Expertiza retelei transportului in comun newyorkez, oferita Al-Qaida. Americanul Bryant Neal Vinas de 26 ani a fost inculpat in noiembrie 2008 de un tribunal din New York pentru ca si-a oferit expertiza asupra retelei transportului in comun din New York organizatiei teroriste Al-Qaida, informeaza documente declasificate miercuri si publicate de New York Times. Bryant Neal mai este este acuzat ca a ajutat Al-Qaida cu mijloace materiale si alte expretize si ca a efectuat un antrenament de tip militar intr-o baza Al-Qaida in 2008.

Dreapta crestina vrea sa modifice programa scolara in Texas - SUA nu ar fi existat fara Dumnezeu. Dreapta crestina incearca din nou sa forteze intoducerea religiei in programa scolara in statul Texas. Comitetul educational al statului Texas a numit un consiliu de experti pentru a revizui programa la disciplina Istorie. Printre membrii consiliului de experti se numara si un preot crestin care sustine ca duce o lupta pentru salvarea sufletului Americii. Consiliul considera ca lectiile ar trebui sa accentueze rolul jucat de Crestinism in fondarea Statelor Unite si faptul ca religia este o virtute civica. Comitetul educational din Texas, in care cei mai multi membrii sunt conservatori, urmeaza sa dezbata propunerile facute de consiliul de experti, scrie The Guardian.

Biden ii asigura pe ucranieni si georgieni de sprijinul american. Vice-presedintele american, Joseph Biden, i-a indemnat, miercuri, pe ucrainieni sa aleaga calea democratiei si a pietei libere, spunand ca daca nu vor face asta, vor incalca promisiunea facuta in 2004 cu Revolutia Portocalie. Indemnul a fost facut in contextul in care Ukraina va organiza alegerile prezidentiale in ianuarie. De asemenea, in cursul zilei de miercuri, Biden a fost primit cu entuziasm in Georgia, unde sustinerea americanilor pentru guvernul Saakashvili a dus la tensionarea relatiilor cu Rusia. Vizita lui Biden in fostul spatiu sovietic are ca scop asigurarea ukrainienilor si a georgienilor de sprijinul american, avand in vedere ca Rusia incearca sa domine din nou regiunea, sustine The New York Times.

Curtea Suprema din Pakistan ii cere explicatii lui Musharraf cu privire la starea de urgenta. Curtea Suprema din Pakistan i-a ordonat fostului presedinte, Pervez Musharraf, miercuri, sa dea explicatii cu privire la decizia sa de a suspenda sistemul judecatoresc si de a impune starea de urgenta in 2007. Potrivit ordinului, Musharraf se poate prezenta personal la audierea care urmeaza sa aiba loc pe 29 iulie sau sa isi trimita avocatul sa il reprezinte. In cazul in care nici unul dintre cei doi nu se prezinta, Musharraf nu va mai avea nici o alta ocazie de a se apara in instanta, intr-un caz in care se incearca stabilirea constitutionalitatii starii de urgenta impusa de Musharraf in noiembrie 2007. In cazul in care masura luata de fostul presedinte va fi declarata neconstitutionala, va ramane la latitudinea Parlamentului inceperea urmaririi penale impotriva lui Musharraf, scrie Reuters.

Endeavour, o noua iesire in spatiu cu probleme. NASA a scurtat miercuri, ca si masura de precautie, a treia iesire orbitala a misiunii navetei spatiale americane Endeavour, dupa o crestere a dioxidului de carbon in costumul unuia dintre astronauti. Din cauza unei probleme cu sistemul de absorbtie a dioxidului de carbon (un recipient ce contine hidroxid de litiu) in costumul lui Chris Cassidy, responsabilii misiunii au decis sa puna capat iesirii mai devreme, a precizat un comentator de televiziune al agentiei spatiale americane citat de AFP.

O masura care ar fi extins dreptul de port-arma a fost respinsa de Senatul american. Senatul din SUA a respins, miercuri, o masura prin care detinatorii de arme cu permise valide intr-un anumit stat ar fi putut sa transporte arme ascunse in alte state. Un grup format in mare parte din republicani, dar din care faceau parte si cativa democrati influenti, a incercat sa ataseze acest amendament la un document care autorizeaza apararea si este votat anual. Insa, acesta a primit doar 58 de voturi, din cele 60 necesare pentru a intra in vigoare, scrie The New York Times.