181 milioane € – investitia celor 6 sectoare in „iarba de criza“ Gandul a pus cap la cap banii pe care cele 6 primarii de sector ii „investesc” in iarba, potrivit site-ului de licitatii publice si cifrelor oficiale trimise de edili. Pe podium: sectorul 1 - 53 milioane, sectorul 6 - 47 milioane si sectorul 4 - 46 milioane euro. Primaria Sectorului 1 da 53 milioane de euro pe gazon, udatul si cositul ierbii, plantarea de arbori, arbusti si trandafiri, scoaterea cioatelor si a radacinilor. Potrivit site-ului guvernamental de licitatii publice, Primaria a organizat doua licitatii pentru amenajarea si intretinerea spatiului verde. Primul contract si cel mai important, in valoare de 198,9 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 49 milioane de euro, vizeaza cositul peluzelor, greblatul platbandelor si pastilelor verzi, maturatul aleilor, tunsul gardului viu, taierea si ingrijirea trandafirilor, udatul plantelor si arborilor, plantarea de arbori, arbusti si trandafiri. Contractul a fost castigat de o asociere de firme din care fac parte Triumf Gardening, Geca PM Impex, Garden Center si Romprest (operatorul de salubritate din sectorul 1-n.r). Firmele asociate au fost si singurele care s-au prezentat la licitatie. Al doilea contract, in valoare 16,62 milioane de lei, echivalentul a peste 4 milioane de euro, vizeaza taierea si toaletarea arborilor sau scoaterea cioatelor si a radacinilor. Acesta a fost castigat de firma Geca PM Impex, care a fost si singurul ofertant, scrie Gandul.

Licitatie castigata de pe locul patru. Statul pierde un milion de euro. In ciuda ofertei tehnice mult mai scazute ca punctaj, dar si a celei financiare mult mai costisitoare, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a preferat, in primavara acestui an, sa atribuie contractul de consultanta pentru supervizarea lucrarilor de constructie a tronsonului de autostrada Cernavoda – Constanta firmei Consitrans, plasata pe locul patru la licitatie. Licitatie care, asa cum reiese din corespondenta purtata de CNADNR cu reprezentantii firmelor participante, a fost caracterizata de numeroase reveniri asupra unor decizii deja luate. Culmea, respingerea celorlalte companii aflate in cursa a fost motivata de CNADNR prin faptul ca oferisera un pret „neobisnuit de scazut”. Cei clasati pe primul loc din punctul de vedere al pretului, asocierea dintre Search Corporation si Tecnic Consulting Engeneering, au introdus actiune in instanta si au obtinut obligarea CNADNR de a reanaliza ofertele, relateaza Gandul.

Pogea le-ar putea prelungi elevilor vacanta cu zece zile Elevii vor avea sansa sa mai stea inca zece zile in vacanta urmand a incepe anul scolar abia pe 24 septembrie. Decizia ar putea fi luata maine in cadrul discutiilor pe care ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, le va purta cu federatiile sindicale din invatamant pentru a stabili planul de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. „Ar fi cea mai buna varianta. Decat sa luam zece zile de concediu fara plata in timpul anului scolar, mai bine sa amanam inceperea cursurilor. Macar copiii sa aiba ceva de castigat din asta, iar materia ar fi mai usor de recuperat decat daca am intrerupe orele la mijlocul semestrului. Asteptam sa vedem ce ne va spune ministrul Educatiei si vom discuta aceasta idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni sa muncim fara bani”, a declarat pentru Gandul Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, scrie Gandul.

Guvernul finanteaza campania electorala cu banii Justitiei Parcurgerea textelor de lege care fac referire la finantarea Justitiei arata ca Executivul a avut nevoie de fondurile celei de-a treia puteri in stat pentru finantarea unor obligatii politice. O succesiune de ordonante de urgenta a determinat deturnarea a 200 milioane de lei de la Justitie la alesii locali. Fara probleme, Parlamentul a votat legea de aprobare a ordonantei, care a schimbat destinatia acestor bani, de la bugetul de stat la consiliile locale. O a doua masura menita sa garanteze Guvernului libertatea de a dispune in continuare de sumele aferente finantarii Justitiei a fost aceea a amanarii succesive a aplicarii unui articol din legea privitoare la organizarea judiciara. Astfel, doua ordonante de urgenta consecutive au amanat pentru ianuarie 2010 aplicarea articolului prin care gestionarea bugetului instantelor sa fie preluata de Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Ministerul Justitiei, scrie Gardianul.

Confesiunile unui judecator: "Uneori imi crapa obrazul" Cat este de eficienta si competenta justitia din Romania? Rapoartele anuale intocmite de Comisia Europeana, statisticile care ne infatiseaza campioni la capitolul condamnarilor suferite la CEDO, dar si tergiversarea a mii de procese dau intrebarii un aer mai degraba retoric. Romania libera a aflat cum se reflecta bucataria interna a justitiei de la Bucuresti in ochii unui tanar magistrat, intrat in sistem de numai trei ani. Ana-Maria Puiu este, in prezent, judecator la Judecatoria Sectorului 1 din Capitala si, cel putin de cand isi practica meseria la Bucuresti, simte ca sistemul a pervertit-o. Tanara de numai 28 de ani recunoaste deschis ca se rusineaza ea insasi de felul in care da sentinte si de faptul ca, din cauza supraincarcarii cu dosare, acumuleaza continuu restante in procesul de motivare a hotararilor judecatoresti. Magistratul intervievat de R.l. nu cruta insa institutiile responsabile pentru soarta actului de justitie: Ministerul Justitiei administreaza prost sistemul; Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu prezinta credibilitate si incurajeaza adesea servilismul, dupa modelul patentat de politrucii "Epocii de Aur", scrie Romania Libera.

Zona Lipscani este "tantosa din nou", dupa cum scrie cotidianul american New York Times, care observa ca in acest loc din centrul vechi al Capitalei reinvie viata de noapte a orasului, "printre gunoaie si santurile lucrarilor de infrastructura". Repararea tevilor subterane si a caldaramului, precum si bulinele rosii de pe cladirile subrede, care avertizeaza in privinta riscului seismic, dau senzatia ca Lipscanii ar fi, de fapt, un santier arheologic, spun jurnalistii americani, intr-o cronica de calatorie, despre centrul istoric al Capitalei. Farmecul zonei este dat de magazinele de antichitati, de galeriile de arta si cele de vestimentatie moderna, care au inlocuit cele doua repere ale zonei: vagabonzii si "copiii in haine peticite". In apararea Lipscanilor, New York Times scoate in evidenta explozia de cafenele, ca alternativa la localurile scumpe, relateaza Romania Libera.

Peste 300.000 de procese ar putea fi blocate in Bucuresti Desi legea nu le permite, judecatorii mai multor curti de apel din tara au decis sa intre, practic, in greva: amana toate dosarele pentru anul viitor si asigura doar judecarea urgentelor. Motivul: noua lege a salarizarii unice nu le e pe plac. Unii specialisti spun ca s-a ajuns aici pentru ca judecatorii au refuzat orice negociere. Adunarile generale ale judecatorilor mai multor curti de apel din tara au decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa declanseze, practic, greva, refuzand sa mai judece orice alt dosar in afara de urgentele penale, care privesc starea de arest, si de cele civile, care privesc rapirile internationale sau plasamentul minorilor. Legea le interzice magistratilor sa faca greva. Curtea de Apel Bucuresti, cea mai mare instanta din Romania, care are pe rol anual peste 300.000 de dosare, a decis sa amane toate procesele pentru anul viitor si a amenintat sa boicoteze alegerile prezidentiale, refuzand sa faca parte din birourile electorale si sa judece contestatiile, informeaza Romania Libera.

Guvernul ii taie din salariu presedintelui Romaniei 7.200 de lei, acesta ar fi salariul presedintelui Romaniei daca grila de salarizare din legea unitara s-ar aplica astazi, prin inmultirea coeficientului 12 cu 600 de lei, valoarea actuala a salariului minim pe economie. La propunerea sindicatelor, Executivul a decis in sedinta informala de duminica ca cel mai mare salariu de bugetar din Romania sa fie echivalent cu 12 salarii minime si nu cu 15, asa cum fusese stabilit la inceput. In plus, ministrii au mai decis sa se mai faca “mici modificari, de detaliu” pe grila, ce vor fi operate luni, la Ministerul Muncii, ce vor fi apoi negociate marti cu sindicatele, a declarat pentru cotidianul.ro Valentin Mocanu, secretarul de stat care coordoneaza proiectul legii unitare, scrie Cotidianul.

Basescu, la masa cu interlopii Doar o ora i-a fost de ajuns presedintelui Traian Basescu ca sa ia pulsul Bailestiului, la cea de-a IX-a editie a zilelor orasului si a II-a a manifestarilor omagiale „Acasa la nea Marin”. Timp suficient sa schimbe cateva cuvinte cu primarii PDL si cu doi-trei edili PSD strecurati la masa la care stateau si cativa controversati „oameni de afaceri” din Banie. Jurnalistii au avut la dispozitie doar zece minute sa-i adreseze intrebari sefului statului despre problemele curente, dupa care au fost poftiti afara. Inauntru au ramas primarii si cateva persoane apropiate de lumea interlopa: Gigi Netoiu, Doru Petrescu (zis Doru Magaru), controversatul George Ilinca si altii „din anturajul lui Netoiu din Capitala”. „Ce daca sunt interlopi? Ei au venit in calitate de investitori in Dolj”, a precizat unul dintre primarii PSD, care nu a stiut sa spuna si cine i-a invitat la masa, scrie EvZ.

Un turist roman surprinde OZN-uri pe cerul Turciei Un turist roman a filmat cateva aparitii ciudate pe cerul Turciei, livrand redactiei EVZ ceea ce poate fi o noua dovada care sprijina ipoteza existentei formelor de viata extraterestra. La inceputul saptamanii trecute, cotidianul german Bild a prezentat o serie de imagini infatisand o creatura ciudata, prinsa intr-o cursa de soareci de un fermier mexican, in 2007. “Puiul de extraterestru”, masurand doar cativa zeci de centimetri si avand o forma reptiloida, a murit inecat si se afla in prezent la Universitatea din Granada. Conform informatiilor prezentate de Bild, oamenii de stiinta care au cercetat ramasitele presupusului extraterestru au concluzionat ca au de-a face cu o forma de viata avansata, extrem de inteligenta. In ziua aparitiei articolului din Bild, un cititor EVZ ne-a furnizat o filmare care surprinde aparitia unor corpuri sferice luminoase pe cerul Turciei, relateaza EvZ.