Mihai Bucurenciu: «M-am intors in Romania pentru a ma preda» Controversatul om de afaceri Mihai Bucurenciu, dat in urmarire generala si internationala, deoarece este condamnat in Romania la o pedeapsa de 10 ani de inchisoare pentru rapirea, sechestrarea si maltratarea unor persoane acuzate ca i-au furat la inceputul anului 2000 suma de 420.000 de dolari din portbagajul autoturismului sau, a ajuns ieri in penitenciarul de maxima securitate Colibasi. “Gardianul” a reusit performanta sa obtina in premiera un amplu interviu video acordat de Mihai Bucurenciu chiar in sediul unitatii de detinere.

Specializari „ucise” de recesiune. Daca nu au peste 80 de studenti la studii de licenta si 30 la master, domeniile celei mai mari universitati din tara vor disparea din grila. Criza a lovit din plin universitatile romanesti, iar prima dintre cele care au „strans” cureaua este Universitatea din Bucuresti (UB). Masurile anticriza prevad, intre altele, desfiintarea specializarilor care nu au peste 80 de persoane inscrise la studii de licenta si peste 30 de studenti la cele de masterat. Mai mult, se vor reduce la minimum sporurile acordate cadrelor universitare. Profesorii pot rasufla linistiti intr-o singura privinta: nu se vor face disponibilizari, promite conducerea UB, noteaza EvZ.

Bani pentru intoarcerea acasa a saracilor. Compatriotii nostri care nu mai au venituri suficiente pentru a putea locui in Spania si se afla in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca sunt ajutati, prin intermediul asociatiilor romanesti, sa se intoarca in tara de origine. Directia Generala pentru Integrare Sociala, in colaborare cu Federatia Asociatiilor de Romani din Spania (FEDROM) si Asociatia Imigrantilor din Tarile de Est au lansat, in premiera pentru romani, un plan de intoarcere voluntara acasa. Doritorilor li se va achita contravaloarea unui bilet de autocar pana in Romania, plus 60 de euro, bani de buzunar, scrie Adevarul.

Hemingway a fost spion sovietic. Fostul ofiter KGB, Alexander Vassiliev, furnizeaza, in ultima carte pe care o semneaza alaturi de John Earl Haynes si Harvey Klehr, dovezi pentru "trecutul de spion" al lui Ernest Hemingway, care, sub numele de cod "Argo", ar fi devenit unul dintre agentii KGB-ului in America, transmite NewsIn. Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat la Universitatea Yale, dezvaluie ca romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care ii infiltrase KGB in Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, in anii '90. Alexander Vassiliev, jurnalist rus si fost ofiter al serviciilor de informatii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, "The Haunted Wood: Soviet Espionage in America", bazat pe documente de arhiva, peste 1.000 de pagini de note ale KGB, scrie Romania Libera.

Catalin Botezatu si-a facut carciuma de fite in Herastrau fara nici o autorizatie. Oprescu face plangere penala. Primaria Capitalei a facut primele plangeri penale impotriva celor care construiesc carciumi si terase fara autorizatie pe malul lacului Herastrau, potrivit Pro TV. Printre cei care vor trebui sa raspunda in fata procurorilor se afla si cunoscutul creator de moda Catalin Botezatu. Acesta, dupa propriile declaratii, a inceput sa construiasca in Herastrau „oaze in care te poti relaxa, in care te poti odihni“ fara insa sa aiba autorizatiile necesare. Concret, pe 14 si pe 15 mai, Directia de Control si Inspectie din cadrul Primariei Capitalei a constatat ca se lucra de zor la ridicarea a doua terase pe malul lacului Herastrau, fara ca proprietarii sa aiba autorizatii de constructie, scrie Gandul.

Basescu joaca in Asfalt Tango. Un film fara nicio asemanare cu realitatea. Basescu i-a gasit pe autostrada invizibila pe italienii certati cu dacii lui Berceanu. Cu terasamentul deja tasat de cate vizite au facut in ultimele luni ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dar si premierul Emil Boc, autostrada care se tot construieste dar nu se mai termina, Bucuresti – Ploiesti, a fost luata vineri la picior si la jeep de presedintele Traian Basescu. Seful statului a avut ocazia sa se intretina doar cu doi regi ai asfaltului, dintre care unul de import, italian, parasind santierul mai devreme decat fusese programat si ratand intalnirea cu Umbrarescu si Casuneanu, pe ale caror sectoare nu a mai ajuns, scrie Gandul.

Romanii si bulgarii, exploatati in livezile britanicilor. Romanii si bulgarii sunt exploatati de companiile britanice, care ii aduc la munca in livezi si ii platesc doar cu 45 de lire sterline pe saptamana desi le promit pana la 200 de lire, scrie The Independent. Potrivit ziarului britanic, compania S&A Produce, care aprovizioneaza marile lanturi de supermarketuri britanice precum Tesco si Sainsbury's, angajeaza mii de muncitori est-europeni cu ajutorul unei vize speciale, noteaza Romania Libera.

Bancomatul Bancpost de la Crangasi, atacat de clonatorii de carduri din cauza securizarii precare. Miercuri, ATM-ul sucursalei bancii Bancpost de la Crangasi a fost atacat de o grupare specializata in clonarea cardurilor. Printre cei care au avut neplaceri de pe urma actiunii infractorilor se afla si renumitul conferentiar doctor Dinu Hanibal Dumitrascu. El sustine ca a fost nevoit din cauza lipsei de atentie a angajatilor de la banca, cat si a paznicului ATM-ului sa piarda mai mult de doua ore in sediul institutiei ca sa reuseasca sa retraga bani din contul personal, scrie Gardianul.