Irak, razboiul ocaziilor ratate. Bilantul Romaniei dupa participarea la razboiul din Irak: doi militari cazuti pe front, 80 de milioane de euro cheltuieli si idei de afaceri de care s-a ales praful. Pe 4 iunie 2009, o ceremonie militara, cateva lacrimi prezidentiale si un pranz luat de militari impreuna cu oficialii au fost primele randuri ale unui epilog istoric: acela al participarii Romaniei la razboiul din Irak. Ieri, o alta ceremonie, de data aceasta tinuta la umbra Arcului de Triumf din Bucuresti, a incheiat, simbolic, misiunea celor peste 8.400 de militari care au trecut prin nisipul irakian. Punctul final va fi pus insa de Coalitia multinationala pe 31 iulie, data finala a operatiunii militare, scrie EvZ.

Preafericitul Patriarh Daniel, icoana lui Audi A8. Patriarhia Romana a primit din partea Porsche Romania o superlimuzina Audi A8 pentru deplasarile oficiale ale Patriarhului Daniel. Intelegerea dateaza din 2007 si se va extinde pana in 2010, ceea ce inseamna ca Preafericitul Parinte va avea la dispozitie una dintre cele mai luxoase limuzine nemtesti, o masina care face parte din flota oficiala a mai multor sefi de stat si de guvern, printre care si a celor din Austria, Germania, Argentina sau Portugalia. Varianta cu care se deplaseaza Patriarhul are un motor de 4,2 litri si 326 CP sub capota, fiind una dintre cele mai puternice masini oferite in Romania de un importator unor institutii sau persoane publice, scrie Gandul.

„Scoala romaneasca de tampiti“ exporta olimpici de aur la Princeton. Cinci liceeni romani au castigat trei medalii de aur si doua de argint la Olimpiada de Fizica din Mexic. Trei dintre ei au deja asigurate burse integrale la celebra Princeton University. In istoria recenta a fizicii romanesti, cea mai mare performanta a fost stabilita anul acesta de catre cinci pusti vanati de universitatile americane de top. Ei au alcatuit lotul olimpic al Romaniei la cea de-a 40-a Olimpiada Internationala de Fizica, desfasurata in Mexic, in orasul Merida din statul Yucatan. Cu toate ca au concurat impotriva a peste 300 de fizicieni din 68 de tari, ei au reusit sa termine competitia cu un palmares greu de egalat: trei medalii de aur si doua de argint, scrie Cotidianul.

Povestile romanilor care spun, cu tristete, "la revedere" Italiei. Sub lovitura crizei, numarul imigrantilor romani din Italia care se intorc in Romania a crescut. Intreprinderile italiene unde au gasit un loc de munca si-au inchis portile sau fac concedieri. Mii de zidari si muncitori sunt nevoiti sa-si faca valiza. Ziarul catolic italian Avvenire consacra o pagina intreaga acestor imigranti, prezentand povesti cu cei care si-au vazut spulberate sperantele de a avea o viata mai buna si care, la revenirea in tara vor trebui sa faca fata si inrautatirii situatiei din Romania, scrie Romania libera.

Larry Sherrer: „In Romania sunt mai liber decat in America“. Un subofiter in rezerva din marina Statelor Unite ale Americii si-a deschis o cafenea cu specific arabesc la Cluj-Napoca. Larry Sherrer (32 de ani) spune ca cel care isi imagineaza ca peste Ocean gasesc o tara a tuturor posibilitatilor „a vazut prea multe filme“. Larry Sherrer a fost angajat ca mecanic pe portavionul USS Nimitz in perioada 2001-2005. Timp de patru ani el a calatorit in jurul lumii pregatind de lupta avioanele de vanatoare F-18 pentru misiunile din Irak si din Afganistan. In aceasta perioada a descoperit ca tara sa are un sistem restrictiv si, crede el, lipsit de libertate, scrie Adevarul.

A demisionat «omul-cheie» al contractelor care l-au infundat pe Nemirschi. Silviu Stoica, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial (AM POS) Mediu si-a prezentat demisia din functie, in urma scandalului privind atribuirea ilegala a contractului de 500.000 de euro firmei ARS Advertising, sustin surse oficiale. “A fost o intelegere a partilor. Stoica urmeaza sa-si paraseasca postul pe 3 august. Tot atunci va pleca si Iulia Baz, director al Directiei de Asistenta Tehnica - DGMIS din Ministerul Mediului”, au declarat sursele pentru Gardianul. Ministerul Mediului nu a confirmat inca informatia.

”Eram animale in lupta pentru supravietuire”. Pe Liviu Beris, criteriile secolului trecut l-au trimis in purgatoriu, incolonat la portile infernului. Cele de clasa i-au harazit Siberia, cadoul rezervat oricarui “fiu de burjui”. Cele de rasa, mai rapide, l-au expediat in Transnistria, acolo unde marsurile epuizante si lagarele incercau sa curete lumea de evrei. “Care sunt jidani dintre voi? Sa treaca la o parte!”, rasuna fara introducere vocea metalica a capitanului roman. Caldura sta sa sufoce toate simturile. Un soare teribil e agatat pe cerul Hertei, intr-o lume in care tunurile imbraca orizontul si calca destinele. Citeste mai multe in EvZ.

Cainii se mananca intre ei de foame, intr-un adapost de animale din comuna Baneasa. Zeci de caini raniti, infometati, plini de purici si capuse. Abia se tin pe picioare si se hranesc din semenii lor rapusi de foame. Asa arata un adapost improvizat din comuna Baneasa, judetul Giurgiu. Proprietara adapostului, Iulia Capatana, este vicepresedinte organizatoric la Asociatia "Zdreanta", care are ca obiect de activitate protectia animalelor, scrie Cotidianul.

4.000 de fermieri "eco", lasati fara eurosubventii. Romania este singura tara din UE in care fermierii din agricultura ecologica nu primesc subventii europene. In alte tari, aceste ajutoare ajung pana la 800 de euro pe hectar. Fermierii romani acuza autoritatile ca n-au depus nici pana acum dosarul pentru subventii la UE. La randul sau, Ministerul Agriculturii sustine ca situatia aceasta s-ar putea reglementa de anul viitor. In Romania sunt inregistrati peste 4.000 de fermieri care produc legume, cereale, fructe si plante aromatice fara sa foloseasca substante chimice. Cea mai mare parte din productie este exportata, scrie Romania libera.

Udrea a dat milionul de euro unei agentii de chilipiruri. Ministerul Turismului are parte numai de bataie de cap cu contractele pe care le incheie. Dupa ce, potrivit dezvaluirilor publicate de Cotidianul in editia de miercuri, a platit, conform unor surse din piata, un pret aproape dublu pentru o scena folosita la concertul de Paste la Mamaia, adica 65.000 de euro, institutia condusa de Elena Udrea are acum probleme cu contractul atribuit miercuri unei asocieri de doua firme: Best Advertising si Optimedia SRL pentru derularea campaniei „Turist in Romania”, contra sumei de 866.891 euro, fara TVA. Cele trei televiziuni care ar fi trebuit, potrivit documentului semnat de MT cu cele doua firme, sa difuzeze spoturile de promovare ale campaniei - PRO TV, Realitatea TV si Antena 3 - nici nu vor sa auda de asa ceva la banii care li se ofera, scrie Cotidianul.