Romania pierde 18 milioane euro pe zi. Romania SRL e o afacere proasta cu pierderi medii de 18 milioane de euro pe zi, condusa de manageri paraleli cu economia. Cititi aici cum Executivul a incalcat, practic, toate regulile pe care un manager de firma le-ar fi luat in situatii de criza. O veste buna si doua proaste. Vestea buna este ca pierderile zilnice ale Romaniei SRL au mai scazut putin fata de inceputul anului, cand un calcul Gandul facut pe aceiasi indicatori macroeconomici arata ca minusul in 24 de ore este de 21 de milioane euro. Prima veste proasta e ca diferenta de 3 milioane de euro nu poate fi pusa pe seama masurilor anticriza ale Cabinetului Boc. Motivul e simplu, abia ieri cele doua partide care sunt la guvernare au lansat 32 de masuri care ar trebui sa redreseze economia, scrie Gandul.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ieri ca renunta la crucea din flori din Parcul Unirii, de 70.000 de euro, si la cele 20 de ceasuri cantatoare din aur si cristal in valoare de 700.000 de euro. “Am decis eliminarea tuturor cheltuielilor inutile. Am dispus oprirea intrarii in efectivitate a lucrarilor generate de licitatia privind achizitionarea a 20 de ceasuri stradale si am anulat licitatia privind proiectarea si executia unui monument architectural in fata Patriarhiei. Consider ca, desi e nevoie de refacerea mobilierului urban in Bucuresti, ambele lucrari sunt prea scumpe si deloc urgente pentru perioada in care ne aflam”, a spus Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei nu a facut insa nicio referire la alte licitatii, cu mult mai costisitoare, organizate tot de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din subordinea municipalitatii, scrie Gandul.

Conform informatiilor obtinute de “Gardianul”, hotararea de consiliu local care prevede inlocuirea umbrelelor de terasa cu cele care parafrazeaza sloganul firmei Carlsberg este ulterioara momentului in care Primaria Brasov a incheiat contractul cu reprezentantul companiei. Cu toate acestea, umbrelele nu respecta prevederile hotararii, avand culoarea verde, specifica Carlsberg, si nu “alb-biege”, asa cum prevede art. 14 din HCL 123/2009. Avocatul Gheorghe Piperea a comentat pentru “Gardianul” implicatiile juridice ale unui astfel de contract: “Contractele de comodat si alte asemenea contracte fara contraprestatie din partea autoritatii contractante sunt menite sa evite procedurile de achizitie publica si pot ascunde fraude. Poate nu ar fi rau ca ANRMAP sa verifice acest gen de contract si daca nu cumva el ascunde o popularizare gratuita, in plin centrul orasului“, scrie Gardianul.

Privatizarea Roman Brasov, luata la puricat de politistii de la Investigarea Fraudelor Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General de Politie a inceput verificarea modului in care au fost sterse datoriile de circa 3.000 miliarde lei vechi ale societatii Roman SA Brasov, inainte de privatizare, in 2004. Totodata, politistii Directiei de Investigare a Fraudelor au solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov sa comunice "numele functionarilor care au dispus si efectuat scaderea din evidenta de platitor a obligatiilor in suma de 2.985.773.646.695 lei vechi datorate bugetului consolidat al statului de catre SC Roman SA Brasov, restante la data de 23.02.2004, inclusiv debitele lunii februarie", ca urmare a unei ordonante emise in luna iulie de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul penal nr.815/ P/2009. De asemenea, politistii Directiei de Investigare a Fraudelor au cerut si copii ale fiselor de post ale angajatilor care au dus la indeplinire OUG nr. 115/2003, scrie Gardianul.

Cati romani s-ar putea imbolnavi de gripa porcina atunci cand infectarea cu virusul A(H1N1) va atinge apogeul si in Romania? La aceasta singura intrebare, responsabilii de la Bucuresti dau nu unul, ci mai multe raspunsuri. In timp ce Ministerul Sanatatii sustine ca nu se poate face o previziune clara in aceasta privinta, expertii Institutului Cantacuzino avertizeaza populatia ca e posibil ca unul din trei romani sa se imbolnaveasca de gripa porcina pana la finele anului 2009. R.l. a aflat acest lucru direct de la medicii din Institut, solicitand ieri, incognito, informatii cu privire la riscurile pe care le comporta o eventuala calatorie in strainatate, intr-o perioada in care numarul imbolnavirilor de gripa porcina creste in ritm accelerat peste tot in lume. Dupa cateva ore, purtatorul de cuvant al Institutului Cantacuzino a confirmat si oficial verosimilitatea unui asemenea scenariu, scrie Romania Libera.

De la 1 septembrie mor si spitalele, si pacientii De luna viitoare, sistemul sanitar ramane fara bani. In 2008, salariile au fost marite din pix. Astfel, in spitale, din septembrie, cel mult, se va asigura plata salariilor si a utilitatilor. Pacientii nu vor mai avea parte de medicamente, investigatii sau analize. Cum s-a ajuns in aceasta situatie critica ne-a spus dr. Daniela Safta, director medical la Spitalul Universitar de Urgenta „Elias“ din Capitala, relateaza Cotidianul.

Nasii si finii de la Transporturi si Comisia Europeana fac cumetrii periculoase cu banii UE pentru autostrazi Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a acordat in 2007 contractul de proiectare a trei tronsoane, in lungime totala de 220 km, din autostrada Nadlac-Sibiu unei firme conduse imediat dupa licitatie de nasa de cununie a unui important director din Ministerul Transporturilor (MT), care avea control asupra fondurilor europene. Nasa este sotia unui fost angajat al Comisiei Europene responsabil de fondurile ISPA, din care era finantat contractul. Cei 220 de kilometri de autostrada, reprezentand doua treimi din totalul tronsonului Nadlac-Sibiu, sunt pe butuci, contractul cu firma in cauza la fel, iar ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, acuza pentru aceasta situatie cumetriile din domeniul distributiei fondurilor comunitare, scrie Cotidianul.

Contribuabilul roman sustine din buzunarul propriu institutii ale statului a caror activitate nu spune nimic, nici prin nume, nici prin scopul declarat. Cele mai multe dintre acestea functioneaza in subordinea ministerelor. Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES), Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS), Agentia Nationala pentru Protectia Familiei sau Autoritatea Hipica Nationala sunt doar cateva dintre aceste institutii fara de care statul ar putea functiona la fel de bine sau rau. In ciuda faptului ca premierul Emil Boc declara recent ca din cele 226 de agentii si autoritati aflate in subordinea Guvernului, vor mai ramane doar 107, angajatii nu par ingrijorati, atat timp cat “ nu este vorba decat de un proiect de hotarare de guvern“, ne-a declarat un functionar al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, relateaza EvZ.