat pe TVR 2 in fiecare duminica seara, incepand cu 19 iulie 2009. Potrivit contractului, detinut de Cotidianul, Loteria pune la dispozitie firmei Oxigen toata infrastructura sa, 914 agentii si propriii angajati, pentru a vinde bilete la acest concurs. Pentru acest serviciu, Loteria primeste un comision de 8,4% din incasari, cu o treime mai mic fata de cel pe care Loteria insasi il plateste comisionarilor care ii vand produsele loteristice, scrie Cotidianul.

"Hotul, camatarul, ei sunt cei bogati. Si n-au scoala". 2.000 de romi musulmani din Babadag sunt analfabeti. Toata administratia orasului se jura, de la mic la mare, ca face tot ce e omeneste posibil sa-i aduca la invatatura. Dar argumentele lor nu ar convinge nici un doctorand ca scoala merita vreun efort. Iar daca, printr-un miracol, romii s-ar hotari totusi sa mearga la scoala, n-ar avea unde. Pentru ca cele doua scoli la care au acces sunt deja pline. Integral in Romania libera.

Ministrul Nemirschi isi ascunde o casa de vacanta sub moloz imaginar. Parchetul General il cerceteaza pe ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru fals in declaratii, dupa ce acesta a omis sa treaca in declaratia de avere o casa de vacanta aflata in comuna constanteana Topalu. Ca sa scape de Parchet, demnitarul nostru a mintit apoi inca o data. A scris in urmatoarea declaratie de avere, document oficial, supus rigorilor legii, ca imobilul din Topalu este „in curs de construire“. Nici pe departe! Academia Catavencu a fost la Topalu si va poate furniza, in exclusivitate, fotografii cu casa de vacanta a lui Nemirschi. Imobilul este cit se poate de finalizat, locuibil si, conform vecinilor, chiar a fost utilizat in mai multe rinduri.

Judecatoarea violatorului „Lazarica”, „penalizata” cu o promovare. Aflata sub lupa CSM dupa eliberarea unui recidivist periculos, Dana Grosu a fost avansata de cei care trebuiau sa o ancheteze. Desi, la inceputul acestui an, l-a pus in libertate pe Dorel Lazar - un recidivist periculos, care avea la activ o serie de violuri -, in urma unei sentinte discutabile care ar fi trebuit sa o aduca in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Dana Grosu, de la Judecatoria Sectorului 5 a Capitalei, tocmai a fost promovata, scrie EvZ.

Mitica Dragomir: „Revolutia m-a prins cu un geamantan de foi de CEC“. Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste, povesteste amanunte picante din perioada in care activa la Viitorul Scornicesti, dar si modul in care i-a intrat pe sub piele temutului Tudor Postelnicu. „Eu n-am colaborat cu nici o Securitate, n-am dat nici o nota, nici un raport“, afirma mandru Dumitru Dragomir, aratandu-ne si o confirmare scrisa din partea CNSAS, pe care a inramat-o si a atarnat-o pe unul dintre peretii biroului sau de la Liga Profesionista. „Eu eram prieten cu toti, nu trebuia sa dau rapoarte. Ce faceau altii, nu stiu“, mai spune seful Ligii. Atunci cand vine insa vorba despre presiuni facute asupra sa, Dragomir dezvaluie ca atat timp cat era sef in fotbal a trebuit uneori sa lase capul jos si sa se supuna, scrie Cotidianul.

Liceul Ecaterinei Andronescu sfideaza legile statisticii prin rezultatele miraculoase la BAC. Un rezultat miraculos a fost obtinut la examenul de bacalaureat de catre absolventii Colegiului National "Traian" din Drobeta Turnu-Severin. Este vorba de colegiul pe care l-a absolvit in tinerete actualul ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Acest colegiu a strans o parte importanta a notelor de 10 acordate la bacalaureatul 2009, concentrand o mare cantitate de inteligenta juvenila din tara. Mai precis, cu cele 13 medii de 10, absolventii de la "Traian" au reusit sa contabilizeze 11,11% din totalul mediilor maxime obtinute de elevii eminenti din Romania. Insa expertii din educatie spun ca o asemenea performanta scolara este "improbabila din punct de vedere statistic". Ei cred ca examinarea fie a fost foarte relaxata, fie a fost viciata intr-un fel sau altul, scrie Romania libera.

Dorel-Constantin-Vasile Borza (senator PD-L): „Firmele mele sint in adormire!“. Pe vremuri, exista o rubrica in Academia Catavencu intitulata „Din lumea celor care nu cuvinta“. Cum rubrica aia nu mai exista, e un bun prilej sa-i dam unui parlamentar, care s-ar fi calificat acolo cu succes, ocazia de a se exprima aici. Pe om il cheama Dorel-Constantin-Vasile Borza si e senator PD-L de Timis. Nu are nimic politic de spus. Si nici in general. Noroc ca l-am intrebat noi doua chestiuni: 1) de ce nu si-a declarat veniturile celor trei firme pe care le detine? 2) de ce nu si-a declarat alte doua firme, inregistrate pe numele nevestei? La intrebarea 1 a raspuns poetic: „Firmele mele sint in adormire!“, scrie Academia Catavencu.

Periculoasa mafie a taxiurilor din Amsterdam. Cine este nevoit sau doreste sa mearga vara aceasta la Amsterdam ar fi mai bine sa se fereasca de taxiuri, folosirea acestora putandu-se dovedi letala, din cauza brutalitatii multora dintre soferi. Dupa ce un client a fost omorat in bataie de un taximetrist, primarul Job Cohen a dispus acum supraveghetori la statiile de taxiuri din piata Leidseplein (unul din centrele vieti de noapte din Amsterdam), scrie Romania libera.