Pascu si Timofte contrazic „The New York Times”. Dezvaluirile cotidianului american „The New York Times” despre presupusa inchisoare secreta a CIA din Bucuresti sunt contestate de fostii demnitari ai guvernului Nastase. Ioan Mircea Pascu crede cu tarie ca in Romania nu se poate pastra un secret, Radu Timofte e pe aceeasi lungime de unda, iar Ioan Rus s-a abtinut de la comentarii. Dupa ce prestigiosul cotidian a publicat miercuri un articol in care Kyle D. Foggo, un fost inalt oficial al spionajului american, a marturisit ca in 2003 s-a ocupat de amenajarea unei inchisori CIA „pe o strada aglomerata din Bucuresti”, sefii apararii nationale si SRI din acea vreme incearca sa demonteze informatia, scrie EvZ.

Andronescu spera ca noul sistem de bacalaureat si de admitere sa se aplice in anul scolar urmator. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca isi doreste ca noul sistem de bacalaureat si de admitere din clasa a VIII-a spre a IX-a, stipulat in noul Cod al educatiei, sa fie implementat in anul scolar 2009-2010. "Noul sistem al examenului de bacalaureat ne-am dori sa fie implementat incepand de anul scolar care urmeaza. Restul se va introduce gradual. Nu va fi greu pentru elevi, pentru ca nu se schimba continutul. Acesta ramane acelasi. Evaluarea se va face pe parcursul clasei a XII-a la limba si literatura materna, romana, informatica. Acestea se vor finaliza cu o certificare de tip EUROPASS, implementata de Comisia Europeana", a explicat ministrul Educatiei, noteaza Adevarul.

Noul contract cu EADS, posibil scandal in coalitie. Surse guvernamentale au dezvaluit, pentru “Gardianul”, ca, la inceputul acestei saptamani, a fost incheiat un nou contract cu EADS, schimbarea constand intr-un adendum la Ordonanta de Urgenta din anul 2004. Cu acest prilej, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, social-democratul Serban Nicolae, care detine si functia de sef al Departamentului Schengen din MAI, a suplimentat bugetul pentru etapa intai a contractului EADS cu 200 de milioane de euro. Pornind de la acest nou contract pentru securizarea frontierelor se anunta un nou scandal in coalitia guvenamentala, intrucat o parte din democrat-liberali sustin ca nu a existat nici macar o informare catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Sursele guvernamentale care au dezvaluit aceste informatii sustin insa ca apararea social-democratilor este aceea ca a avut loc, in cadrul unei sedinte de Guvern de acum doua luni, o informare in acest sens, scrie Gardianul.

Medicina la distanta, solutie pentru criza din Sanatate. La Targu-Mures a fost inaugurat un sistem care permite oferirea de consultatii de urgenta pacientilor ajunsi in spitalele mici. Un sistem de telemedicina de urgenta, prin care spitalele mici din tara pot primi sprijin si recomandari medicale, a fost inaugurat, ieri, la Spitalul Judetean din Targu-Mures. Proiectul, realizat cu o finantare de 1 milion de euro de la Banca Mondiala, rezolva partial si lipsa de medici din spitalele mici din aceasta zona a tarii, a afirmat ministrul sanatatii, Ioan Bazac, scrie EvZ.

Romanii din Cañada Real, personaje de carte. Unul dintre primii locuitori ai asezarii povesteste viata din cel mai rau-famat sat de langa Madrid. Scriitorul Mariano Palomo Polonio (63 de ani) este patronul unui bar care a asistat la toate evenimentele din satul Cañada Real, inclusiv la sosirea valului de imigranti romani, noteaza Adevarul.

Boc si Berceanu mint. Datoriile catre Bechtel sunt de circa 100 milioane de euro. Chiar daca lucrarile de decontaminare a zonei de pe aliniamentul autostrazii Transilvania, in zona localitatii Turda, sunt abandonate de peste doua saptamani din cauza analizelor de laborator care au aratat prezenta mercurului in groapa de deseuri toxice, premierul Boc garanteaza ca, de Ziua Nationala, cei 42 de kilometri de autostrada Turda-Gilau vor fi finalizati. Desi Compania de Autostrazi nu a platit facturile pentru lucrari la autostrada Transilvania pe lunile iunie si iulie, in valoare de circa 100 milioane de euro, cu tot cu TVA, Berceanu a spus ca platile pentru Bechtel sunt la zi si ca nu exista datorii fata de companie, scrie Gardianul.

Sexul vinde. Cine cumpara? Se spune ca cei mai multi consumatori de publicitate sexuala sunt barbatii. Insa, desi femeile au fost intotdeauna reticente fata de reclamele cu continut explicit sexual, cele casatorite s-au declarat, in ultimii ani, mai putin ofensate de astfel de tehnici de promovare a produselor. In plus, un raport recent arata ca femeile raspund favorabil la publicitatea cu tenta sexuala in cazul in care aceasta face referire la cadouri oferite de catre barbati, dar si celor cu "protagonisti" care dau dovada de dragoste si devotament. Reclamele care trateaza tema infidelitatii sunt primite cu ostilitate de catre femei, scrie EvZ.

Muncitorii straini, luati la bani marunti de inspectorii romani. Peste 3.000 de cetateni straini au fost gasiti fara forme legale pe teritoriul Romaniei, inclusiv muncind la negru, in primele sase luni ale anului. Ofiterii Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI) au descoperit peste 3.000 de straini fara forme legale in Romania, majoritatea muncind la negru, pe numele acestora fiind emise decizii de returnare de pe teritoriul Romaniei. Statistica institutiei arata ca, pe langa acestia, exista in jur de 11.000 de straini care muncesc legal, cu contracte de munca, la diverse firme romanesti sau straine, scrie Cotidianul.

Numarul concediilor de maternitate a crescut cu 50%. Nou-nascutii va salveaza de efectele crizei. Mai precis, concediul post-natal de crestere a copilului reprezinta solutia imbratisata de tot mai multi angajati pentru a scapa de concediere. Potrivit unei analize Business Standard, solicitarile pentru concediu de maternitate au crescut, in unele companii, cu pana la 50% fata de anul trecut. Cresterea numarului de cereri pentru concediul de maternitate este, potrivit analizei Business Standard, o urmare a majorarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, de la 600 de lei la 85% din valoarea veniturilor castigate in anul anterior nasterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei, scrie Romania Libera.