A 56-a aniversare a revolutiei cubaneze - fara sloganuri anti-capitaliste. In discursul sustinut cu ocazia aniversarii revolutiei cubaneze, presedintele in exercitiu Raul Castro, le-a cerut zecilor de mii de spectatori sa profite de programul guvernamental de concesionare a terenurilor pentru a scoate economia insulei din impas. "In acest moment nu cred ca mai este important sa scandam vechile sloganuri cum ar fi Patria sau moartea! sau Jos capitalismul! Cred ca trebuie sa reincepem sa muncim, pamantul este aici si ne asteapta!", a declamat Castro. Anul trecut, guvernul cubanez a dispus redistribuirea a 40% din terenurile agricole administrate de stat, cooperativelor si producatorilor independenti, relateaza Associated Press.

Diplomatia americana amendeaza discret imperialismul rusesc. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a incercat intr-un interviu acordat duminica postului de televiziune NBC sa nuanteze pozitia vicepresedintelui american Joe Biden referitoare la Rusia. Biden declarase pentru Wall Street Journal ca problemele economice vor determina Rusia sa faca o serie de compromisuri cu Occidentul si ca Statele Unite s-ar afla intr-un avantaj net fata de Moscova. In replica, Hillary Clinton a declarat ca SUA nu se afla in competitie cu Rusia, insa a precizat ca nu i se va permite Kremlinului sa-si refaca sfere de influenta din timpul razboiului rece. "Noi avem provocarile noastre, Rusia are provocarile ei. Acest lucru nu inseamna ca Rusia va avea o sfera de influenta in secolul XXI in estul Europei. Aceasta este o atitudine pe care o respingem. Am fost foarte clari ca orice natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica isi poate alege orice alianta careia sa i se alature", a declarat Hillary Clinton, citata de Reuters.

Bush a ascuns date despre incalzirea globala. Fotografii realizate de satelitii militari americani si declasificate de Administratia Obama demonstreaza efectele pe care le are asupra Polului-Nord incalzirea globala. Imaginile inregistrate in ultimii ani arata ca gheata s-a topit pe arii semnificative. Datele au fost secretizate in timpul mandatului lui George W. Bush si au fost scoase din arhive saptamana trecuta. Cele 1.000 de fotografi scose din arhivele secrete demonstreaza ca pe costele Alaskai, in vara lui 2007, disparusera aproximativ 1 milion de kilometri patrati de gheata si banchize, fata de aceeasi perioada a anului 2006 iar anul 2008 a prezentat rezultate similare. Oamenii de stiinta avertizeaza ca topirea banchizelor pune in pericol fauna si clima Polului Nord. Blocurile de gheata din mare sunt utilizate atat de animale care vaneaza si care risca sa dispara prin infometare, dar contribuie si la reflectarea razelor soarelui, in lipsa acestora temperatura urmand sa cresca si mai mult in zona. De asemenea, climatologii sustin ca guvernul american a ignorat cu buna stiinta aceste fenomene reducand fondurile destinate studiului si combaterii incalzirii globale. La aceste probleme se aduga si accidentul in care a fost implicat un satelit al SUA, care ar fi trebuit sa realizeze prima harta a emisiilor de carbon de pe Terra. Aparatul s-a prabusit in Antarctica la 3 minute de la decolare, relateaza The Guardian.

Marina israeliana a testat cu succes un sistem antiracheta Barak. Potrivit unui comunicat oficial o racheta Barak a fost lansata de pe o ambarcatiune de tip Saar-5 si a interceptat o alta racheta lansata de pe o nava a marinei israeliene. Noua racheta Barak a fost dezvoltata in comun de experti din armata si marina israeliana, de la Institutul Rafael pentru dezvoltarea armelor si de la Centrul pentru cercetare spatiala al Israelului, informeaza AFP.

Fostul candidat la vicepresedintia SUA, Sarah Palin, a demisionat anticipat din functia de guvernator al statului Alaska, cu 18 luni inainte de expirarea mandatului, fiind inlocuita de Sean Parnell. Palin isi anuntase intentia de a renunta la acesta functie inca de la inceputul lunii. Fostul guvernator nu a oferit detalii despre traseul sau politic viitor, insa exista speculatii ca ar dori sa candideze la presedintie in 2012, relateaza BBC News.

Planul guvernului din Italia de a folosi patrule cetatenesti pentru a spori securitatea cetatenilor nu pare unul tocmai inspirat. Dovada stau si ultimele ciocniri din orasul Massa dintre doua astfel de patrule de orientari diferite (stanga si dreapta) soldate cu cinci persoane ranite, anunta Corriere della Sera. Violentele au debutat sambata seara cand "Patrula Proletara Antifascista" a atacat o patrula cetateneasca de dreapta, numita "SSS" (Soccorso sociale e sicurezza) facand necesara interventia politiei. Dupa cei doi lideri ai gruparilor implicate in incident au fost arestati, mai multi membri ai "Patrulei Proletare Antifasciste" au blocat timp de doua ore, duminica, linia ferata Genoa-Pisa, ca forma de protest, facand necesara o noua interventie a fortelor de ordine. Consiliul de Ministri Italian a adoptat la inceputul anului, ca parte a "Planului pentru reducerea infractiunilor", infiintarea unor patrule formate din cetateni care sa supravegheze periferiile marilor orase.