Aleksandr Lebedev, otravit cu mercur. Omul de afaceri rus Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, a declarat ziarului britanic The Daily Telegraph ca urmeaza un tratament in urma unei intoxicatii cu mercur dupa ce investigatiile medicale au relevat ca nivelul de mercur din sangele miliardarului rus depaseste de 14 ori norma admisa. Aleksandr Lebedev a intrat in conflict cu Vladimir Putin dupa ce Moskovski Korrespondent, un tabloid apartinand lui Lebedev, a publicat un material despre relatia actualului premier rus cu fosta campioana la gimnastica Alina Kabaeva, in prezent deputata in Duma de Stat. In urma incidentului Lebedev a fost obligat sa-si ceara scuze in public si sa-si inchida publicatia. Cu toate acestea omul de afaceri rus crede ca cei care au incercat sa-l otraveasca cu mercur fac parte din mafia jocurilor de noroc. In toamna anului 2006, tot la Londra, fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko a murit dupa ce a fost otravit cu o doza de poloniu de 200 de ori mai mare decat cea letala. Critic al Kremlinului, fostul agent KGB a semnat, inainte de a muri, o declaratie in care il acuza pe Vladimir Putin, pentru otravirea sa. Aceasta acuzatie a fost catalogata de Moscova drept ridicola, scrie AFP.

Negocieri in impas. Presedintele destituit al Hondurasului, Manuel Zelaya, poate reveni in tara numai daca se prezinta in fata justitiei. Aceasta a fost pozitia sutinuta duminica de delegatia guvernului interimar hondurian la intalnirea organizata in Costa Rica la propunerea presedintelui costarican, Oscar Arias, care sustine revenirea la putere a lui Zelaya si constituirea unui guvern de uniune nationala. Negocierile dintre cele doua tabere au ajuns intr-un impas iar Arias s-a vazut nevoit sa ceara suspendarea discutiilor pentru 72 de ore. Actualul sef al statului Honduras, Roberto Micheletti, a declarat ca este de acord cu organizarea alegerilor anticipate daca Manuel Zelaya va fi deferit justitiei. Manuel Zelaya a fost arestat la sfarsitul lunii iunie de armata, chiar in ziua in care acesta se pregatea sa organizeze un referendum, declarat ilegal de Curtea Suprema din Honduras, relateaza AFP.

17.000 de canadieni evacuati din cauza incendiilor. Aproximativ 17.000 de persoane din orasul Kelowna, situat in provincia canadiana British Columbia la circa 350 de kilometri est de Vancouver, au primit ordin de evacuare din locuinte in urma izbucnirii unor incendii care au distrus peste 300 de hectare de padure. Potrivit primelor rapoarte oficiale, in prezent 6.500 de locuinte au fost evacuate, 9 locuinte au fost distruse de flacari iar circulatia pe una dintre autostrazile din zona a fost intrerupta. Deocamdata originea incendiilor declansate duminica dimineata a ramas necunoscuta insa anchetatorii sustin ca extinderea acestora s-a produs din cauza temperaturilor ridicate si a vantul puternic, informeaza Reuters.

Fost insurgent ales presedinte al Mauritaniei. Generalul Mohamed Ould Abdel Aziz, fostul sef al juntei si organizator al loviturii de stat din 6 august 2008 in Mauritania, a fost ales presedinte al republicii cu 52,58 % din voturi. Opozitia a denuntat fraude electorale, cei patru candidati ai opozitiei cerand comunitatii internationale sa constituie o comisie de ancheta care sa studieze veridicitatea rezultatelor scrutinului. Ministrul de interne, Mohamed Ould Rzeizim, a declarat insa ca alegerile s-au desfasurat potrivit reglementarilor in vigoare precizand ca nu a primit nicio sesizare privind incidente electorale, informeaza AP.

Noi tensiuni in relatia Israelului cu Palestina. Proiectul de construire a 20 de locuinte in Ierusalimul de Est a provocat duminica o noua criza in relatiile dintre Israel si Statele Unite privind procesul de colonizare a teritoriilor ocupate. Administratia presedintelui american Obama cere de mai multe luni incetarea procesului de colonizare, pentru a putea relansa negocierile de pace israeliano-palestiniene. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, sustine ca proiectul imobiliar se incadreaza in limitele legii si nu face parte din niciun program de colonizare "Nu acceptam ca israelienii sa nu aiba dreptul sa traiasca si sa locuiasca oriunde in Ierusalimul de Est. Astfel de restrictii sunt inadmisibile", a declarat premierul israelian. Cu toate acestea reactiile Palestinei nu au intarziat sa apara: "Este imposibil sa facem concesii privind colonizarea israeliana in Cisiordania si Ierusalim. Ea trebuie sa inceteze", a declarat Saeb Erakat, unul dintre principalii negociatori palestinieni. Israelul a cucerit si anexat in 1967 partea estica a orasului Ierusalim. Comunitatea palestiniana revendica Ierusalimul de Est pentru ca zona sa devina capitala unui eventual stat palestinian, relateaza BBC News.