Basescu vrea sa fie dati afara doar 22.000 de bugetari. Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca 20% din angajatii din aparatul de stat ar trebui sa fie dati afara. Reducerea, daca se aplica la toti bugetarii, era echivalenta cu disponibilizarea a aproximativ 300.000 de oameni. Dar, vineri, consilierul prezidential Valeriu Turcan a precizat ca Traian Basescu s-a referit doar la functionarii din administratia publica si din agentiile guvernamentale. In Romania, in administratia publica centrala lucreaza 52.000 de oameni. La acestia se adauga alti 48.000 de angajati ai administratiilor publice locale. Deci, o reducere cu 20% a numarului functionarilor din administratie inseamna, dintr-un foc, concedierea a 20.000 de bugetari. Romania mai are 62.000 de politisti, care sunt functionari publici cu statut special, dar presedintele probabil ca nu i-a luat in calcul si pe acestia, noteaza Gandul.

Ecaterina Andronescu vrea teste de calculator la clasa a XII-a. Elevii vor fi evaluati inainte de a incepe clasa a V-a, iar cei din ultimul an de liceu vor sustine un test de utilizare a calculatorului. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prezenta la dezbaterile grupului de lucru pe marginea Codului pentru educatie, a declarat ca s-a ajuns la cateva concluzii in ceea ce priveste evaluarile nationale. “Toti absolventii de clasa a XII-a vor sustine o testare a cunostintelor de folosire a calculatorului. Iar elevii de clasa a IV-a vor da la sfarsitul clasei o evaluare, pentru ca, atunci cand intra in clasa a V-a, profesorii sa stie care este nivelul lor de cunostinte si ce aptitudini au”, a spus ministrul Educatiei. S-a stabilit, de asemenea, si cum se va face evaluarea pe parcursul ciclurilor primar si secundar si cum se va proceda la admiterea la liceu, noteaza Cotidianul.

Udrea: In loc de 17 milioane euro, Orban a platit 64 milioane de euro pentru repararea pistei aeroportului Baneasa. Ministrul Turismului il acuza pe Ludovic Orban, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara care trebuie sa verifice activitatea ministrului Udrea, ca a platit unei firme 64 de milioane de euro pentru repararea pistei aeroprtului Baneasa desi contractul fusese evaluat la 17 milioane de euro, relateaza Romania Libera.

Cadouri de la reduceri in loc de bani. Criza a afectat bugetele multor romani plecati la munca in strainatate. Acestia nu mai pot trimite sute de euro lunar rudelor din tara. Anul acesta, multi romani din Spania care isi vor vizita rudele de acasa vor renunta sa le mai daruiasca bani si le vor oferi cadouri cumparate de la solduri. Spre deosebire de anii anteriori, cand majoritatea conationalilor isi petreceau concediile in Romania impreuna cu prietenii si rudele, vara aceasta foarte putini isi mai pot permite acest „lux“, noteaza Adevarul.

Inainte s-o puna ministru, Doina Melinte il considera pe Boc mai rau decat regimul Ceausescu. Noul secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sporturilor lansa un atac extrem de virulent in urma cu trei luni impotriva Guvernului Boc, pe care il compara cu regimul Ceausescu. Intre timp, fosta campioana si-a schimbat total opinia, mai ales ca ieri premierul i-a semnat decizia de numire in functia de secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului, post ramas vacant dupa retragerea lui Octavian Bellu. Dupa demisia Monicai Iacob Ridzi din functia de ministru al tineretului si sportului, ca urmare a scandalului izbucnit din cauza organizarii Zilei Tineretului, postul de secretar de stat i-a fost propus Doinei Melinte de catre noul sef al sportului, Sorina Placinta. Ministrul a precizat ca propunerea a venit si din partea reprezentantilor federatiilor sportive, si din partea COSR, scrie Gardianul.

Una calda si una rece: Boc promite ca nu mareste TVA sau cota unica, insa nu renunta la impozitul forfetar. Premierul Emil Boc i-a asigurat pe patroni ca nu va mari taxele si impozitele, nici TVA si cota unica. Boc le-a dat insa si o veste proasta: Guvernul nu renunta la impozitul minim. Investitorii romani si straini au aflat noutatile la o intalnire la Palatul Victoria pe tema situatiei economice a Romaniei inainte de prima evaluare a Fondului Monetar International (FMI). Executivul mentine astfel nivelul unor taxe si impozite in conditiile in care veniturile au scazut cu 6,9% in primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cheltuielile au avansat cu 6,8%. Nici impozitul minim nu va revigora foarte mult un buget afectat de scaderea veniturilor, daca se tine cont de estimarea facuta de Finante in privinta incasarilor din aceasta obligatie: 350 de milioane de lei in 2009, noteaza Gandul.

Medicii ameninta ca nu mai dau compensate. In noua judete din tara, nu se mai elibereaza medicamente compensate fiindca medicii nu si-au primit banii de la casele de asigurari. In judetele Suceava, Galati, Braila, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Calarasi si Bihor, medicii de familie nu au primit la timp banii pentru serviciile prestate in luna iunie, sustin reprezentantii asociatiilor medicilor de familie, scrie EvZ.

Cate parale face facultatea ta. 35 de universitati, dintre cele 100 existente, au fost evaluate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Superior. 23 de institutii de invatamant superior au obtinut calificativul maxim: „grad de incredere ridicat“. Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi a primit „lipsa de incredere“, scrie Adevarul.

Cetatea Neamtului a devenit o fortareata muzeu. Cetatea Neamtului, redata la inceputul lunii circuitului turistic national si international dupa ce vreme de doi ani a fost reabilitata cu fonduri europene, este una din tintele predilecte ale localnicilor si vizitatorilor ce sosesc in judetul strajuit de Ceahlau. Custodele Gheorghe Maxim a afirmat ca zilnic, pragul fortaretei este trecut de circa 500 de turisti, iar sambata si duminica de aproximativ 2.000, ceea ce inseamna ca de pe 4 iulie a fost vizitata de aproape 30.00.de persoane. Suntem trei - patru ghizi si nu putem face fata. Pentru grupuri organizate, un tur al cetatii dureaza cam 45 de minute“, a declarat custodele, scrie EvZ.

Pe Giulgiul din Torino au fost descoperite litere mai vechi de 1.800 de ani. Mai multe studii recente sugereaza faptul ca literele descoperite pe Giulgiul din Torino sunt mai vechi decat s-a crezut initial, fiind scrise cu cel putin 1.800 de ani in urma, informeaza Catholic News Service, citat de HotNews. Dezvaluirile au venit cu cateva zile inainte ca Papa Benedict al XVI-lea sa confirme faptul ca intentioneaza sa viziteze Giulgiul anul viitor, atunci cand panza urmeaza sa fie expusa publicului in catedrala din Torino, intre 10 aprilie si 23 mai 2010, noteaza Gardianul.

Cum citesc scriitorii: Manolescu pe sarite, Cartarescu gaseste poezie in biologie. Unora le place sa cada intr-o carte, cand o deschid, ca intr-o vizuina luminata de cuvinte care sa-i tina prizonieri pana la ultima pagina. Altii, avizi de actiune, vor sa se lase tarati de un curent epic furios ce nu-i mai lasa sa vada nici o infloritura stilistica. Iar cativa se apleaca cu rabdare de miniaturist asupra fiecarei mari intorsaturi de condei. Mircea Cartarescu, Nicolae Manolescu, Adriana Babeti, Alex. Leo Serban, Cristian Ghinea si Simona Popescu povestesc pentru Cotidianul cum citesc.