Zeciuiala lui Boc face fix 12 metri de autostrada Lista de cumparaturi a premierului. Putin peste 36.000 de euro s-ar aduna pana la sfarsitul anului de la ministri daca toti ar accepta sa treaca pe la casieria Guvernului si sa lase 20% din salariu. Daca insa numai minstrii PDL se vor supune cererii premierului, economiile ar fi reduse la aproape jumatate – 18.328 de euro. Chiar daca ar colecta de la toti colegii de Cabinet, primul-ministru nu si-ar putea permite niste investitii majore. Cotidianul va prezinta cateva investitii pe care le-ar putea face seful Executivului cu 36.525 de euro: perdele pentru ministerul Elenei Udrea pana la finele mandatului; jumatate de scena pentru viitorul 2 mai; o camera dintr-un apartament din programul „Prima casa”; peste 18.000 de pepeni din productia nationala. Premierul le-a recomandat ministrilor sa cumpere numai produse romanesti, ca masura anticriza, scrie Cotidianul.

Stanoiu si-a ales singura probele care s-o dezincrimineze Ultima expertiza in cazul Rodicai Stanoiu, facuta de Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) si depusa recent la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), arata ca inscrisurile de comparatie si notele informative semnate „Sanda“ au fost scrise de persoane diferite. Aceasta este prima expertiza, din cele patru efectuate pana acum, care este favorabila Rodicai Stanoiu. Fostul ministru al Justitiei a contestat in instanta verdictul dat de CNSAS, de colaboare cu fosta Securitate ca politie politica, si sustine ca nu ea a scris cele 51 de note informative semnate cu numele conspirativ Sanda. CNSAS considera ca aceasta ultima evaluare a scrisului Rodicai Stanoiu s-a facut pe baza unor inscrisuri ridicate de la Institutul de Cercetari Juridice (ICJ) care ridica semne asupra autenticitatii lor, intrucat nu au data si nici numar de inregistrare, scrie Cotidianul.

De ce fug romanii la Mamaia bulgarilor Daca cineva se intreaba unde sunt cei 20 la suta turisti romani care au refuzat ospatarii de la Mamaia, o privire spre cifrele turismului vecinilor din sud ar putea da o parte a raspunsului. E suficient sa citesti o „oferta” a unui hotel de patru stele de la noi (440 de euro, sapte nopti, cu mic dejun si cina, la Mamaia) si apoi sa alegi o oferta all-inclusive sau chiar ultra-all-inclusive pe care ti-o pune la dispozitie un hotel de patru stele din Albena, cu preturi incepand cu 400 de euro. Dar dincolo de acest ultra-all-inclusive, care este un veritabil navod cu care litoralul bulgar isi atrage turistii (la noi, doar 10-12 hoteluri din 250 au avut anul trecut servicii all-inclusive, o parte renuntand anul acesta socotindu-le nerentabile), diferenta sta in calitatea serviciilor, scrie Gandul.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a formulat un recurs in interesul legii in ceea ce priveste situatia persoanelor care au suferit condamnari, inainte de decembrie 1989, pentru ca s-au sustras efectuarii serviciului militar obligatoriu. Opinia procurorului general este aceea ca persoanele in cauza nu pot beneficia de drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice, cu toate ca fapta pentru care au fost condamnate viza infractiunea contra capacitatii de aparare a tarii, savarsita din motive de constiinta. Recursul a fost inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Laura Codruta Kovesi arata ca, in perioada ulterioara adoptarii Codului penal din anul 1968, unele persoane au refuzat satisfacerea stagiului militar obligatoriu din motive de constiinta, cel mai frecvent motiv fiind apartenenta la cultul religios Martorii lui Iehova, ale carui precepte interziceau portul armei si al uniformei militare. Aceasta fapta a fost incadrata la infractiunea de neprezentare la incorporare sau concentrare si, in mod izolat, la infractiunea de insubordonare atunci cand, desi incorporata sau recrutata, persoana respectiva a refuzat executarea unui ordin cu privire la indatoririle de serviciu, relateaza Gardianul.

40 la suta dintre bucuresteni vor un presedinte independent Potrivit unui sondaj autofi-nantat, efectuat in Bucuresti de Centrul de Studii Sociocomportamentale Avangarde, 40% dintre cei intervievati nu sunt multumiti de prestatia celor trei presedinti postrevolutionari ai Romaniei si in acelasi procent vor un sef de stat independent politic. Acelasi sondaj arata ca romanii nu au incredere in ministrii Cabinetului Boc, iar Parlamentul, Guvernul si Presedintia sunt institutiile pe care cetatenii le considera cele mai corupte, scrie Gardianul.

Muresan: un milion de euro incasati pentru case neconstruite Generalii de armata Ion Magdalena, Mircea Chelaru si Dorin Gheorghiu, precum si generalul Ioan Costas, fost ministru al Apararii in Republica Moldova, au acceptat sa fie administratorii unei firme controlate de controversatul Sever Muresan, girand cu numele lor afaceri imobiliare de peste 150 de milioane de euro. Cu astfel de giranti, fostul tenisman Sever Muresan – acuzat de infractiuni financiare in Romania, Elvetia si Franta – nu a avut probleme sa adune avansurile pentru locuinte, in suma totala de circa 1.000.000 de euro. Pana astazi insa, nici una dintre casele promise nu a fost ridicata. Multi clienti incearca acum sa-si recupereze banii prin instantele de judecata, scrie Romania Libera.

Patru procurori sunt cercetati de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru fals in declaratii, fiind suspectati de "raporturi cu structuri de informatii". Este vorba de procurorii Ramona Diaconu, de la Parchetul Curtii de Apel Brasov, Marian Drilea, de la DIICOT Brasov, Lucretia Coman, de la Parchetul Tribunalului Brasov, si Bogdan Parlog, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti. Statutul magistratilor le interzice procurorilor si judecatorilor sa fie lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Dosarul celor patru procurori este desprins din cel al lui Daniel Diaconu, ofiter SRI care a fost trimis in judecata saptamana trecuta de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru fals in inscrisuri oficiale. Diaconu ar fi fabricat in 2004 un document fals de sapte pagini, cu antetul serviciului secret al Ministerului de Interne (DGIPI) si cu semnatura falsificata a sefului acestei structuri, scrie Romania Libera.

Renate Weber: "Justitia din Romania e o forma de sinucidere"

Rep.: Care dintre ministrii nostri au fost belea, Macovei, Predoiu?

Renate Weber: Eu cred ca Macovei a avut initial dorinta de a reforma. Dar a esuat pe mina ei. Intr-o prima faza cred ca i-au lipsit consilierii potriviti. Cu hei rupisme e greu sa schimbi ceva atit de conservator cum e un sistem de justitie. Intr-o a doua faza, cred ca ea insasi a inteles ca a esuat si a renuntat. Impresia mea era ca altii erau “in charge”. Altfel nu-mi explic modificarile legislative din perioada aceea, incredibilele puteri pe care le-a dat procurorilor, baietilor din servicii. Drepturi pentru care ma batusem de la inceputul anilor ’90 s-au pierdut in citeva luni sub un ministru venind din lumea drepturilor omului! Dar pentru ca egoul unui ministru e mare, cred ca a vrut sa mascheze ratarea printr-o atitudine agresiva. Asta i-a adus maxim de popularitate si zero reusita. Predoiu? Nu stiu sa fi facut altceva decit declaratii penibile cind a fost vorba de nepropunerea lui Morar urmata, sub o noua guvernare, de propunerea lui Morar, sau de sferturi de adevar combinate cu mult neadevar in cazul codurilor. Si a reusit performanta sa nu se ocupe de principala lui sarcina administrativa, finantarea sistemului. Dar pentru ca e prea mic, n-o sa intre in cartea de istorie, nici in cea a recordurilor, pentru ca in timpul lui s-au inchis tribunale care nu mai aveau bani ca sa functioneze (Academia Catavencu)

Unu din doi romani, asistat social Peste 10 milioane de romani primesc o forma de ajutor social, in timp ce la bugetele publice contribuie doar cinci milioane. In medie, ajutorul financiar inseamna 190 de lei lunar de persoana, potrivit revistei „Capital”. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), un sfert din veniturile gospodarilor provin din ajutoare, indemnizatii si alte forme de sprijin financiar oferite de stat. Informatiile centralizate de Ministerul Muncii arata ca, anul trecut, peste 10 milioane de persoane au beneficiat de asistenta sociala. O treime din veniturile bugetare ale Romaniei sunt destinate platii pensiilor si asistentei sociale, care este asigurata din diverse surse, insemnand atat bugetul Muncii, cat si bugetele locale sau bugetul asigurarilor sociale. Cele mai mari sume sunt cele acordate pentru constituirea familiei (200 de euro), venitul minim garantat (pana la 462 de lei pentru o familie cu cinci membri), refugiati (540 de lei), handicap grav (cel putin 202 lei), indemnizatia de crestere a copilului (350 de lei). In acest an, peste 380.000 de familii au nevoie de venitul minim garantat si peste un milion de persoane primesc ajutoare de incalzire, care sunt pentru plata gazelor naturale, de exemplu, de 262 de lei lunar in cazul familiilor ai caror membri au venituri mai mici de 155 de lei lunar, scrie EvZ.