Fortele terestre americane isi sporesc efectivele cu 22.000 de soldati. Conducerea Pentagonul a anuntat ca va mari cu 22.000 de militari efectivele armatei americane. Este a doua oara in doi ani cand secretarul american al apararii decide sa recurga la noi recruti pentru a face fata eforturilor militare din zonele de conflict. Astfel, fortele armate terestre ale SUA vor ajunge de la 547.000 de soldati cati numara in prezent la 569.000. Secretarul de stat al apararii, Robert Gates, a declarat ca suplimentarea trupelor este o masura provizorie dictata de tulburarile care se manifesta in Irak, Afganistan si Pakistan. Majoritatea noilor recruti vor ajunge, cel mai probabil in Afganistan unde Barack Obama vrea sa trimita pana la sfarsitul acestui an inca 17.000 de soldati. La inceputul lui 2009, armata Statelor Unite a anuntat ca va incepe sa inroleze imigranti aflati pe teritoriul american cu vize temporare, oferindu-le acestora sansa sa devina cetateni SUA dupa doar sase luni. Surse din cadrul Pentagonului declarau la acel moment ca acest program se adreseaza in primul rand imigrantilor calificati care vorbesc mai multe limbi straine si sunt experti in profesia lor. De asemenea, programul este deschis studentilor si refugiatilor care vorbesc una din cele 35 de limbi vizate, printre care araba, chineza, hindi, kurda, nepaleza sau rusa, informeaza Le Figaro.

Noi acuzatii de frauda si abuz de incredere formulate la adresa lui Ehud Olmert. Politia israeliana recomanda extinderea capetelor de acuzare formulate impotriva fostului premier Ehud Olmert. Potrivit anchetatorilor acesta ar putea fi judecat si pentru frauda si abuz de incredere in dosarul unor numiri abuzive. Raportul a fost transmis procurorului general al statului, Menahem Mazuz. Potrivit raportelor politiei israeliene, Olmert ar fi desemnat abuziv, in perioada in care a ocupat postul de ministru al industriei si comertului (2003-2006), circa 260 de membri ai Partidului Likud in functii in cadrul Centrului de investitii pentru intreprinderi mici si mijlocii. De asemenea fostul premier este suspectat ca, in perioada in care era primar al Ierusalimului (1993-2003), l-ar fi ajutat pe un atreprenor imobiliar sa obtina avize de constructie, beneficiind in schimb de o semnificativa reducere de pret pentru un apartament de lux. Ehud Olmert a demisionat din functia de prim-ministru pe 21 septembrie 2008 dupa ce a fost inculpat in dosarul Talansky. Procurorii sustin ca Olmert a primit de la omul de afaceri american Morris Talansky "sume importante" si "neautorizate" care au fost utilizate pentru finantarea campaniei electorale a lui Ehud Olmert la primaria Ierusalimului, in 1993, precum si in 1998 si 1999, informeaza AFP.

Popularitatea lui Obama se naruie. Barack Obama se confrunta cu primele semne ale scaderii popularitatii, coborand sub pragul de 60% dupa primele 6 luni de guvernare. Potrivit unui sondaj citat de Washington Post, liderul de la Casa Alba beneficiaza in prezent de increderea a 59% dintre americani, in conditiile in care la inceputul lunii iunie se bucura inca de sustinerea a 62% dintre cetateni. Principalele cauze evidentiate de analist sunt legate de situatia economica a Statelor Unite care se confrunta in acest moment cu un somaj care a depasit 10 procente si cu un deficit de 1.000 de miliarde de dolari. Astfel daca inainte de investitura planul lui Obama pentru redresarea economiei americane beneficia de increderea a 72% dintre cetateni, acum aceasta cota a ajuns la 56%. Cu toate acestea, Barack Obama isi apara in continuare strategia economica declarand ca a fost 'stins incendiul' reprezentat de criza, dar recunoscand ca au mai ramas inca multe de facut. "Cred ca noi am stins incendiul... Analogia pe care o folosesc uneori este ca noi aveam o casa superba si ea a luat foc. Noi am ajuns acolo si am stins incendiul, dar am descoperit ca tencuiala a cazut, acoperisul a ars".

54 de soldati au fost ucisi luna aceasta in Afganistan. Patru soldati americani care faceau parte din NATO in Afganistan au fost ucisi luni de o bomba in estul tarii, potrivit unui comunicat emis de un purtator de cuvant al armatei americane. In document se arata ca 'Patru soldati ai Fortei Internationale de Asistenta a Securitatii au fost ucisi luni intr-un atac cu bomba artizanala in estul Afganistanului. Un purtator de cuvant al armatei americane, locotenentul Robert Carr, a precizat ca victimele erau soldati americani. Decesele inregistrate ieri se adauga celor 51 de de soldati ucisi in Afganistan in luna iulie, perioada in care militarii NATO au suferit cele mai mari pierderi, relateaza AP.

Gigantul american de internet Google a sarbatorit in felul sau primii pasi ai omului pe Luna, facuti in urma cu 40 de ani la 20 iulie 1969, adaugand, luni, produsului sau cartografic Google Earth posibilitatea de a explora Luna. In afara de Pamant, software-ul gratuit Google Earth propunea deja descoperirea cerului si a planetei Marte. Pentru aceasta noua functie, Google a integrat in produsul sau de reprezentare cartografica inregistrari video ale NASA facute pe Luna, in plus fata de fotografiile panoramice. Asociati la lansarea acestei calatorii virtuale, Buzz Aldrin, al doilea om care a pus piciorul pe Luna, si astronautul Jack Schmitt propun, de asemenea, vizite insotite de ghid utilizatorilor de internet. Printre altele, este posibil sa se descopere obiecte lasate la fata locului dupa diferite misiuni spatiale. "Acest instrument va permite ca milioane de persoane sa inteleaga mai bine spatiul si Luna", a comentat Anousheh Ansari, prima femei turista a spatiului, scrie AFP.