100 de jurnalisti bulgari, colaboratori ai fostei securitati. Comisia bulgara insarcinata cu analizarea dosarelor serviciilor secrete comuniste a dat publicitatii un raport in care se arata ca peste 100 de jurnalisti care activeaza in media privata au fost colaboratori ai fostei securitati. Rezultatele au fost obtinute dupa ce au fost analizate peste 2.300 de dosare ale jurnalistilor din aproximativ 280 de institutii media. Acelasi document arata ca si in parlament sunt 9 colaboaratori ai fostei securitati bulgare. Autorii raportului mai afirma ca presedintele Bulgariei Gheorghi Pirvanov figureaza in dosarele securitatii ca informator. Seful statului a respins insa acuzatia, scrie AFP.

Doua solutii pentru Guantanamo. Comisia speciala a Casei Albe insarcinata cu mutarea inchisorii Guantanamo din Cuba a avansat doua amplasari posibile ale viitorului loc de detentie care va functiona pe teritoriu american. Potrivit datelor existente in acest moment, autoritatile americane intentioneaza sa-i mute pe suspectii de terorism fie in inchisoarea militara Fort Leavenworth din Kansas fie intr-un penitenciar de maxima securitate din Michigan. Proiectul a fost bine primit de administratia din Michigan insa cei din Kansas se opun cu fermitate mutarii inchisorii aici. Presedintele Barack Obama s-a angajat inca din primele luni ale mandatului sa inchida lagarul de la Guantanamo. In acest sens Casa Alba a creat o comisie insarcinata cu redactarea unui raport privind detentia suspectilor de terorism. Documentul ar fi trebuit sa fie gata la jumatatea lunii iulie, insa surse oficiale din administratia Obama au declarat ca raportul va fi gata abia peste 6 luni fapt care pune la indoiala respectarea angajamentului presedintelui, relateaza Le Figaro.

Fost ministru portughez condamnat la inchisoare pentru frauda. Isaltino Morais, primar al orasului portughez Oeiras si fost ministru, a fost condamnat luni la sapte ani inchisoare pentru frauda fiscala, spalare de bani si coruptie. Anchetatorii sustin ca Isaltino Morais ar fi eliberarat abuziv autorizatii de constructii. De asemenea, primarul Oeiras-ului este acuzat ca a ascuns organelor fiscale existenta unor conturi bancare in Belgia si in Elvetia. Isaltino Morais nu este la prima confruntare cu justitia acesta fiind obligat sa demisioneze in 2003 din functia de ministru al amenajarii teritoriului din guvernul condus de Jose Manuel Durao Barroso din cauza unor anchete judiciare. Morais a fost exclus din partidul Social-democrat si a candidat in 2005 ca independent pentru primaria Oeiras, scrie AP.

Katherine Jackson, mama lui Michael Jackson, a fost numita tutorele permanent al copiilor "Regelui muzicii pop", dupa ce un judecator al curtii supreme din Los Angeles a aprobat un acord incheiat intre Katherine Jackson si Debbie Rowe, fosta sotie si mama biologica a celor doi copii mai mari ai vedetei, Prince Michael, in varsta de 12 ani si Paris, 11 ani, noteaza CNN. Debbie Rowe a acceptat saptamana trecuta ca mama lui Michael Jackson, in varsta de 79 de ani, sa preia custodia permanenta a copiilor cantaretului, iar acordul nu presupune nicio compensatie financiara suplimentara pentru Rowe. Potrivit acordului, Debbie Rowe are dreptul sa-si viziteze copiii pe care i-a nascut in timpul casatoriei cu Michael Jackson, dar nu se precizeaza numarul vizitelor la care va avea dreptul Rowe.

Australia a dejucat un atac terorist asupra unei baze militare. Patru persoane suspectate ca ar fi planuit un atac terorist asupra unei baze militare din Australia au fost arestate marti dimineata in Melbourne, relateaza CNN. Politia australiana a executat 19 mandate de perchezitie in cartiere ale metropolei australiene in cautarea unui grup de teroristi ce ar fi in legatura cu Al-Shabaab, o grupare somaleza aflata in conexiune cu al-Qaeda, au declarat oficialii. Suspectii retinuti ar fi planuit un atac sinucigas cu arme de foc automate asupra unei baze militare. Peste 400 de politisti au participat la raidurile asupra grupului terorist, grup ce a fost monitorizat mai mult de sase luni, scrie CNN.