Milioane de euro irosite cu Bursa guvernului. Unitatea de implementare a bursei, din Statele Unite, se retrage. Cei 149 de tineri scoliti pe banii statului inca isi asteapta joburile promise in administratia publica. Proiectul numit pompos Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” (BSGR) risca sa-si dea duhul fara sa fi avut efectul pentru care a fost demarat: revigorarea administratiei publice. Peste 6 milioane de euro au fost cheltuiti, de la stat, pentru ca 149 de tineri romani sa studieze la universitati din toata lumea. Nici la trei ani de la intoarcerea in tara, bursierii - care ar fi adus un suflu nou administratiei mioritice, data fiind pregatirea in institutii academice de prestigiu - nu au fost angajati in posturile de conducere promise, desi acest lucru era prevazut in contract, noteaza EvZ.

FMI, chemat sa ne plateasca salariile. Am ajuns la fundul sacului! Autoritatile vor ca a doua transa a imprumutului de la FMI sa intre la bugetul de stat si nu la rezerva BNR. Reducerea birocratiei intarzie. Dupa inrautatirea prognozei de recesiune, a celei privind deficitul bugetar si dupa schimbarea destinatiei fondurilor externe, Guvernul renegociaza, in fapt, acordul initial, scrie Adevarul.

DIICOT sustine ca pacientele Sabyc faceau parte dintr-o grupare israelita ultrareligioasa. Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursurile medicilor Natan Lewit si Genia Zisking de la clinica Sabyc, care au cerut sa poata parasi tara, dar si recursul DIICOT, prin care procurorii au solicitat arestarea doctorilor israelieni. Decizia este definitiva. Procurorii DIICOT il vizeaza pe Victor Zota, fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, in ancheta privind clinica Sabyc pentru modul in care institutia condusa de acesta a dat acreditare clinicii, Zota urmand sa fie chemat la Parchet, scrie Gardianul.

Profesorii vor da anual testare psihologica. Cadrele didactice care nu se supun anual controlului psihologic vor fi date afara din invatamant. Noutatile exclusive ale proiectului Statutului personalului didactic sunt legate de calitatea cadrelor didactice, de modul in care se va face intrarea in invatamant si de titularizarea pe post. Nu vor avea dreptul sa ocupe o functie in Educatie persoanele care au aceasta interdictie stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala sau cele care desfasoara activitati care prin natura lor aduc atingere demnitatii profesionale sau bunelor moravuri, sau presteaza activitati comerciale in incinta scolii, scrie Gandul.

Marea concediere atinge doar 0,65% din bugetari. Restructurarea agentiilor guvernamentale va trimite in somaj doar 0,65% din cele 1,4 milioane de bugetari, insa Executivul promite ca va aplica in curand si alte masuri de economisire pe timp de criza. Analistii economici saluta inceputul disponibilizarilor, insa apreciaza ca balaurul birocratic trebuie pus la slabit in continuare, scrie Romania Libera.

Romanii se plimba cu lifturi „expirate”. Romanii se plimba cu liftul de mai bine de 100 de ani, dar cel mai vechi ascensor de persoane, care este utilizat si azi, a fost construit in 1958. Durata de utilizare, in siguranta, a unui ascensor, raportata la perioada de amortizare a bunului, nu depaseste 12 ani, iar in tara noastra, cea mai mare parte din cele 40.000 de lifturi de persoane, a fost pusa in functiune in perioada comunista. Inlocuirea acestora este mult prea scumpa pentru locatarii de bloc, pretul unui lift fiind cuprins intre 30.000 si 90.000 de euro. In aceste conditii, asociatiilor de proprietari nu le ramane decat carpeala, pe care inspectorii ISCIR o numesc modernizare. Carpeala, in locul de schimbarii, scrie EvZ.

Un executor judecatoresc craiovean, cercetat penal a doua oara de procurori. Executorul judecatoresc Constantin Cristodor Ivanovici a intrat din nou in atentia procurorilor Parchetului Curtii de Apel Craiova, dupa ce, in 2003, a fost urmarit penal de aceeasi magistrati, cu incuviintarea ministrului justitiei, pentru falsuri si abuzuri. Ivanovici este renumit pentru implicarea in scandalurile cu Adrian Mititelu si Dinel Staicu, fiind acuzat ca a fost complice la ilegalitatile acestora, scrie Gardianul.

Constanta:Si umiliti, si cu banii luati la Podul Fetesti. Pe Autostrada A2, mii de romani stau ore intregi incolonati in masini ca sa plateasca taxa de pod. Pentru sefa Companiei de Autostrazi, Dorina Tiron, coloanele de peste 4 kilometri nu reprezinta o problema, fiindca “daca cineva asteapta 5-10 minute nu o sa scoatem taxa”. De patru zile, de cand a intrat in vigoare taxa de pod la Fetesti, Autostrada Soarelui a devenit un calvar pentru soferi si pasageri. Metoda de incasare a taxei este una rudimintara: la ghisee. Si ele sunt putine, doar trei, noteaza Adevarul.

Afacerea "Excavatorul": Mafia maramureseana are protectie de la Politie. Liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, l-a acuzat pe seful Politiei Maramures, comisarul-sef Ioan Isac, ca protejeaza clanurile de infractori violenti din Borsa. Astfel, acesta sustine ca intr-un caz in care infractorii au zdrobit cu un camion masina plina cu agenti din trupele Detasamentului de Interventie Rapida, Isac s-a multumit sa le trimita autorilor faptei atentionari scrise. In acest context, comandantul Politiei maramuresene crede ca interlopii incearca indepartarea sa din functie, scrie Romania Libera.

CFR Marfa se scoate la vanzare pentru cateva "miliarde bune" de euro. CFR Calatori si CFR Infrastructura vor fi tinute in viata, la sfarsitul anului viitor, cu banii pe care statul i-ar putea obtine din vanzarea CFR Marfa – cateva miliarde „bune” de auro, in aprecierea ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. Decizia de privatizare a companiei a fost amorsata de racolarea directorului CFR Marfa, de catre compania omoloaga austriaca, scrie Gandul.