Universitatea „Spiru Haret“: cifrele imposturii Din raportul Corpului de Control al ministrului Educatiei reiese ca jumatate din Universitatea „Spiru Haret“ este in ilegalitate. Si nu de un an-doi, ci inca din anul universitar 2004-2005. La specializarile Invatamant la Distanta (ID) si Frecventa Redusa (FR) neautorizate „se observa o crestere exponentiala a numarului de studenti scolarizati. Astfel, in anul universitar 2008-2009 s-a ajuns la o cifra de 145.967 de studenti la forma ID. Din numarul total de 857.630 de studenti scolarizati in perioada 2004-2009, aproximativ 55% sunt inscrisi sau au urmat studiile la specializari neautorizate. Evolutia efectivelor de studenti a inregistrat o crestere spectaculoasa, ajungand la nivelul anului universitar 2008-2009 la 290.407 studenti, reprezentand o crestere de 562,9% fata de anul universitar 2004-2005“, se arata in raportul Ministerului Educatiei, relateaza Cotidianul.

Luptatorii Serviciului de Paza si Protectie au fost trimisi in Afganistan pentru a asigura paza oficialilor ONU pana la desfasurarea alegerilor prezidentiale din aceasta tara. Doua grupuri de protectie ale SPP, respectiv 24 de luptatori, au fost trimise in Afganistan, dupa ce inalti functionari ai ONU au solicitat oficial autoritatilor romane suplimentarea numarului de SPP-isti pentru paza demnitarilor ONU pana in septembrie, in contextul alegerilor prezidentiale. Practic, Serviciul de Protectie si Paza si-a dublat numarul luptatorilor din Afganistan, pana in prezent doar 12 cadre SPP fiind detasate in aceasta tara. Luptatorii SPP au in Afganistan statutul de functionari internationali ai Organizatiei Natiunilor Unite si se ocupa de securitatea inaltilor demnitari ai ONU impotriva amenintarilor diferitelor grupari insurgente din zona, informeaza Cotidianul.

Prostitutia face un profit anual mai mare decat bugetul unui minister din Romania Traficantii de persoane obtin anual sume cuprinse intre sase si noua miliarde de dolari, traficul de fiinte umane fiind una dintre cele mai profitabile infractiuni, dupa cele de trafic de arme si de droguri, a anuntat, duminica, Politia Romana.Traficantii castiga intr-un singur an, mai mult decat suma alocata unui minister din Romania. Politia Romana a informat ca, din datele Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), in fiecare an numarul victimelor traficului de fiinte umane se ridica la aproximativ 2,5 milioane. Majoritatea persoanelor traficate sunt femei si copii, iar aproximativ 500.000 dintre acestea provin din Europa si sunt exploatate in diverse scopuri, inclusiv prin punerea la munca fortata, in activitati casnice, in agricultura sau in constructii, la cersit si furat. Romania isi pastreaza caracterul pregnant de tara sursa a traficului, prin identificarea in acest an a 189 de victime (dintr-un total de 230), care au ales ca destinatii tari din Europa. Spania si Italia raman principalele tari de destinatie ale traficului, pe relatia Romania-Spania fiind identificate 63 de victime, respectiv 34 pe relatia Romania-Italia, scrie Gardianul.

Noul director de la Compania Uraniului, cercetat penal Fostul primar PSD al orasului Oravita pana in 2004, Marcel Laza, a ajuns director al Companiei Nationale a Uraniului Banat desi este cercetat penal de procurori intr-un dosar. Laza este acuzat de catre Consiliul Local Oravita ca in 2003 a avizat vanzarea catre o firma privata a unui teren aflat in proprietatea urbei la un pret cu mult sub cel al pietei de la vremea respectiva, tranzactia imobiliara facandu-se prin incredintare directa. Dosarul a plecat de la sesizarea facuta de Consiliul Local Oravita care sustinea ca un teren de 36.057 mp a fost vandut cu 31.500.000 lei vechi, adica aproximativ 0,02 euro pe metru patrat, desi firma cumparatoare a achizitionat, in aceeasi perioada, un teren vecin cu cel al Primariei la un pret de 2 euro pe metru patrat. Nici aspectul privind existenta a unei hotarari a Consiliului Local al orasului in baza careia a fost vandut terenul nu a fost clarificat, relateaza Gardianul.

FMI face astazi radiografia incompetentei guvernamentale pe plan economic si recomanda, mai mult sau mai putin voalat, concedierea a 150.000 de bugetari. Planul de rezerva al lui Pogea: ne imprumutam mai mult. Indiferent de cifra care va fi prezentata, situatia Romaniei este mai mult decat ingrijoratoare. Fondul propune ca inghetarea salariilor si pensiilor sa continue in 2010, dar, si ca toti angajatii de la stat sa isi ia concediu fara plata timp de 2-3 saptamani in perioada septembrie-noiembrie. Chiar si cu banii de la Fondul Monetar International, Romania nu scapa de probleme. Astfel, potrivit unor calcule facute de Gandul, cele 1,9 miliarde de euro care ar urma sa intre in bugetul Ministerului de Finante ar ajunge pentru salarii, pensii si asigurari sociale mai putin de o luna. De unde vor face guvernantii rost de bani? O intrebare la care am incercat sa obtinem un raspuns de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. In fuga, oficialul ne-a lasat sa intelegem ca planul de rezerva al Guvernului este sa se imprumute si mai mult. „Ministerul Finantelor are la indemana toate instrumentele sa gaseasca cele mai bune solutii de imprumut astfel incat costurile si riscurile valutare sa fie mai mici si le vom spune dupa ce discutam la momentul respectiv. Este si asta o varianta“, scrie Gandul.

In ultimii douazeci de ani, fiecare ministru al Educatiei a vrut sa-si lase amprenta pe domeniul pe care il gestiona, luand de multe ori decizii care i-au bulversat laolalta pe elevi, studenti si profesori. Nici unul nu a reusit sa faca o reforma coerenta a sistemului de invatamant. Fiecare a daramat ce a construit predecesorul sau si a propus in schimb modificari radicale, dintre care putine au fost puse in practica. Performantele sistemului educational romanesc sunt departe de a fi printre cele mai bune. Rata abandonului scolar, era in anul 2007, de aproape 20%, procent mult mai mare decat in state ca Polonia, Cehia sau Slovenia, iar potrivit ultimului recensamant realizat in 2002, peste 500.000 de romani erau analfabeti. Mai mult de jumatate din elevii cu varste de pana la 15 ani sunt analfabeti functional, adica stiu sa citeasca, insa nu inteleg ce au citit, arata un studiu realizat in 2006 de Comisia Europeana. Expertii europeni considera ca aceasta situatie este rezultatul sistemului de invatamant romanesc, care se bazeaza in principal pe memorare. La nivel international, Universitatea Bucuresti era, pana in 2008, singura institutie de invatamant superior din Romania care se clasa intre primele 500 de universitati din lume, in topul The Times Higher Education Supplement. Anul acesta, Romania nu mai are nici o universitate in prestigiosul top, afirma Romania Libera.

Bechtel, negot cu piatra Americanii care fac Autostrada Transilvania cumpara materiale de constructii la preturi minime si le deconteaza la valoare maxima. Compania americana Bechtel castiga sume importante din lucruri aparent neinsemnate. In luna aprilie a acestui an, Bechtel a obtinut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferenta dintre pretul pentru cateva dintre materialele de constructie decontate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) si cel platitit furnizorilor. Bechtel isi permite acest lucru deoarece preturile au fost negociate in anul 2004 cu statul roman si au ramas nemodificate, in ciuda faptului ca, fiind perioada de criza, preturile de pe piata au scazut enorm, afirma EvZ.

Mediul, protejat cu masini si softuri scumpe Garda de Mediu a dat bani grei pe echipamente IT nefolosite sau disparute si autoturisme nepotrivite cu activitatile institutiei. Autoturisme cumparate printr-o licitatie fictiva, telefoane si computere lipsa si sporuri acordate ilegal. Asta au constatat inspectorii Curtii de Conturi in urma unui control efectuat, luna trecuta, la Garda Nationala de Mediu (GNM). Potrivit raportului Curtii de Conturi, finalizat pe 27 iulie, fosta conducerea a GNM a cheltuit aproximativ 900.000 de euro, intre decembrie 2007 si aprilie 2009, fara respectarea legii privind achizitiile publice. Fostul sef al GNM, actualul deputat de Tulcea, Octavian Popa sustine ca raportul are „iz politic” si ca actuala conducere ar trebui sa se ocupe de „treburi serioase”. In urma unei licitatii, GNM a achizitionat, in 2007, de la firmaAuto- Italia, 53 de autoturisme Fiat Grande Punto. Alte trei SSang Yong cu fotolii rotative si cu televizoare sunt folosite de sefi, desi erau menite pentru zone unde nu exista nici macar statii de benzina, conform documentatiei de licitatie. Masinile au costat 700.000 euro, relateaza EvZ.