Viata dubla a lui William Blacker, zis "nea Uilliam": Sase luni scriitor englez, sase luni tigan roman cu puradel si piranda. Sase luni pe an, William Blacker este scriitor englez si jurnalist freelancer, care semneaza articole in publicatii de prestigiu, precum Times, Daily Telegraph si The Ecologist. In tot acest timp, locuieste in Marea Britanie. Celelalte sase luni, acelasi William Blacker este un simplu taran care-si munceste pamantul intr-o comunitate de tigani aciuata intr-un sat de langa Sighisoara. Aici britanicul isi creste si baietelul, rezultat in urma unei relatii cu o tigancusa de care s-a indragostit lulea. Citeste mai multe in Romania libera.

Viitorul presei scrise. Tot presa. Tot scrisa. Dar nu pe hartie. Ziarul pe internet tot ziar e. Tot jurnalisti foloseste. Numai ca nu mai trimite ziarul la tipografie, nu-l incarca in camioane, nu-l duce la chioscuri (pe parcurs ziarul se numara bucata cu bucata de 15 ori!), nu-l mai pune in vanzare abia a doua zi dimineata, cand cititorii stiu deja ce s-a intamplat. Aud de pe acum reactiile: bre, mata nu pricepi ca la Tichilestii din Deal lumea nu stie ce e aia internet? Asa e. Dar, daca la Tichilestii din Deal sunt trei abonati la un ziar, cand ziarul trece pe internet, le ofera un laptop gratuit. Omul mai plateste doar abonamentul la internet si la site-ul ziarului. Asta fac ziarele din China si Iordania si de aceea au aparut aceste laptopuri de 100 de dolari. Iar cumparatorul de publicitate stie ca, in fine, a ajuns cu reclama lui si la Tichilestii din Deal, unde nu ajunge nici trenul, nici rata, nici mintea unor patroni de presa blocati in modele anacronice, scrie Alin Teodorescu in Curierul National.

Copilul surd care canta la pian cu pasiune. Un copil de 9 ani din Slatina, care a ramas surd in urma unui tratament aplicat gresit, este in al treilea an de studiu la pian. Talentul lui Danny Lungu i-a uimit pe medicii Clinicii ORL din Cluj- Napoca, unde copilul a fost internat ieri pentru o operatie de implant a unui aparat auditiv la urechea dreapta. „Asa va auzi mult mai bine si va avea numai de castigat pentru talentul lui. Va fi primul caz din tara cu implant la ambele urechi”, spune Marcel Cosgarea, seful clinicii. Copilul este in clasa a treia la o scoala normala din Slatina. In particular, merge de cinci ori pe saptamana la cursurile unei scoli de muzica, la clasa de pian, scrie EvZ.

Harta parcurilor devastate de betoane. Potrivit presedintelui Orga­nizatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, „in afara de restaurantul Monte Carlo, tot ce inseamna constructie in Cismigiu este ridicata fara autori­zatie de constructie. Cel mai bun exem­plu il reprezinta restaurantul Debarcader”. In aprilie 2003, fosta con­ducere a Administratiei Lacuri, Par­curi si Agrement (ALPAB) a incheiat un contract de asociere pe 20 de ani cu un SRL. Obiectul contractului consta in desfasurarea de activitati de agrement, inchiriere barci, patine si alimentatie publica, scrie Gandul.

Autostrada spre Brasov se deschide doar pentru tarani. Aproximativ 30 de kilometri din autostrada Bucuresti-Ploiesti, mai precis portiunea cuprinsa intre localitatile Moara Vlasiei si Barcanesti, la sud de Ploiesti, ar putea fi gata in acest an, a declarat duminica la Ploiesti premierul Emil Boc. „Anul acesta sper sa se poata circula pe 30 de kilometri la stadiul de asfalt, urmand ca, pana in iulie 2010, sa fie finalizat (tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti - n.red.)“, a zis primul-ministru. Boc nu a precizat si cine ar putea circula pe autostrada care, cel putin in acest an, pleaca din camp si se opreste in camp. Oficialii Companiei Nationale de Autostrazi nu cred ca circulatia pe cei 30 de kilometri va fi posibila, scrie Cotidianul.

Deportatii din Greoni s-au intors acasa. In localitatea Greoni, din judetul Caras-Severin, are loc, an de an, o intalnire de suflet a celor care in urma cu multi ani, pe timp de noapte, au fost ridicati din paturi cu pistolul la ceafa, iar apoi dusi cu forta de la casele lor tocmai in pamanturile intelenite ale Baraganului. Pentru multi dintre oameni, intalnirea este ca o purificare dupa revenirea din exil dupa 58 de ani, scrie Romania libera.

Un presedinte polonez pentru noul Parlament al Uniunii Europene. Parlamentul European (PE) isi incepe azi noul mandat cu o serie de proceduri administrative, care vor confirma, cel mai probabil, alegerea conservatorului polonez Jerzy Buzek in functia de presedinte al institutiei. Venirea primului est-european la sefia PE confirma nu numai acordul celor mai puternice grupuri, popularii si socialistii, ci si influenta tot mai mare pe care noile state membre au castigat-o in cadrul UE, scrie EvZ.

Mogul Exchange arunca in aer cursul euro - leu. Romanii ar putea da intre 4,3 si 5 lei pentru un euro pana la finele anului. Asa arata scenariul privind evolutia cursului de schimb, zugravit de cei mai importanti oameni de afaceri intrebati de ziarul Gandul, dupa ce Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului petrolier Rompetrol, a avansat cifra de 4,7-4,8 lei/euro.

ANI a patit in cazul Nemirschi ca-n „lozurile“ lui Caragiale: e viceversa. Acuzatiile pe care Agentia de Integritate le-a lansat la adresa ministrului Mediului sunt exact invers decat arata realitatea: casa construita e, de fapt, demolata, masina cumparata apartine altei persoane, contul bancar e gol. Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate i-au intocmit dosarul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, intr-o singura zi. In 24 de ore s-au autosesizat, au constatat la institutiile financiare o serie de inadvertente, l-au impiedicat pe Nemirschi sa se apere si au trimis dosarul la Parchet. Iar conducerea Agentiei s-a prezentat la televizor ca sa raporteze cazul. Daca ar fi depus un minim efort de verificare a banuielilor lor, dosarul acesta nu ar mai fi existat, scrie Cotidianul.

Guvernul pierde la cazinou banii de solidaritate. Prin modificarea legislatiei privind jocurile de noroc, Guvernul a lasat fara bani monumentele istorice, cinematografia, federatiile sportive si chiar Fondul National de Solidaritate, destinat celor cu venituri mici. Banii din taxele si impozitele platite de cazinouri, de casele de pariuri si de Loterie se duc acum direct in neantul bugetului de stat. Desi este o masura menita sa ajute bugetul pe timp de criza, nu exista nici o garantie ca acesti bani, care acum nu mai au o destinatie prestabilita, nu se vor scurge pe plata vacantelor functionarimii de stat sau pe risipe publice de tip "Ridzi", scrie Romania libera.

Noua harta a soselelor ucigase. Drumul care leaga Bucurestiul de Ucraina a trecut pe primul loc in „topul” soselelor pe care se produc cele mai multe accidente. In incercarea de a scapa de ambuteiaje si de gropi, soferii romani se reorienteaza catre cele cateva sosele care le ofera conditii mai bune de trafic. Insa imprudenta, concretizata in principal in viteza excesiva si depasiri neregulamentare, duce la adevarate tragedii, scrie EvZ.