Rapiti in Somalia. Romanii nimanui Cinci cetateni romani, membri ai echipajului unui remorcher abordat de piratii somalezi, sunt tinuti in conditii subumane de aproape patru luni. Nava pe care au fost angajati, devenita acum propria lor inchisoare, este pazita de aproximativ 40 de pirati. Tinuti legati pe punte, la 50 de grade Celsius, cu proviziile pe terminate, band apa din condens, bolnavi si lipsiti de asistenta medicala si medicamente, marinarii romani de pe “Buccaneer” asteapta zadarnic ajutor din tara. Autoritatile romane nu se ostenesc nici macar sa mimeze preocuparea fata de soarta celor cinci cetateni romani. Nici un reprezentant al statului nu a luat legatura cu familiile marinarilor, iar diplomatia romana le spune sa stea linistiti, ca altii au fost sechestrati o perioada mult mai lunga. Presedintia Romaniei a ignorat apelurile disperate ale familiilor membrilor echipajului, iar diplomatii romani din Italia le-a recomandat sa evite a lua legatura cu presa, informeaza Gardianul.

Ceausescu a pus umarul la urcarea pe tron a regelui Juan Carlos al Spaniei Doua actiuni mai putin cunoscute il situeaza pe Ceausescu intre un razbunator primitiv si un lider abil, dornic sa rosteasca un cuvant in politica internationala a anilor ’70. Putini stiu ca Nicolae Ceausescu a pus umarul la urcarea regelui Juan Carlos I pe tronul Spaniei. De data aceasta nu apelez la dosarele din arhivele secrete, ci la doua dezvaluiri importante, mai putin cunoscute, fara legatura insa una cu cealalta. Marturia lui Jean Rochet, important sef al DST (servicul secret francez), ne arata un Ceausescu iute la manie, care nu gandeste prea mult inainte de a lua o decizie, iar cea a lui Charles Powell, imaginea unui jucator inteligent pe scena internationala. Daca e sa ne luam dupa fostul sef al DST, liderul comunist de la Bucuresti era un razbunator fara minte. Daca insa citim ce a scris Charles Powell in cartea sa despre regele Juan Carlos al Spaniei, descoperim un lider comunist dibaci, care, la rigoare, se implica in actiuni pe muchie de cutit, relateaza Gardianul.

Mecanismul „Spiru Haret” prin care au fost deschise zeci de programe de studiu ilegale este folosit si de bastionul profesorilor-politicieni, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti (UCDC). Spre deosebire insa de universitatea-mamut „Spiru”, care s-a folosit de studiile la distanta pentru a-si umfla cifra de scolarizare, Universitatea Crestina a folosit tactica masteratelor. Astfel, in perioada martie-iunie 2008, conducerea UCDC a infiintat cu de la sine putere 34 de programe de master pe care le-a pus pe piata in anul universitar 2008-2009, fara sa ceara niciun aviz legal. Printre acestea se numara si vechile specializari ale ciclului II de studii, care au fost transformate prin intermediul hotararilor de senat in noi programe adresate celor care tocmai terminasera studiile in noul sistem de invatamant ce presupune cursuri de trei ani la nivelul licentei. Cea de-a doua universitate privata din tara, atat ca vechime cat si ca cifra de scolarizare, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, gazduieste, la catedrele sale, o serie de politicieni si oameni cu functii cheie in Parlament si Guvern. Printre profesorii universitatii care a fost infiintata in 1990 si a primit acreditarea in 2002 se numara, pe langa Elena Udrea, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. De asemenea, sotul rectorului Corina Dumitrescu, Cristian Dumitrescu, el insusi profesor la „Cantemir”, este presedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, postura din care a avut un cuvant greu de spus in privinta proiectelor de lege care vizeaza studiile masterale. La aceeasi universitate preda si seful Corpului de Control al ministrului Educatiei, Gabriel Ispas unde, din functia de lector, preda studentilor cursuri de drept comercial, scrie Gandul.

De 1,84 miliarde de euro ar fi nevoie pentru ca Bucurestiul sa aiba o retea de transport care sa semene cu RER-ul parizian, prin prelungirea metroului spre localitatile din Ilfov Societatea de exploatare a metroului bucurestean Metrorex a intocmit un plan de dezvoltare care prevede extinderea retelei catre localitatile limitrofe si conectarea ei cu linia ferata care inconjoara Capitala. "Pentru obtinerea finantarii, vom apela si la contributia autoritatilor locale din zonele unde va patrunde transportul cu metroul", a declarat pentru Gandul directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste. O prima extensie ar urma sa lege actuala statie Pacii de pe Magistrala 3 cu partea de vest a centurii feroviare, costul estimat de conducerea Metrorex fiind de 250 milioane de euro. Apoi, cu 290 milioane de euro, Magistrala 4, pe care deocamdata se circula doar de la Gara de Nord la 1 Mai, ar putea fi extinsa de la Laminorului (fosta Laromet) la Mogosoaia. De la actuala statie Pantelimon s-ar putea prelungi traseul metroului pana la Cernica, unde, de asemenea, se poate lega cu centura feroviara, operatiune care ar implica o investitie de 250 milioane de euro. Daca se vor mai gasi 400 milioane de euro, un alt racord va lega statia Ghencea, de pe viitoarea Magistrala 5 Pantelimon – Drumul Taberei, de localitatea ilfoveana Domnesti. In fine, cea mai scumpa extensie, evaluata la 650 milioane de euro, ar fi cea dintre statia Pipera si comuna Tunari, in nordul Bucurestilor, informeaza Gandul.

Cine raspunde pentru scandalul sexual de la Chisinau? Potrivit unor surse atat din interiorul serviciilor de informatii, dar si din interiorul Ministerului Afacerilor Externe, in conditiile in care tensiunile dintre Republica Moldova si Romania se acumulasera indeajuns de mult, ambasada, consulatul si personalul roman al acestora devenisera „tinte”. Astfel, misiunea diplomatica a Romaniei la Chisinau era una „de risc”. Scandalul sexual a fost posibil pentru ca a intervenit un blocaj pe lantul dintre anumite servicii si directii care se ocupa cu protectia misiunilor. Serviciul de Informatii Externe (SIE) – care are si rol de strangere si protectie a informatiilor pentru personalul diplomatic – trebuia sa-si accentueze actiunile in zona Moldova. Pe baza informarilor pe care SIE le-ar fi trimis in tara, „centrala“ – adica Ministerul de Externe – ar fi trebuit sa reactioneze. Pentru astfel de probleme exista in cadrul Ministerului de Externe o directie speciala: Directia pentru Protectia Misiunilor si Curieri Diplomatici (DPMCD). Aceasta sectie are rolul principal de a proteja informativ personalul diplomatic. Departamentul special al MAE mai are rolul de a proteja informatiile clasificate in cadrul misiunilor diplomatice si de a dota cu echipament special sediile ambasadelor si consulatelor in baza informatiilor primite „din teritoriu”. Aceeasi directie „actioneaza pentru respectarea de catre personalul aflat in misiune a prevederilor legale in materie“, coordoneaza, controleaza si raspunde de protectia personalului acestora, relateaza Adevarul.

Ambasada Romaniei la Chisinau abia mai functioneaza, in timp ce "combinatorii" de vize lucreaza cu spor chiar in fata ei Vineri, in jurul orei 16.00, o mare de oameni astepta sa-si depuna dosarul de viza in fata consulatului roman de pe strada Parcalab din Chisinau. "Dimineata au fost 1.100 de persoane, acum mai suntem vreo 700. Nu stiu cand o sa-mi vina randul", ne-a spus un basarabean care parea ca se resemnase deja cu ideea ca s-ar putea sa astepte multe zile pana o sa primeasca viza de Romania. "Stim ca nu mai este nici ambasador, nici consul. Ce sa facem insa? E problema lor. Sper insa ca dosarul meu sa fie pe maini bune", isi exprima temerile o moldoveanca ce se asezase la rand inca de dimineata. La un moment dat, din sediul consulatului a iesit un oficial cu o lista in mana, de pe care a inceput sa strige niste nume. Aparitia functionarului a facut ca multi dintre oamenii care asteptau la coada sa se imbulzeasca in fata, creand o busculada ce a fost cu greu stavilita de oamenii de ordine. Printre cei care stateau linistiti si asteptau sa le vina randul erau si multi "combinatori" care se plimbau printre oameni si intrebau in stanga si-n dreapta: "Doriti cazier, vize?". Practic, este vorba despre cunoscutii intermediari de vize, care, in majoritate, au dubla cetatenie, romana si moldoveneasca. Acestia au relatii in consulatul romanesc si reusesc sa obtina vize pentru doritori intr-un timp foarte scurt, contra unui comision de 200-300 de euro. Afacerea acestora este profitabila si se desfasoara la vedere, chiar sub ochii autoritatilor. Ziarele locale din Chisinau publica zilnic multe astfel de anunturi de intermediere de vize romanesti. De altfel, tocmai acuzatiile de coruptie referitoare la modul de acordare a vizelor de Romania au determinat in urma cu doi ani retragerea de la post a consulului general la Chisinau, Alexandru, relateaza Romania Libera.

Restructurarea sistemului de pensii din Romania se numara printre reformele care au avut succes, considera specialistii Bancii Mondiale. Totusi, ei se arata sceptici privind succesul acestui proces, pus in pericol de promisiunile de majorare a pensiilor. „Sistemul de pensii a fost restructurat in mod substantial si deficitul public din pensii a fost eliminat. Totusi, sistemul ramane vulnerabil, din cauza beneficiarilor care depasesc numarul de contribuabili, faptului ca a furnizat beneficii reduse si ca a fost supus unor decizii politice ad-hoc”, se arata in Strategia de Parteneriat a BM cu Romania. Institutia financiara internationala sustine adoptarea legii pensiilor, prin care acestea ar urma sa fie indexate in raport cu inflatia. Reprezentantii BM recomanda sa se restabileasca majorarea contributiilor la sistemul de pensii private. Totodata, in acest document, BM a criticat sistemul judiciar romanesc, din cauza coruptiei, a ineficientei instantelor si a problemelor legate de responsabilitatea magistratilor, informeaza EvZ.

730 de kg de gunoi pe cap de bucurestean, in anul 2017 Bucurestenii nu se obosesc sa duca sticlele si deseurile din plastic sau hartie la containerele speciale, cantitatea deseurilor procesate si reciclate fiind sub 15%. In schimb, locuitorii Capitalei se pot lauda cu mult gunoi necolectat - 1,75 milioane tone in 2007, aproape la acelasi nivel cu anul 2001, se arata in planul de gestionare a deseurilor. Potrivit planului, care se afla in dezbatere publica, urmand a fi supus votului in Consiliul Genereal, cantitatea de deseuri de ambalaje se va dubla in 10 ani. Astfel, daca in 2007, un bucurestean a aruncat 365,33 kg de gunoi, in 2017 va arunca 730,66 kg. Singura solutie pentru reducerea cantitatii de deseuri e ca acestea sa fie colectate selectiv, lucru care se intampla foarte rar, informeaza EvZ.

Guvernul sugruma Loteria. Urmeaza privatizarea? Prin noua ordonanta de urgenta care reglementeaza jocurile de noroc, Guvernul reduce la jumatate activitatea Loteriei, ii impune disponibilizari masive si o scapa de contractele paguboase cu firma greceasca Intralot. Marea lovitura data Loteriei o constituie articolul prin care compania este obligata sa plateasca o taxa de 8.000 de lei pentru fiecare dintre cele 6.000 de aparate de video-loterie. Problema e ca Loteria va fi obligata sa plateasca 12 milioane de euro anual pentru un joc din care nu castiga aproape nimic, pentru ca grosul incasarilor, 70 la suta, il ia firma greceasca. Sursele noastre spun ca s-a gasit solutia rezilierii contractului pagubos cu grecii: li se va propune sa li se plateasca anticipat suma datorata pana la sfarsitul contractului. Suma va fi formata din veniturile din ultima luna in care inca nu era in vigoare ordonanta, inmultit cu numarul de luni ramase pana la terminarea contractului. „In momentul acesta asteptam sa apara normele de aplicare a acestei ordonante. Dupa aceasta vom discuta de efectele ei concrete asupra activitatii Loteriei”, ne-a declarat Nina Tarcovnicu, sefa Departamentului Economic al Loteriei, scrie Cotidianul.