Turist roman, prizonier in Ucraina. Un taximetrist din Botosani este retinut de o luna si jumatate in Ucraina. Motivul: vamesii de la Siret au gasit in portbagajul masinii sale un baston telescopic si l-au pus sub acuzare pentru trafic cu arme. Dupa trei zile de arest in vama si alte trei la Politia din Cernauti, tanarul a fost eliberat, insa nu poate parasi localitatea. A fost amenintat ca, daca nu recunoaste acuzatiile, va ramane acolo multi ani. Avocatul acestuia sustine ca ancheta se prelungeste in mod nejustificat, in timp ce viceconsulul Romaniei la Cernauti, Eleonora Moldovan, afirma ca nu este primul caz in care romani cad victime abuzurilor autoritatilor ucrainene, scrie EvZ.

Andronescu: “Diplomele eliberate de Universitatea “Spiru Haret” nu vor fi anulate. Toti absolventii vor da examen din nou, indiferent de anul in care au terminat”. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat in exclusivitate pentru Gandul ca toate diplomele obtinute de catre absolventii Universitatii “Spiru Haret” care au fost scolarizati la programe de studiu ilegale vor putea fi pana la urma recunoscute in urma unor examene speciale. Astfel, sefa invatamantului a dezmintit informatiile cum ca o suta de mii de absolventi vor avea diplome anulate. Citeste mai multe in Gandul.

Locul in care castigi linistit 3.000 de euro pe luna. Cei o mie de angajati auxiliari ai ROMATSA pun pixul jos la ora patru si castiga lunar in medie 3.000 de euro. Regia Autonoma a Traficului Aerian din Romania (ROMATSA) are probleme cu banii. Nu cum se obisnuieste in vremuri de criza, sa nu aiba de unde sa ii scoata, ci, dimpotriva, nu stie ce sa faca cu ei. Potrivit proiectului de buget pe 2009, regia care raspunde de dirijarea traficului aerian in spatiul national si-a bugetat pe acest an cheltuieli cu personalul de 405,43 milioane de lei, in crestere cu 1,24% fata de anul trecut. Suma reprezinta aproape doua treimi din totalul veniturilor regiei, cifrate la 645,71 milioane lei. Banii de salarii vor fi 263,14 milioane lei, cu 0,3% mai putin decat anul trecut, scrie Cotidianul.

Au platit o avere ca sa se mute in locuinte-fantoma. Din cauza problemelor financiare, multi dezvoltatori imobiliari s-au oprit din constructie sau au depasit termenele de predare a apartamentelor. 10.000 de locuinte din Bucuresti ar fi in aceasta situatie. In unele cazuri, clientii nu au putut sa-si recupereze banii platiti pentru locuintele ce nu s-au mai finalizat, chiar daca au ajuns in instanta si au castigat procesele, scrie Romania libera.

Gorbunov si Gribenco, frati vitregi. Serghei Gorbunov, unul dintre suspectii in cazul dublului asasinat comis in luna ianuarie la o casa de schimb valutar din Brasov, a declarat ieri ca este frate cu celalalt suspect, Serghei Gribenco. Afirmatiile au fost facute in cadrul unei audieri care a avut loc la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov. Gorbunov s-a plans de relele tratamente din arestul Inspectoratului de Politie Judetean si de faptul ca procurorii de caz ai jafului armat i-au „distrus” viata, mediatizandu-l in presa, scrie Adevarul.

Autostrada Bechtel sta intr-o teava. Soarta celor 42 km din Autostrada Transilvania care ar trebui sa fie gata pana la finele anului depinde de cateva tevi despre care constructorul, compania americana Bechtel, sustine ca nu au fost mutate de Ministerul Transporturilor. Oficialii statului spun insa ca exista front de lucru si-i indeamna pe americani sa nu mai gaseasca tot felul de motive ca sa tergiverseze constructia. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) trebuia, pana pe 30 aprilie, sa relocheze 38 de utilitati pe traseul Gilau - Turda, dar la opt dintre acestea nici nu au inceput lucrarile, sustine purtatorul de cuvant al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, potrivit Gandul.

Fabrica de diplome nule „Spiru Haret“ iese si la export. Universitatea „Spiru Haret“, cu peste 100.000 de absolventi nerecunoscuti in tara, isi deschide o filiala in Germania, prin lobby-ul unui membru al Bundestagului, caruia rectorul Aurelian Bondrea i-a oferit titlul de profesor asociat si o perspectiva de afaceri. Cel care a inlesnit deschiderea Centrului pentru invatamant la distanta din Berlin al Universitatii „Spiru Haret“ este parlamentarul german Joachim Gunther, membru al Partidului Liberal Democrat din Germania. Relatia stransa dintre Aurelian Bondrea, rectorul Universitatii „Spiru Haret“, si Gunther a fost afisata cu ostentatie de institutie, dar nici oficialul german nu a avut retineri, scrie Cotidianul.

Capitalismul secret din Coreea de Nord. Pietele publice din Coreea de Nord, autorizate in anul 2002 si reinterzise in 2004, au devenit ceva obisnuit in orasele din statul stalinist. Fotografii realizate de satelitii Google Earth si analizate de un grup de observatori amatori arata ca schimburile comerciale private au loc in fiecare zi in pietele nord-coreene. Imaginile analizate de observatorii amatori inregistrati pe portalul www.nkeconwatch. com arata o evolutie neasteptata a comertului privat in Coreea de Nord si o reactie confuza a autoritatilor in fata acestui fenomen. Comparate cu fotografiile din satelit de acum cativa ani, imaginile de azi arata ca in fiecare oras nord-coreean exista cel putin o piata, desi, cel putin teoretic, comertul privat si pietele in sine sunt interzise, scrie Romania libera.

Crin Antonescu vrea sa transforme „Sa traiti bine!” in „Sa munciti bine!”. Revigorarea economiei capitaliste, taxe si impozite mai mici pentru sectorul privat, pe care-si propune sa-l elibereze de interventia sufocanta a statului, dar si reforme inedite in justitie si regandirea relatiilor diplomatice cu marii actori internationali sunt cateva dintre propunerile prezidentiabilului PNL pentru alegerile din toamna. Candidatul PNL la scrutinul prezidential, Crin Antonescu, si-a lansat luni seara la Parlament platforma electorala intitulata „Este in puterea noastra sa schimbam puterea lor”, fraza care se pare ca va fi si sloganul campaniei, scrie Cotidianul.

Romania: protectie sociala pentru jeepuri. La 20 de ani de la Revolutie, romanii risca sa devina un popor de asistati social, in conditiile in care mai mult de jumatate din populatia tarii primeste ajutoare din partea statului. Presedintele tarii, Traian Basescu, spune ca risipa de bani are drept cauza populismul politicienilor. In Romania, femeile beneficiaza de cele mai lungi concedii postnatale din Europa, iar multi proprietari de case si de masini de lux au dreptul la ajutoare de caldura. Pe de alta parte, somerii, persoane vulnerabile care au nevoie de asistenta statului, incaseaza cele mai mici ajutoare din UE, scrie Romania libera.