Teribilismul lui Radu Mazare de a purta o uniforma a Wehrmachtului deschide un subiect de obicei evitat in media - modul in care se raporteaza romanii la Holocaust - si forteaza aparitia unui serial EVZ programat, initial, inspre toamna. Otto Adler a supravietuit si s-a intors din lagare convins ca ”viata e frumoasa si surprinzatoare, ca stralucirea aurului de 24 de carate”.

Otto Adler nu mai vede bine. I se amesteca pe retina niste puncte care se unesc in contururi vagi si foarte ciudate, ca si cum ar privi in continuu un tablou pictat de Pablo Picasso. Are optzeci de ani, se lupta zambind cu un cancer de prostata si lucreaza, ajutat de fiica sa, la o carte despre genetica urii si alte lucruri importante.

Otto Adler stie ce spune. Este un evreu care a supravietuit secolului XX. Nu e putin lucru. Pentru ca a fost la Auschwitz si s-a intors, marturiseste ca nu plange ”decat daca este absoluta nevoie”. Si mestesugeste fraza aceasta antologica: ”Viata este frumoasa si suprinzatoare, ca stralucirea aurului de 24 de carate”. Despre moarte vorbeste degajat. Ar vrea sa i se intample ca vechilor indieni. Sa se retraga in padure, langa un copac batran, si sa astepte.

Integral in Evenimentul Zilei