Arhiepiscopul Pimen, spionul „Petru“. Inalt Preasfintia Sa Pimen (70 de ani), arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, ar fi primit bani de la Securitate ca sa faca spionaj in America, in ani ’70-’80. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sustine ca inalta fata bisericeasca a fost platita de Securitate cu 200 de dolari pentru a sta doua luni in SUA. In acest timp, IPS Pimen, cu nume de cod „Petru“, trebuia sa-i convinga pe reprezentantii Arhiepiscopiei Misionare Romane din America sa-i prelungeasca vizita si sa-l invite oficial in serviciul eparhiei. „S-a stabilit ca lui Petru sa i se traseze ca principala sarcina prelungirea vizitei pentru a crea toate conditiile de a fi chemat oficial in serviciul Arhiepiscopiei Misionare Romane din Galaxia (n.red. – America). Intrucat Petru va trebui sa stea o perioada de circa doua luni in Galaxia si nu dispune de posibilitati materiale, propunem sa i se acorde suma de 300 de dolari, in scopul rezolvarii sarcinii incredintate“, se arata intr-un raport din 9 iulie 1977, depus de CNSAS in instanta, noteaza Adevarul.

Andronescu vrea invatamant obligatoriu de 13 ani. Religia ar putea sa nu mai fie obligatorie la primar si gimnaziu. In prima zi, sindicalistii si ministrul au stabilit idealul educational si principiile. Invatamant general, gratuit si obligatoriu de 13 ani – aceasta este concluzia primei zile a negocierilor dintre MECI si sindicatele din Educatie, pe tema redactarii Codului Educatiei. Ministrul Andronescu ne-a declarat ca este „multumita” de felul in care au decurs dezbaterile pe noul pachet legislativ pe care ar dori sa-l poata finaliza cat mai repede, pana in 15 august, daca s-ar putea. „Am convenit cu sindicalistii sa parcurgem proiectele si sa avem un text coerent, dupa care sa-l invitam si pe presedintele comisiei prezidentiale, pe dl. Miclea, dar si alti specialisti sa dam forma finala pachetului”, ne-a declarat d-na ministru, desi prim-vicepresedintele FSLI a spus exact contrariul: „D-na ministru ne-a spus ca a discutat cu cei doi ministri si ca li se va transmite ceea ce lucram in fiecare zi, pana cand vor veni si dansii la discutii”, noteaza Gandul.

Muzeul de Istorie arunca haina comunist-patriotarda. Cu un numar de 90.000 de vizitatori pe an, Muzeul National de Istorie a Romaniei ramane un obiectiv important pe harta turistica a Bucurestiului. Din pacate, capitala noastra nu atrage inca prea multi turisti straini. Infiintat in 1972 pentru a glorifica trecutul romanilor, aflati atunci in plina „epoca de aur”, muzeul incearca acum sa faca rost de fonduri pentru a deveni unul cu aspect occidental. Evz.ro a discutat despre noul concept care va sta la baza institutiei cu directorul general al muzeului, Crisan Museteanu, noteaza EvZ.

Universitatile scolarizeaza studenti fara acoperire legala. Agentia Calitatii a cerut Ministerului Educatiei retragerea specializarilor care nu au trecut prin filtrul evaluarii si intrarea lor in lichidare. MECI spune ca va rezolva situatia pana la toamna. Universitatile romanesti inmatriculeaza anual zeci de mii de studenti la specializari al caror termen legal de functionare este expirat. Intrucat fie nu si-au depus dosarele in vederea acreditarii, fie nu si-au reevaluat programele, la fiecare 5 ani, asa cum prevede legea, institutiile de invatamant superior mentin pe piata specializari ce se afla in afara cadrului legal. 500 de astfel de programe sunt derulate de universitatile de stat, in timp ce privatii au uitat sa faca evaluarea a 157 de specializari. Conform Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) - organismul insarcinat cu evaluarea si acreditarea programelor de studii, rectoratele au fost sesizate in fiecare an despre necesitatea intrarii in legalitate, situatia ramanand insa neschimbata, scrie Gandul.

Basescu: Vintu si ziaristii corupti sifoneaza bugetul. Reteta banilor publici pompati in televiziuni sub acoperirea unor contracte de publicitate are, pentru presedintele Traian Basescu, un alt nume decat Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi. Personaj principal al unor astfel de afaceri ar fi, dupa indicatiile date de seful statului ieri radioului public, „mogulul” Sorin Ovidiu Vintu, acuzat de Basescu ca „a pagubit statul” in acest fel cu 100 de milioane de euro. Traseul banilor scosi de Vintu de la buget pentru trustul Realitatea-Catavencu a fost folosit de presedinte pentru a-si intari mai vechea teorie despre mogulii care il ataca pentru ca „vor sa influenteze decizia politica”. Nemultumirile declarate ale lui Basescu au vizat inclusiv faptul ca, in timpul scandalului „2 mai”, „trustul domnului Vintu” a dat „de dimineata pana seara, timp de 30 de zile” imagini cu fiica sa, Elena, alaturi de Monica Iacob Ridzi, noteaza EvZ.

Roman executat in China. Andrei Negrea (23 de ani) a fost arestat in China pentru trafic de droguri. Dupa ce a fost condamnat la moarte, saptamana trecuta a fost executat. Romanul facea parte dintr-o retea internationala si a fost prins la sfarsitul anului trecut. Conform procedurilor chineze, executia are loc prin impuscare in cap. Despre viata lui Andrei, un tanar din comuna suceveana Adancata, plecat la sfarsitul anului trecut in China, nu se mai stiu foarte multe lucruri. Parintii, daramati acum de durere ca fiul lor ar fi fost ucis de autoritatile chineze, asteapta cu sufletul la gura confirmarea tragicei vesti si de catre reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din tara noastra. Deocamdata, singurul care confirma ca baiatul a fost deja executat este Marius Cazac, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Suceava, scrie Adevarul.

Dilema parintilor: bunici, bona, gradinita de stat sau privata? Sunteti parinti si nu stiti daca sa va duceti copilul la gradinita – de stat sau privata – sa il lasati cu o bona sau sa il duceti la bunici? Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Din punct de vedere financiar, ultima optiune pare cea mai putin costisitoare si este si cea mai agreata, atat de parinti, cat si de micuti. Insa ce ne facem daca, din diferite motive, nu putem apela la aceasta varianta? Parintii cu dare de mana pot apela la o gradinita privata, care, din punct de vedere al costurilor, echivaleaza, in linii mari, cu cele pentru o dadaca, avand in vedere ca bonele sfideaza criza financiara cerand, fara sa aiba vreo calificare, sume de 1.000-1.200 lei pe luna. Iar daca locuiti in cartiere de "fite", va puteti astepta ca bonele sa solicite salarii intre 1.300 si 2.000 lei, noteaza Romania Libera.

«Mandatarii» cumparau case prin persoane decedate, cu ajutorul unui functionar de la Fisc si al unor avocati. Surse judiciare au dezvaluit in exclusivitate pentru ziarul “Gardianul” modul de operare al samsarilor de case, cunoscuti sub denumirea de “Ghioceii”. Aceasta este o ramura a temutei grupari “Mandatarii”, care au lasat pe drumuri multi batrani in sectorul 5 al Capitalei. La dosarul intocmit de procurori exista probe pentru cel putin 30 de apartamente achizitionate in fals de membrii gruparii in toate zonele Bucurestiului in aceeasi perioada, respectiv noiembrie 2007. Informatiile despre victime erau obtinute de escroci, de regula, de la angajatii administratiei financiare. Victimele sunt fara exceptie persoane in varsta sau cu nevoi sociale. Printre acestea se afla si evrei, persoane stramutate din Basarabia, veterani de razboi sau urmasi ai acestora, dar si persoane care au solicitat ajutor pentru incalzire. In multe situatii, cumparatorii trecuti in contracte erau folositi doar ca paravan sau se alegeau dintre persoanele decedate.

Primarul din Miercurea Ciuc a aprobat un miting pentru sustinerea unui terorist ungar. Mitingul de solidarizare cu Budahazy Gyorgy, seful organizatiei ”Arcurile Maghiarilor”, arestat la Budapesta pentru actiuni teroriste, a fost autorizat de Primaria Miercurea Ciuc la solicitarea unei organizatii care nu este inregistrata juridic in Romania. Practic, prin autorizarea manifestarii, primarul UDMR Raduly Robert Kalman nu a aratat altceva decat ca este solidar cu ultranationalistul Budahazu Gyorgy. O actiune similiara care urma sa se desfasoare la Budapesta a fost interzisa de autoritatile ungare pe motiv ca contravine legilor din tara vecina, scrie Gardianul.

Criza ii scoate pe romani la film. Cum s-a schimbat mersul la cinema in ultima vreme?Ai zice ca recesiunea financiara, care a taiat bugetul fiecarei familii, ii tine pe romani acasa. Dar nu, intr-o perioada tulbure din punct de vedere economic, ei renunta la multe distractii, insa redescopera una ieftina si care ii ajuta sa mai uite de probleme – mersul la cinema. Numarul de spectatori romani este in crestere, fata de anul trecut, unul de prosperitate economica. In acelasi timp, calitatea productiilor pe care le aleg este de masa, fiind vorba mai ales de filme de box-office. Asadar, numarul de spectatori creste, dar gusturile lor nu mai sunt la fel de rafinate, scrie EvZ.

Trei scenarii pentru schimbarea puterii de la Chisinau. Rezultatul alegerilor din republica Moldova nu da castig de cauza imediat nici unei formatiuni, de aceea negocierile pentru controlul tarii sunt complicate. Inainte de numararea voturilor din strainatate, comunistii, cu cele 45,07 procente, isi asigura 48 de locuri in Parlament, in vreme ce opozitia, formata din cele patru partide care au reusit sa treaca pragul electoral, are 50,74% si 53 de mandate. Pentru a putea fi ales presedintele e nevoie insa de o majoritate de 61 de voturi de la cei 101 parlamentari. Desi deocamdata nici una dintre parti nu poate asigura aceasta majoritate, presedintele Traian Basescu s-a grabit, strategic, sa numeasca "un succes al opozitiei democratice" rezultatul alegerilor de dincolo de Prut, asteptandu-se implicit la o guvernare de dreapta. Integral in Romania Libera.