UE propune un ajutor de peste 700 milioane de dolari pentru Italia. Comisia Europeana a propus acordarea unui ajutor de 494 milioane de euro (703 milioane dolari) Italiei pentru a ajuta la reconstruirea orasului l'Aquila dupa cutremurul de 6.3 grade pe scara Richter ce a ucis aproximativ 300 de persoane si a lasat zeci de mii de oameni fara locuinte. Comisia a precizat ca acesta va fi cel mai mare ajutor acordat din fondul de solidaritate al UE. Ajutorul, care are rol in refacerea infrastructurii orasului si construirea de locuinte temporare, nu va despagubi oamenii pentru pierderile ce tin de proprietatea lor privata. Un purtator de cuvant al comisiei a declarat ca acesti bani vor fi monitorizati cu foarte mare atentie, noteaza BBC.

Canadienii construiesc un senzor care poate detecta virusul gripal din aer. Senzorul poate fi “setat” pentru a depista prezenta unei anumite tulpini virale si ar putea fi utilizat in spatii publice, unde concentratia virusurilor in aer este crescuta. Dispozitivul, dezvoltat la Universitatea Memoriala din St. John, Canada, se afla inca in faza de testare, urmand sa fie adaptat pentru utilizarea in spatii largi. In testele realizate in laborator, cercetatorii au reusit deja sa depisteze, cu ajutorul lui, prezenta virusului gripal. Dispozitivul este alcatuit din benzi de siliciu foarte subtiri (de grosimea unui fir de par) prinse numai la un capat pe un cip de marimea unei “buline” de confetti. Fiecare banda este acoperita cu un strat de anticorpi specifici – proteine care reactioneaza la prezenta uunui anumit tip de virus, noteaza Descopera.

Africa este la "inceputul unei noi ere in domeniul telecomunicatiilor". Primul cablu submarin ce are ca scop imbunatatirea accesului la internet in estul Africii a fost dat astazi spre folosinta. Cablul din fibra optica, administrat de firma africana Seacom, face legatura intre Africa de Sud, Tanzania, Kenya, Uganda, Mozambic si Europa si Asia. Compania africana a afirmat ca spera ca proiectul lor va da un impuls idustriei si comertului din regiune. Cablul are o lungime de 17.000 de kilometri si a costat mai mult de 650 milioane de dolari. Seacom a declarat ca momentul in care a acest proiect a fost terminat si cablul poate fi folosit reprezinta "inceputul unei noi ere in domeniul telecomunicatiilor" dintre Africa si restul lumii, noteaza BBC.

Doua noi lucrari ce apartin lui Mozart au fost descoperite de fundatia Mozarteum. Fundatia Internationala Mozarteum a anuntat joi ca a descoperit doua noi lucrari ale compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Expertii din orasul austriac Salzburg, orasul natal al compozitorlului, au declarat ca aceste compozitii de pian sunt de mult timp in posesia fundatiei insa de abia acum le-au atribuit lui Mozart. Un purtator de cuvant al fundatiei a spus ca detalii suplimentare vor fi facute publice cu ocazia unei prezentari care va avea loc pe data de 2 august, noteaza BBC.

Trei persoane au fost arestate in cazul celor 1.400 de tone de deseuri ce au ajuns in Brazilia. Oficialii britanici, care investigheaza cazul in care 1.400 de tone de deseuri au fost transportate ilegal din Marea Britanie catre Brazilia, au arestat trei barbati. Cele 99 de containere cu deseuri vor fi trimise inapoi pe teritoriul britanic, autoritatile din cele doua tari discutand detaliile transportului. Deseurile includ baterii, seringi, prezervative si echipamente medicale ce contin urme de sange. Deseurile au fost exportate in Brazilia de doua companii britanice, iar Institutul brazilian al Mediului IBAMA deruleaza in prezent o ancheta care va stabili cine se face vinovat de aceasta situatie si provenienta containerelor ce au ajuns in portul Santos, in apropierea orasului Sao Paulo si in alte doua porturi din statul Rio Grande do Sul, situat in sudul Braziliei, scrie BBC.