Romania, raiul infractionalitatii informatice Faptul ca tara noastra ocupa primele locuri in lume in privinta infractiunilor informatice nu mai surprinde pe nimeni. Marturie acestei situatii stau cifrele. Astfel, in primele sapte luni ale acestui an au fost identificate 77 de grupari infractionale, compuse din 447 de membri, care se ocupa de criminalitate informatica. Potrivit unui comunicat al IGPR, dintre acestea politistii au reusit destramarea a 21 de grupari infractionale, cu 248 de membri. Potrivit IGPR, de la inceputul anului au fost finalizate cercetarile in 56 de cazuri, fiind solutionate 364 de infractiuni, privitoare la 269 de persoane care au fost trimise in judecata, 167 dintre acestea fiind retinute sau arestate. In privinta bunurilor indisponibilizate, in aceasta perioada au fost confiscate 538 de computere, circa 270.000 de euro, peste 138.000 de dolari, aproape 86.000 de lei, 1.787 carti de credit falsificate si a fost pus sechestru pe 34 de autoturisme si sase imobile, scrie Gardianul.

Surse guvernamentale au dezvaluit, pentru “Gardianul”, ca, la inceputul acestei saptamani, a fost incheiat un nou contract cu EADS, schimbarea constand intr-un adendum la Ordonanta de Urgenta din anul 2004. Cu acest prilej, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, social-democratul Serban Nicolae, care detine si functia de sef al Departamentului Schengen din MAI, a suplimentat bugetul pentru etapa intai a contractului EADS cu 200 milioane de euro. Pornind de la acest nou contract pentru securizarea frontierelor se anunta un nou scandal in coalitia guvernamentala, intrucat o parte din democrat-liberali sustin ca nu a existat nici macar o informare catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Sursele guvernamentale care au dezvaluit aceste informatii sustin insa ca apararea social-democratilor este aceea ca a avut loc, in cadrul unei sedinte de Guvern de acum doua luni, o informare in acest sens. Fostul ministru de interne Cristian David sustine ca pana ce Internele nu vor formula un punct oficial de vedere, nu va comenta suplimentarea bugetului acestui contract, care, in opinia sa, trebuie analizat atent, pornind de la nota de fundamentare, relateaza Gardianul.

Primarul care baga 47 mil. euro in iarba anticriza Primaria sectorului 6 va cheltui 47 milioane de euro pe iarba si plante agatatoare. Acestea vor fi folosite pentru amenajari peisagistice in cartierele Militari si Drumul Taberei. 20 de milioane de euro au fost alocate direct de la bugetul local printr-o hotarare a Consiliului sectorului, iar alte 27 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile destinate reamenajarii urbane. Intrebat daca o astfel de investitie e necesara intr-un an de criza, Mihai Anghel, consilierul primarului Cristian Poteras, ne-a precizat ca tocmai „in perioada de criza, obiectivul principal al Primariei sectorului 6 il reprezinta investitiile. Astfel se deblocheaza un intreg circuit economic, scrie Gandul.

Fiscul ii cauta pe Becali si fratii Negoita la milioane pentru TVA Printre cei vizati direct de intentia ANAF se afla si persoane cunoscute, precum europarlamentarul George Becali si Ionut Negoita, unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente noi, alaturi de fratele sau Robert Negoita, deputat PSD, dupa cum ne-au declarat sursele citate. Autoritatile nu au nevoie de vreo lege noua pentru a aplica retroactiv masura, pentru ca prevederea este in vigoare si era si in perioada respectiva. „Masura nu este decat o verificare din partea autoritatilor fiscale in ceea ce priveste conformitatea persoanelor fizice care desfasoara astfel de operatiuni cu obligatiile fiscale in materie de TVA in vigoare in prezent”, a declarat pentru Gandul Ramona Jurubita, senior manager in cadrul departamentul de servicii fiscale al companiei de consultanta si audit KPMG Romania. Conform legii, persoanele ar fi trebuit sa se inregistreze ca platitori de TVA si sa plateasca statului Taxa pe Valoarea Adaugata asupra valorii tranzactiilor in discutie, explica Jurubita, citat de Gandul.

Subventii europene pentru zeci de mii de oi-fantoma Garda Financiara investigheaza mai multe cazuri de evaziune fiscala cu oi exportate ilegal, pentru care s-au incasat subventii UE. Controalele efectuate la fermele zootehnice de specialistii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pentru a verifica efectivele de oi pentru care se acorda subventii de la Uniunea Europeana au scos la iveala falsuri grosolane. Petru Cojocea, directorul APIA Tulcea, a precizat ca, "la controalele din teren pentru verificarea efectivelor de oi pentru care s-au solicitat, in acest an, subventii europene, am constatat ca aproape toti cei care au facut cereri pentru subventii au dat declaratii false". "Lipsesc, in doar 15% din fermele pe care le-am controlat prin sondaj, zeci de mii de oi din efectivele declarate de proprietari pentru a beneficia de subventii. Am descoperit cazuri de fermieri care nu au nici o oaie din sutele de animale pentru care pretind subventii europene. Noi am verificat doar 15% dintr-un efectiv de aproape 270.000 de oi aflate in baza de date a APIA pentru a fi platite subventii UE. Aceste verificari s-au facut aleatoriu, conform procedurii de lucru a institutiei noastre, acceptata de Uniunea Europeana. Constatarile inspectorilor arata ca nu este vorba de mici erori, ci de o practica menita sa prejudicieze bugetul public. Este posibil ca falsurile sa se regaseasca la toti crescatorii de oi, scrie Romania Libera.

Gripa porcina ar putea inchide scolile Numarul infectarilor cu A/H1N1 din Romania s-a dublat in ultimele doua saptamani, de la doar 107 cazuri la sfarsitul lunii iulie ajungand la 238 la sfarsitul saptamanii trecute. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca deocamdata nu sunt ingrijorati, incidenta bolii in momentul de fata fiind de 0,8 la suta de mii de locuitori. Specialistii in epidemiologie estimeaza ca varful imbolnavirilor va fi, cel mai probabil, in februarie-aprilie 2010. De asemenea, autoritatile din Sanatate se asteapta la un val mai mare de imbolnaviri si in toamna, o data cu inceperea anului scolar. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, anunta ca, daca incidenta cazurilor de gripa porcina va depasi 1 la suta de mii de locuitori, se vor lua masuri speciale de prevenire a raspandirii virusului A/H1N1, luandu-se in calcul si inchiderea scolilor. Totusi, aceasta decizie revine fiecarei tari. Uniunea Europeana recomanda analizarea situatiei fiecarei scoli in parte pentru a decide eventuala inchidere a institutiilor de invatamant, relateaza Romania Libera.

Cunoscut drept „Ministrul manelelor“, dupa ce, in timpul mandatului sau la Ministerul Culturii, mai multi manelisti si-au filmat videoclipurile pe scena Operei Romane, Adrian Iorgulescu a devenit cunoscut, pe timpul mandatului sau, mai degraba ca un personaj pus pe capatuiala. Iorgulescu era in 1990 doctor la o institutie care a initiat doctoratele abia in 1991 si a acordat primul titlu de doctor in 1992! Conform Notei Rectorului Universitatii de Muzica, rezulta foarte clar ca „doctorul“ Iorgulescu nu avea cum sa isi dea doctoratul, cand nici nu exista inca aceasta posibilitate in cazul institutiei respective de invatamant. De altfel, in cazul lui Iorgulescu s-a aplicat si o noutate absoluta in materie de doctorate, o veritabila „prioritate romaneasca“ in plan universal: „Doctoratul sub forma de carte“ (conform anexei extrase din sinteza aflata la Biblioteca UNMB - vezi foto 3). Adica, daca ai scris o carte (chiar si „de bucate“), poti deveni automat si doctor - fara a te mai chinui cu alte examene (de admitere, referate, examene partiale) si sustineri ale tezei! Acum, dupa cum rezulta din avizierul UNMB, pozitia actuala a lui Iorgulescu este aceea de „conducator de doctorat“ . Conform arhivei Universitatii de Muzica, la capitolul „Tematica tezelor de doctorat sustinute in Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti“, rezulta ca Iorgulescu Adrian ar fi avut teza cu titul „Timpul si comunicarea muzicala“ in cadrul domeniului Estetica/Filosofia muzicii/Antropologie. Arhiva nu lamureste cum de a primit acesta un doctorat cand Universitatea inca nu avea cum sa acorde astfel de titluri, scrie Curentul.

Cine mai asculta de Guvern? Numarul bugetarilor din administratiile locale va fi stabilit in functie de numarul de locuitori din fiecare oras si comuna, potrivit standardelor unitare de cost pentru administratiile locale discutate de ministrii Finantelor si Administratiei cu liderii din teritoriu. Astfel, cei care raman in afara acestui calcul vor fi trimisi in somaj, adica peste 50% din numarul total de angajati din primarii, Consilii Locale si Judetene. Contactat de Cotidianul, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a refuzat sa faca public numarul angajatilor din administratia publica locala care ar urma sa fie concediati, dar a oferit un prag minim si unul maxim al procentului de angajati ai statului raportat la populatia care trebuie deservita, scrie Cotidianul.

Baronii locali, siliti sa-si dea banii pe mana Guvernului Guvernantii anunta legi pentru depolitizarea procesului de alocare a resurselor de la bugetul de stat catre autoritatile locale. In realitate se accentueaza politizarea si se poate vorbi si despre o recentralizare. Actualii guvernanti au in vedere constituirea unui fond national de dezvoltare (FND) din care urmeaza sa fie distribuite in teritoriu sumele necesare pentru bugetele locale de dezvoltare. Discutiile privind infiintarea acestui organism s-au purtat in weekend la intrunirea liderilor din administratia publica locala ce a avut loc la Busteni. „Acest fond national de dezvoltare va fi constituit din sumele pentru dezvoltare venite din afara, precum si din fondurile pentru administratie locala existente in bugetele unor ministere“, a declarat pentru Cotidianul Liviu Dragnea, seful Asociatiei presedintilor de Consilii Judetene. Fondul va fi infiintat prin modificarea Legii finantelor publice locale. Dragnea a mai precizat ca sumele de la acest fond vor fi distribuite in functie de capacitatea de accesare a autoritatilor locale si importanta lucrarilor ce trebuie executate in zona, scrie Cotidianul.

Reincep protestele oamenilor legii Incepand de astazi, mii de politisti din toata tara vor protesta, timp de zinci zile, fiind nemultumiti de lipsa banilor din sistem. In Capitala, oamenii legii isi vor striga nemultumirile, zilnic, intre orele 10.00 si 12.00, in fata Palatului Cotroceni, a guvernului, a Ministerului Finantelor si a celui de Interne. In tara se vor aduna la prefecturi si la inspectoratele de politie de judet. Potrivit presedintelui Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, politistii protesteaza intrucat nu exista bani pentru plata compensatiilor de chirie, pentru prime de vacanta si pentru alte drepturi banesti prevazute de lege, scrie EvZ.