Mai multi adolescenti aflati in grija Protectiei Copilului din Sectorul 3 primeau dulciuri si telefoane mobile in schimbul intretinerii de relatii sexuale la petreceri gay. Sunt adolescenti aflati, cel putin formal, in grija statului. Provin din familii sarace, unii nici nu-si stiu parintii. De aceea, locuiesc de cativa ani in apartamente sociale, unde li se ofera o viata cat de cat normala. Cam astea sunt lucrurile care se vad, scrie EvZ.

Clanul Badalan vrea sa puna monopol pe Cultura din Braila. Generalul Eugen Badalan si sora acestuia, Virginia Sampetru, au transformat, de cateva luni, o lupta de gherila pentru adjudecarea postului de director al Directiei de Cultura Braila. Dupa ce a pierdut recent sefia filialei PD-L pentru rezultate slabe in alegeri, Badalan trage cu dintii ca macar sora sa sa prinda un post caldut. In demersul sau, fostul sef al PD-L este ajutat de Viorel Mortu, proaspat numit la sefia Inspectoratului Scolar Judetean. In calea planurilor celor trei s-a pus insa Ana Harapescu, actuala sefa de la Cultura, care a refuzat sa parasesca postul pe care il ocupase prin concurs doar pentru ca algoritmul politic i-a cerut-o, noteaza Gardianul.

Impozitele pe case si masini, amenzile si taxele locale cresc cu 20%. Hotararea a fost luata de catre Guvern, motivul oficial fiind actualizarea birurilor cu inflatia pe ultimii trei ani. Masura este agreata de Asociatia Consiliilor Judetene si Locale. Ministrul de Finante Gheor­ghe Pogea confirma pentru Mediafax hotararea si declara ca masura trebuia luata. In foame de bani, autoritatile locale vor avea asadar la dispozitie o marja de 20 de procente pentru a creste taxele locale. Hotararea se ia la nivel zonal. Gandul a incercat sa afle cine va creste birurile. In Capitala, am primit un raspuns ambiguu, viceprimarul Mircea Raicu spune ca „pentru populatie, taxele si impozitele vor creste probabil cu valoarea minima. Imi este greu sa va spun acum care va fi ea“. Am incercat in schimb noi sa facem un calcul, il puteti parcurge mai jos. Integral in Gandul.

Factura de lumina, la pachet cu asigurarea locuintei. Multi dintre locuitorii Sectorului 5 au platit zilele acestea si o polita de asigurare Astra, pe langa factura de lumina. Asa cum se intampla in fiecare luna, ei au fost anuntati, in urma cu cateva zile, ca urmeaza sa li se incaseze banii pentru electricitate, de catre un reprezentant al Enel. Numai ca, anuntul de luna aceasta continea mai multe informatii decat de obicei. Locatarii blocurilor erau instiintati, prin biletelul lipit pe usa de la intrare, ca pot plati odata cu lumina si asigurarea obligatorie a locuintei la Astra, scrie EvZ.

Vanzarile de autoturisme noi s-au prabusit cu 52,5% in primele sapte luni. Conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), in perioada ianuarie-iulie 2008 au fost vandute 82.821 de autoturisme noi, jumatate din numarul celor vandute in aceeasi perioada a anului 2008. Luna iulie a fost nefasta pentru vanzatorii de autoturisme noi, care au comercializat 12.211 de unitati, cu 58,6% mai putine comparativ cu iulie 2008, noteaza Adevarul.

Razboiul crucilor si fosnetul banilor in Cimitirul Vesel din Sapanta. O incruntare adanca taie carare prin Cimitirul Vesel din Sapanta. De o parte e unul dintre mesterii cioplitori, care a inregistrat la OSIM celebra cruce de Sapanta si a devenit proprietarul marcii. De cealalta parte, ceilalti mesteri din sat, care nu mai au voie sa faca si ei cruci, scrie Cotidianul.

De ce nu se inghesuie romanii sa ia 25.000€. Conationalii privesc cu neincredere orice plan elaborat la Bucuresti pentru repatrierea lor. Multi prefera ajutorul de somaj din Peninsula Iberica decat subventiile din tara. Compatriotilor din strainatate li s-au promis ajutoare de 25.000 de euro daca accepta sa revina in tara si sa se apuce de agricultura, scrie Adevarul.

Razboi religios in scoli. Patriarhia doreste ca statul laic sa faca educatie bisericeasca in orele de studiu. Zilele trecute, Patriarhia sustinea intr-o scrisoare adresata comisiei Miclea ca “orice schimbare a prevederii cu privire la statutul disciplinei religie in sistemul de invatamant public trebuie sa tina cont de parerea unui popor eminamente religios, cum este poporul roman”. Numai ca parerea publicului nu este neaparat aceeasi. Sindicatele din invatamånt, asociatiile de parinti, dar si elevii sustin ca religia ar trebui sa fie o materie optionala la liceu, mai ales ca nu este nevoie, ca la matematica, de exemplu, de reimprospatarea periodica a cunostintelor. Romånia este una din putinele tari europene care nu preda teoria lui Darwin, dar obliga elevii sa studieze Geneza, scrie Gardianul.

Harababura din Educatie – Ministerul Andronescu il pune pe Boc sa aleaga cum anume se va da bacul de anul viitor. Ministerul Educatiei il pune pe premier sa aleaga cum anume se va da bacul de anul viitor. Ministerul Educatiei pregateste schimbarea bacalaureatului indiferent de rezultatul discutiilor purtate pe marginea celor doua proiecte de lege venite din partea comisiei prezidentiale si a ministrului Ecaterina Andronescu. Astfel, MECI intentioneaza sa puna pe masa premierului Boc, in sedinta de guvern din data de 27 august, o ordonanta de urgenta ce prevede modificarea bacului, ce ar urma sa se desfasoare conform prevederilor din Codul Educatiei. Anume: examenul maturitatii ar urma sa contina trei probe scrise: un examen de limba romana, unul la matematica (pentru liceele tehnologice, cele de profil real si o parte din cele vocationale), respectiv istorie (pentru liceele de profil uman) si un examen la alegere intre fizica, chimie, biologie si matematica, pentru liceele de profilul real, liceele tehnologice si cele vocationale, respectiv: geografie, logica, filosofie, psihologie si economie, pentru liceele de profil uman, scrie Gandul.

Tara fara stapan: Romania, scapata de sub control. Criza s-a transformat in haos la nivelul principalelor institutii ale statului. In timp ce guvernantii se cearta, elevii inca nu stiu cum va arata noul sistem educational in prag de nou an scolar, iar lipsa banilor duce aproape de colaps sistemul sanitar si cel de pensii, iar pe bugetari ii scoate in strada, scrie Cotidianul.