Banca Mondiala a aprobat prima transa a imprumutului pentru Romania. Banca Mondiala a aprobat ieri eliberarea primei transe de 300 de milioane de euro din imprumutul de un miliard de euro acordat Romaniei pentru diminuarea efectelor crizei economice. Potrivit sefului Biroului Bancii Mondiale in Romania, Benoit Blarel, imprumutul acordat tarii noastre sprijina programul guvernamental pentru diminuarea efectelor crizei economice asupra populatiei sarace si pentru o gestionare mai buna a cheltuielilor bugetare. La sfarsitul lunii trecute, Blarel a declarat ca prima transa a imprumutului va fi disponibila in septembrie, dupa ratificarea de catre Parlament, scrie EvZ.

Cum fac avere speculantii cu pepenii de Dabuleni. Munti de pepeni, cu miile, zac pe marginea drumului, scosi la vanzare, in zona Dabuleni (Dolj). Anul acesta, productia este record, dar degeaba, caci cultivatorii tot nu se imbogatesc. Criza se simte si aici, in colegiul lui Geoana. Singurii care fac bani din pepeni sunt intermediarii. Ei au ajuns sa castige chiar mai mult decat producatorii, noteaza Gandul.

Italienii adopta copiii nostri dupa legile lor. Doi micuti romani au fost adoptati in baza unor decizii ale Tribunalului de la Roma, contrar acordului dintre state. Doi copii romani au fost adoptati in Italia la inceputul acestui an. Autoritatile din Peninsula au incalcat, astfel, legislatia romana, care interzice adoptia internationala a copiilor, dar si acordul incheiat intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Italiene privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti sau in dificultate aflati in Italia, semnat in iunie 2008, la Roma, si intrat in vigoare in octombrie 2008, noteaza EvZ.

Barack Obama premiaza o clujeanca care si-a castigat locul in elita stiintifica a SUA. O clujeanca, absolventa a Universitatii Tehnice din Cluj, va fi premiata de presedintele american Barack Obama. Ea a fost inclusa pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetatori din Statele Unite ale Americii, alcatuita de specialisti din noua agentii guvernamentale. Rada Flavia Mihalcea, singura romanca de pe lista, ar urma sa primeasca premiul din mainile presedintelui american, in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Alba. Ea inca nici nu a primit cetatenia americana, iar procedurile sunt in curs de derulare, scrie Romania Libera.

Spitalele, clasificate dupa performanta. De anul viitor, cele peste 400 de spitale din tara vor fi evaluate si impartite dupa posibilitatile pe care le au de a-i trata pe pacienti. Cele peste 400 de spitale din Romania se vor putea inscrie intr-un proces de acreditare incepand din 2010, in urma infiintarii Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor. Asta inseamna ca ele vor putea fi clasificate si acreditate precum universitatile si ca pacientii vor sti la ce servicii sa se astepte in momentul in care se vor interna. Practic, spitalele vor primi un fel de „stele”, in functie de criteriile de performanta pe care le vor indeplini. „Se va sti exact ce afectiuni pot trata medicii care lucreaza acolo si la ce nivel, care sunt conditiile de cazare, cu ce personal si cu ce aparatura lucreaza o anumita unitate”, explica Dan Serban, director general al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, scrie EvZ.

Ana Blandiana: „Sper sa continue controlul Uniunii Europene pe Justitie”. Scriitoarea spune ca felul catastrofic in care functioneaza Justitia da posibilitate clasei politice sa se complaca in mediocritate si impostura, stare de fapt care ne impiedica sa evoluam. Entuziasmul frumos si naiv al intelectualilor romani din anii `90 este, poate, cel mai bine intruchipat de scriitoarea Ana Blandiana. Protestele si actiunile organizate pentru inlaturarea exponentilor vechiului regim politic, desfasurate acum aproape doua decenii, au contribuit, indiscutabil, la inscrierea Romaniei pe linia democratiilor de tip occidental, scrie Adevarul.

Evreii mesianici din Romania vor sa fie reprimiti in Biserica lui Iisus. Putini dintre noi stim ca in Romania exista comunitati de evrei care cred ca Iisus este Mesia, dar care isi pastreaza identitatea iudaica. Ei se numesc evrei mesianici si doresc, ca si apostolii Mantuitorului, sa vesteasca Evanghelia tuturor. Mai mult, o organizatie a lor, “Toward Jerusalem Council Two”, a luat initiativa organizarii, dupa aproape doua milenii, celui de-al Doilea Sinod de la Ierusalim, unde reprezentantii tuturor Bisericilor crestine sa-i reprimeasca pe evreii mesianici, in mod public, in “Biserica Domnului Yeshua”. De cativa ani, ei se intalnesc cu reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai altor Biserici si culte crestine, pentru a comunica, a se cunoaste mai bine si “a lucra impreuna pentru Imparatia Lui”, noteaza Gardianul.

Policlinicile, in moarte clinica. Peste 30 de policlinici din intreaga tara isi desfasoara activitatea fara autorizatie de functionare. Cladiri vechi care stau sa cada si acoperisuri sparte. O mare parte din policlinicile din tara nu au mai fost renovate. Primariile nu au bani sa le repare, iar doctorii nu-si mai permit sa le intretina. In Capitala, doar doua policlinici mai functioneaza in regim „de stat”. Intr-o situatie grava se afla Policlinica Batistei, pentru care Directia de Sanatate Publica Bucuresti (DSP) hotarase incetarea activitatii din cauza neregulilor inregistrate in unitatea sanitara: cabinete insalubre, instalatii sanitare ruginite si mobilier vechi. Ieri, unitatea a primit in cele din urma acordul de a-si continua activitatea, scrie Adevarul.

«Mascatii» au rascolit nordul tarii dupa utilaje furate din Occident. Aproape 1.000 de politisti de frontiera, jandarmi, procurori DIICOT, ofiteri ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si ai Serviciului Romån de Informatii, sprijiniti de patru elicoptere ale MAI, au declansat, ieri, operatiunea Hitachi, o actiune fara precedent desfasurata de autoritatile romåne. Aceasta vizeaza activitatea infractionala a unei extinse grupari specializate in sustragerea de utilaje industriale, inchirierea sau vånzarea lor. Peste 40 de persoane din judetele Maramures, Timis, Cluj, Constanta si Arad sunt suspectate de implicare in retea, iar in functie de informatii, ancheta se va extinde, scrie Gardianul.

Cum au ajuns doi romani rezidenti ai "cartierului miliardarilor" din Londra. Trei barbati, doi din Romania si unul din Franta, au ocupat ilegal o proprietate de 3 milioane de lire sterline, aflata pe una dintre cele mai scumpe strazi din Marea Britanie, scrie in editia de ieri cotidianul britanic Telegraph. De doua luni de cand stau in luxoasa casa, aflata pe Bishops Avenue din cartierul londonez Hampstead, cei trei ii au ca vecini pe membrii unor familii regale si numerosi miliardari. Barbatii, care spun despre ei ca sunt "oameni buni", sustin ca au reparat acoperisul, au tras cablu electric si au pus apa in vila cu trei etaje si opt dormitoare pe care o ocupa. Potrivit jurnalistilor, camerele in care locuiesc barbatii sunt goale, in afara de trei paturi si un laptop care "zace pe podea", scrie Romania Libera.