Mai putini functionari, mai multi nervi la ghiseu? Birocratia si indolenta functionarilor fac din serviciile publice un adevarat calvar pentru utilizatorul de rand. Fie ca achitam taxe si impozite la Administratia Financiara, trimitem o scrisoare cu Posta Romana sau depunem o cerere la Politie, suntem nevoiti sa apelam la angajatul de la ghiseu, platit din bani publici, care nu este intotdeauna dornic sa isi faca datoria. Dar cum va arata sistemul public dupa ce un sfert dintre acestia va fi disponibilizat? Lipsa timpului si multitudinea de sarcini sunt scuzele-tip pentru atitudinea cel putin sfidatoare a functionarului public, scrie EvZ.

Cum scapam de microbuzele mortii. De la inceputul acestui an, 34 de persoane au murit si alte 84 au fost ranite in cele 67 de accidente grave in care au fost implicate microbuze. Politia Rutiera propune o examinare psihologica speciala a soferilor atestati pentru transportul de persoane. Numarul mare de persoane care si-au pierdut viata in accidentele produse, in ultimele luni, de microbuze si autocare a alarmat autoritatile. Politia spune ca principala cauza a acestor tragedii este lipsa de experienta soferilor, la care se adauga nerespectarea perioadelor de odihna, scrie Adevarul.

Oprescu vrea WC-uri la pret de garsoniera. Edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a dat girul pentru construirea a doua WC-uri de lux, la filialele „George Toparceanu” si „Gheorghe Lazar” ale Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. Cu cei 60.647 de euro alocati ridicarii celor doua constructii, fiecare de maximum zece metri patrati, primaria ar putea achizitiona, daca nu doua garsoniere, atunci cel putin 60 de toaletele ecologice (avand in vedere faptul ca pretul unui astfel de grup sanitar este cuprins intre 700 si 1.200 de euro). Acesta este si motivul pentru care consilierii generali, care ar trebui sa avizeze proiectul propus de Oprescu cer, de mai bine o luna, ca devizul de lucrari pentru cele doua investitii sa fie reanalizat, noteaza EvZ.

Iliescu a refuzat in 1991 oferta de unire a Moldovei cu Romania. Ambasadorul Aurel Preda afirma ca, in 1991, Mircea Snegur i-a transmis de doua ori lui Ion Iliescu propunerea de unire a Basarabiei cu Romania. Snegur a trimis la Bucuresti doi emisari care sa-i propuna lui Iliescu realizarea unirii. Aurel Preda s-a intalnit in octombrie 1991, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau, care era insotit de Anatol Plugaru, directorul SIS. Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea de a-i asigura lui Snegur o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii trebuiau sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela. Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre Ion Iliescu, scrie Gardianul.

Pierderile Romaniei cresc, ajungand la 19 milioane euro pe zi. Romania continua sa cheltuie mult mai mult decat incaseaza. Potrivit unor calcule Gandul, in primele sapte luni ale anului statul roman a cheltuit zilnic cu 19 milioane de euro mai mult decat isi putea permite. Pe scurt, aceasta este diferenta dintre cheltuielile si veniturile totale conform executiei bugetare la sapte luni, care echivaleaza cu un deficit bugetar de 3,31% din PIB. Suma este mai mare cu un milion de euro pe zi comparativ cu luna iunie. Care este motivul minusului de la buget? Cheltuielile de personal au continuat sa ramana ridicate, in ciuda avertismentelor FMI si a promisiunilor autoritatilor ca le vor diminua, scrie Gandul.

Rectificare pentru salarii si pensii. Cheltuielile cu personalul din Justitie, Aparare si Educatie mai trag din bugetul general consolidat peste 41 de milioane de euro. Bugetul de stat va avea o suplimentare de cheltuieli de 1,18 miliarde de euro. Cel pentru asigurarile sociale, pe de alta parte, creste cu 1,26 miliarde de euro. Magistratii, politistii si profesorii scapa de grija salariilor pentru restul lui 2009 fiindca proiectul celei de-a doua rectificari din acest an prevede o alocare de 41 de milioane de euro numai pentru cheltuieli de personal, scrie Adevarul.

Doua miliarde euro din emisiile de CO2 incaiera ministerele. Ca sa mai faca rost de niste bani la buget pe timp de criza, Guvernul spera sa obtina doua miliarde euro din vanzarea surplusului de drepturi de emisii de dioxid de carbon stabilite prin Protocolul de la Kyoto. Pe acesti bani se lupta ministrul PSD al Mediului, Nicolae Nemirschi, si ministrul PDL al Economiei, Adriean Videanu. Momentul nu este bine ales, spun specialistii: vanzarea certificatelor de CO2 nu garanteaza vreo economie rapida la buget, statele care ar putea sa le cumpere fug de legislatia necredibila din Romania, iar dezvoltarea industriei in anii care urmeaza ar fi blocata, noteaza Romania Libera.

Damian Draghici: „Am scapat de complexul de inferioritate abia in America, atunci cand am spus pe scena ca sunt tigan“. Este unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani peste hotare. Face sali pline indiferent ca ar concerta in America, in Turcia, Grecia, Germania ori in Bucuresti. Cetatean universal, naistul a parasit Romania devreme si a recunoscut peste Ocean ca e mandru de etnia sa rroma. Cu toate astea, spune ca n-a cunoscut discriminarea. Integral in Gandul.

Gruparile interlope din Ialomita, „calcate“ matinal de mascati. Politia a trecut la contraatac la Slobozia. Zeci de descinderi domiciliare au avut loc ieri-dimineata. Actiunea a vizat prinderea celor implicati in scandalul din 14 august, in urma caruia au fost ranite mai multe persoane, iar seful IPJ Ialomita si cel al Politiei orasului Slobozia si-au pierdut scaunele. In ultima perioada de timp, in Slobozia, dar si in Urziceni, au avut loc mai multe conflicte intre grupuri de interlopi care incearca sa isi ia, unul altuia, fata. Surse din politie sustin ca ialomitenii isi cam pierdusera rabdarea, dar si increderea in politie, motiv pentru care erau dispusi sa faca ordine singuri, scrie Gardianul.

DNA exorcizeaza duhul PHARE din Manastirea Agapia: Ministerul orbilor. O investigatie a Departamentului de Lupta Antifrauda a fost stopata de catre DNA, iar statul roman trebuie sa bage 2,6 milioane de euro pentru a acoperi o teapa data de o companie greceasca Manastirii Agapia in intervalul 2005-2007. Un program PHARE, in valoare de 4,7 milioane de euro, ar fi trebuit sa contribuie la reabilitarea zonei turistice din jurul Manastirii Agapia: 3,2 urmau sa vina de la Uniunea Europeana, un milion era partea statului roman, iar 530.000 de euro trebuiau platiti de Consiliul Local Agapia. Obiectivele: renovarea completa a 117 casute, monumente istorice, in care locuiesc azi aproape 400 de maici, introducerea retelei de apa si de canalizare, precum si construirea unui punct de informare turistica, scrie Cotidianul.