Un proiect de cercetare pe care alte tari l-ar considera mai mult decat tentant este respins categoric de statul roman, printre motivele invocate regasindu-se si bizarele sintagme prea ambitios si pomul laudat, ultima referindu-se la valoarea echipei de cercetare implicate. Directorul de program, romanca Gabriela Iorga, si-a dorit sa aplice un proiect ambitios care studiaza efectul aerosolilor.

Gabriela Iorga este doctor in fizica si a derulat la Viena un amplu studiu despre efectele aerosolului. Reintoarsa in tara, a propus un proiect cu mult superior, in care proiectul austriac putea servi ca baza, scutind cateva dintre cercetarile preliminare. Consiliul National al Cercetarii din Invatamantul Superior a respins insa proiectul, dupa o evaluare ambigua.

"Evaluarea mentioneaza ca proiectul este prea ambitios si ca echipa de cercetare nu il poate duce la bun sfarsit. In ultimii doi ani s-a muncit pe branci si cand eram in stadiul de a incepe cercetarea propriu-zisa, totul a fost oprit. (...) Sistemul romanesc nu vrea performanta." - Florentina Gabriela Iorga, Lector dr. al Facultatii de Chimie, Universitatea Bucuresti.

Integral in Evenimentul Zilei.