O divizie de pompieri-roboti a fost inaugurata la Londra. Compania Qinetiq a inaugurat o divizie de pompieri-roboti in cadrul unei prezentari care a avut loc la Londra. Este vorba despre patru roboti care au fost construiti pentru a face fata situatiilor periculoase, in special in cazul incendiilor care implica cilindri cu acetilena. Proiectul pentru construirea acestor roboti a fost demarat acum doi ani iar testele au inceput de anul trecut. Pana acum robotii au participat la stingerea a 10 incendii, scrie BBC.

Trei firme chinezesti au poluat intr-un an mai mult decat Marea Britanie. Potrivit unui raport publicat, miercuri, de Greenpeace, cele mai mari trei companii de electricitate din China au emis o cantitate de gaze cu efect de sera mai mare decat a produs toata Marea Britanie. Organizatia ecologista a avertizat ca centralele ineficiente si folosirea excesiva a carbunelui ca si combustibil ingreuneaza eforturile de a face fata schimbarilor climatice. Desi emisiile pe cap de locuitor in China sunt mai mici decat in alte state dezvoltate, per total tara a depasit deja SUA, devenind cea mai poluata din lume. Potrivit Greenpeace, primele zece companii de electricitate din China, care asigura 60% din productia de electricitate, ard 20% din carbunele Chinei (590 de milioane de tone) si emit echivalentul a 1,44 de miliarde de tone de dioxid de carbon, scrie The Guardian.

Site-ul Pirate Bay este amenintat din nou de producatorii de la Hollywood. 13 companii de productie de la Hollywood au intentat un nou proces fondatorilor siteului de file sharing Pirate Bay, unul dintre cele mai mari siteuri de acest gen, sperand sa obtina inchiderea acestuia. In luna aprilie, fondatorii Pirate Bay au fost gasiti vinovati de incalcarea legii drepturilor de autor si condamnati la cate un an de inchisoare si la plata a 4,5 milioane de dolari pentru despagubiri. Cu toate acestea, siteul nu a fost inchis, permitand utilizatorilor sa decarce in continuare filme, seriale si muzica. Noul proces este intentat de Columbia Pictures, Disney Enterprises, Universal Studios si alte 10 firme, dintre care cele mai multe urmeaza sa obtina despagubiri si in urma procesului din aprilie, scrie BBC.

Un craniu gasit langa Kiev ar putea apartine jurnalistului ucis de generalul Pukach. Un craniu a fost gasit de politia ucraineana langa Kiev si este posibil ca acesta sa apartina jurnalistului Georgy Gongadze, ucis in urma cu 9 ani, aceasta fiind una dintre cele mai notorii crime din istoria Ucrainei post-sovietice, scrie The Guardian. Trupul decapitat al lui Georgiy Gongadze, un jurnalist de investigatii care a expus mai multe cazuri de coruptie la nivel inalt, a fost gasit intr-o padure, in septembrie 2000. Acesta fusese rapit cu cateva luni inainte de descoperirea cadavrului, si s-a constatat ca fusese batut si strangulat, dupa care trupul a fost decapitat si ars. Fostul general Oleksiy Pukach, suspectat de uciderea jurnalistului Georgiy Gongadze, a marturisit ca el a comis crima, implicand in scandal si importante figuri politice.

Iranul elibereaza 140 de protestatari. Potrivit unor surse oficiale, 140 de persoane retinute in urma protestelor de luna trecuta, care au urmat alegerilor prezidentiale, au fost eliberate din inchisoarea Evin. Alte 200 de persoane acuzate de crime mai grave au ramas in inchisoare. Eliberarea detinutilor are loc in contextul in care liderul suprem al Iranului a ordonat inchiderea unui centru de detentie, pentru ca nu se respectau drepturile detinutilor. Aceasta miscare poate fi interpretata ca rezultatul presiunilor puse asupra liderilor iranieni in privinta detinutilor, scrie BBC. In plus, oficialii iranieni au anuntat, marti, ca 30 de persoane au fost ucise in timpul confruntarilor dintre protestatari si politie, fata de 20 de victime anuntate anterior.