Fiscul il cauta pe deputatul imobiliar Negoita pentru o datorie de 10 milioane € Cea mai mare datorie a unui roman catre stat prin neplata TVA pe tranzactii imobiliare o are deputatul PSD Robert Negoita, un mare dezvoltator imobiliar din zona Bucuresti-Ilfov. El are de achitat nu mai putin de 9,5 milioane de euro. Negoita, intre anii 2006 si 2008 a vandut 753 de case noi pe persoana fizica, dar nu a platit TVA. In situatia lui Negoita mai sunt alti 7.000 de romani care fac afaceri cu terenuri construibile si case noi. Fiscul a trimis instiintari catre toti cei vizati, iar in perioada urmatoare vor incepe controalele oficiale. Si Negoita, potrivit reprezentantilor ANAF, a primit instiintari pe mai multe adrese, inclusiv pe cea de la Parlament. Deputatul sustine insa ca nu le-a dat curs pentru ca nu le-a vazut: "Am fost plecat in China si inca nu am apucat sa-mi verific corespondenta". Desi recunoaste ca nu a platit niciun leu TVA, "fiindca legea era neclara", Negoita sustine ca este vorba numai despre "o razbunare politica. Eu stiu de unde mi se trage: am facut parte din comisia Ridzi si fac parte si din comisia Udrea. Nu sunt de acord cu Basescu si-mi dau seama ca ei sunt foarte determinati sa faca un asemenea abuz in cazul meu", scrie Gandul.

Magistratii europeni apreciaza ca justitia in Romania a ajuns „la rascruce“ Magistratii europeni apreciaza ca administrarea justitiei a ajuns la un punct de rascruce in Romania si anunta ca sprijina actiunile de protest intreprinse de judecatorii din Romania. “Biroul Asociatiei Magistrati Europeni pentru Democratie si Libertate - Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) isi declara suportul si solidaritatea fata de actiunile intreprinse de judecatorii din Romania (...) In conditiile in care, din 1 septembrie 2009, toti judecatorii au aderat la acest protest indreptat fata de actiunile prin care Guvernul intentioneaza sa limiteze independenta puterii judecatoresti, administrarea justitiei a ajuns intr-un punct de rascruce in Romania”, se arata in comunicatul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). “Recunoasterea independentei si autoritatii judecatorilor, precum si functionarea justitiei ca sistem, este o sarcina ce revine Guvernului si Parlamentului, ca o datorie fata de propriii cetateni si raspunde obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, definita ca o zona de libertate si securitate pentru fiecare”, se arata in comunicat, scrie Gardianul.

Chiliman vrea maidanezi biometrici Cainii comunitari si pisicile din sectorul 1 al Capitalei vor fi sterilizati si monitorizati de politistii comunitari prin microcipuri care le vor fi introduse in urechi. Asa prevede o hotarare a consiliului local, aprobata si de edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, care spera ca va reusi in acest fel sa aiba un control clar al maidanezilor. Idei asemanatoare, dar neduse la final, au avut atat edilul-sef al Bucurestiului, Sorin Oprescu, al carui proiect de a steriliza toate patrupedele fara stapan a fost respins de consilierii generali, cat si predecesorul lui, Traian Basescu, care a adoptat metoda eutanasierii, provocand astfel revolta asociatiilor internationale de protectie a animalelor. Potrivit actualei hotarari, care va fi pusa in aplicare de la inceputul lunii viitoare, adica de pe 3 octombrie, patrupedele care nu apartin unei rase pure si-si fac veacul in arealul condus de Chiliman „vor fi microcipate si inregistrate intr-o baza de date, care va fi gestionata de catre Directia Generala de Politie Comunitara a Sectorului 1 prin Serviciul Politia Animalelor”, scrie EvZ.

Raport UNFPA: statul roman ignora nevoile copiilor Romania este criticata intr-un raport al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA) pentru ca nu incurajeaza dezvoltarea serviciilor publice si private de ingrijire a copiilor, fapt ce ar duce la cresterea ratei fertilitatii si la sporirea ratei de ocupare in randul femeilor. Politicile familiale din Romania nu incurajeaza dezvoltarea serviciilor publice si private de ingrijire a copiilor, lucru ce ar degreva parintii de o buna parte din griji si i-ar lasa disponibili pentru revenirea in campul muncii, se arata in raportul UNFPA intitulat "Politici familiale si de gen in Romania". Preocuparea pentru serviciile de ingrijire a copiilor ar putea avea ca efect si cresterea ratei fertilitatii, in conditiile imbatranirii populatiei. Politicile de protectie a familiilor cu copii s-au diversificat, iar efortul financiar al statului a crescut semnificativ, recunosc autorii raportului, insa – atrag ei atentia – sistemul de protectie sociala a familiilor se bazeaza pe acordarea de beneficii financiare, in detrimentul dezvoltarii serviciilor de ingrijire si crestere a copilului, scrie Romania Libera.

Deputatul PSD, Victor Ponta, a declarat luni ca va demisiona daca europarlamentarul PDL, Monica Macovei, va prezenta vreun document din care sa reiasa ca ar fi comis fapte de coruptie, asa cum facuse referire Monica Macovei, in contextul discutiei despre avocatii parlamentari. "Doamna Macovei m-a acuzat pe mine de fapte de coruptie spunand ca am relatii contractuale, ca avocat, cu firmele de stat din judetul pe care-l reprezint in Parlament. Aceste afirmatii au fost facute anul trecut, in campania electorala, de catre Ionel Matog. Eram in campania electorala, eram un candidat, domnul Mantog era un alt candidat, indiferent de problemele juridice pe care le are, facute ieri in contextul in care eu sunt membru al Guvernului Romaniei, condus de Emil Boc, presedintele partidului din care doamna Macovei face parte. Si facute de doamna Monica Macovei, europarlamentar al Romaniei, consider absolut necesar sa elucidam acest lucru", a declarat Ponta, citat de Romania Libera.

Moartea fruntasului Joshua Bernard declanseaza razboiul impotriva cenzurii O fotografie prezentand agonia unui soldat american, realizata de Associated Press in Afganistan, a pus pe jar Departamentul american al Apararii, care a cerut agentiei sa nu difuzeze imaginile. AP a lansat o campanie de sensibilizare a publicului fata de suferinta fiecarui individ care cade victima razboiului si nu doar fata de atentatele care provoaca moartea a zeci de oameni, fiind subiectul singurelor stiri care mai atrag atentia asupra razboiului, in care sunt implicati si peste 1.000 de militari romani. Decizia Associated Press de a publica imaginile cutremuratoare face parte dintr-un demers atat jurnalistic, cat si uman, prin care publicul este informat corect despre ororile razboiului. Venit intr-un moment in care sprijinul cetatenilor americani si britanici pentru participarea la razboiul din Afganistan este in scadere, demersul AP risca sa ridice noi semne de intrebare asupra ratiunilor razboiului si sa provoace iritarea oficialilor SUA, scrie Cotidianul.

Daca elevul abandoneaza scoala obligatorie, parintele va fi cercetat si amendat contraventional intre 500 si 1.000 de lei. In schimb, daca parintele se foloseste de banii din contul copilului, atunci va fi pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la un an. „Parintele, tutorele legal instituit sau sustinatorul legal este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului in invatamantul obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 lei si 1.000 de lei”, se precizeaza in proiectul de lege trimis de Guvern catre Parlament. Totusi, pana la amendarea propriu-zisa a parintilor, Ministerul Educatiei si Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa realizeze o metodologie comuna prin care sa desemneze autoritatea care sa constate indiferenta parintilor si care sa si poata aplica amenda. In schimb, la capitolul privind sprijinirea educatiei, Guvernul doreste pedeapsa cu inchisoarea pentru parintii care fura 500 de euro din contul copilului, scrie Cotidianul.