3.000 de francezi in vizorul autoritatilor pentru frauda fiscala. Autoritatile franceze sustin ca detin liste cu numele a 3.000 de contribuabili rezidenti in Hexagon care detin conturi nedeclarate in bancile elvetiene. Ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth sustine ca suma depusa in aceste institutii depseste 3 miliarde euro, o parte din bani fiind, in opinia ministrului, rezultati din fraude fiscale. Descoperirea a fost facuta la cateva zile dupa ce cele doua tari au semnat un acord ce permite schimbul de informatii bancare pentru combaterea fraudei fiscale. Autoritatile franceze au cerut contribuabililor sa declare respectivele sume pana la data de 31 decembrie 2009, in caz contrar acestia riscand controale fiscale si actiuni in justitie. De asemenea, ministrul bugetului, Eric Woerth a cerut si bancilor din Franta sa notifice sumele transferate de clientii lor in strainatate. In caz contrar, acestea pot fi amendate cu 50% din suma transferata, relateaza Le Figaro.

Presedintele american Barack Obama a declarat ca spera intr-o alianta puternica cu viitorul premier japonez de centru-stanga. Casa Alba apreciaza intr-un comunicat ca este vorba despre un scrutin istoric intr-una dintre democratiile luminate ale lumii. "Avem incredere in faptul ca alianta puternica dintre SUA si Japonia si parteneriatul dintre tarile noastre vor continua sa infloreasca in timpul viitorului guvern de la Tokio", se arata in comunicat. Partidul Democrat a obtinut duminica o victorie zdrobitoare in Japonia, punand astfel capat unei domnii de 54 de ani a conservatorilor in cea de-a doua economie a lumii. Potrivit sondajelor prezentate de televiziunea publica NHK, dupa inchiderea urnelor, la ora locala 20:00 (11:00 GMT), democratii au obtinut intre 298 si 329 din totalul de 480 de fotolii ale Camerei Deputatilor. Partidul Liberal-Democrat al premierului Taro Aso a obtinut intre 84 si 131 de locuri de deputat. Presedintele Partidului Democrat al Japoniei, Yukio Hatoyama, 62 de ani, urmeaza sa fie desemnat prim ministru de catre noul Parlement in termen de doua saptamani, relateaza Reuters.

Arnold se lupta cu incendiile la Los Angeles. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger a supravegheat personal, duminica, operatiunile de stingere a incendiilor izbucnite in padurile de langa orasul Los Angeles. Pana in acest moment, au fost evacuate 4.000 de case, iar 14.000 de hectare de vegetatie au fost distruse de flacari. Potrivit autoritatilor, 10.000 de alte locuinte sunt in curs de evacuare. Pompierii tin sub control doar 5% din incendiul care a izbucnit miercuri. De asemenea, autoritatile au anuntat ca fumul din zona impiedica desfasurarea operatiunilor aeriene in zona. Temperaturile ridicate din ultima perioada au dus la declansarea a numeroase incendii in California in ultimele saptamani, scrie AFP.

Presedintele Columbiei, Alvaro Uribe, a contractat virusul gripei porcine H1N1 si este tratat de medici la resedinta sa. Purtatorul de cuvant al guvernului de la Bogota, Cesar Velasquez, a anuntat ca Uribe va continua sa-si exercite mandatul lucrand prin telefon si internet. Presedintele Costa Ricai, Oscar Arias, a fost primul sef de stat cunoscut care a contractat gripa porcina. El s-a vindecat la inceputul acestei luni dupa un caz usor de virus si s-a intors la activitatea sa normala de rutina dupa ce a lucrat acasa aproape o saptamana in timp ce era sub tratament, scrie AP.

Fostele filiale europene ale bancii americane Lehman Brothers pregatesc o actiune in justitie, indreptata impotriva bancii mama. Daunele solicitate ating 100 de miliarde de dolari. Actiunea va fi coordonata de Price Waterhouse Coopers si va fi formulata oficial in urmatoarele saptamani. Analistii sustin ca acesta ar putea fi cel mai mare proces pentru recuperarea creantelor din istorie. Lehman a inregistrat datorii de 613 miliarde de dolari si a intrat in procedurile de faliment in toamna lui 2008, relateaza Financial Times.