Un oras din nordul Suediei va fi capitala culturala europeana in 2014. Umea, un orasel universitar din partea nordica a Suediei, a fost desemnat capitala culturala europeana in 2014, devenind astfel cel mai nordic oras care castiga acest titlu. Consiliul suedez al Artelor a anuntat ca orasul de 75.000 de locuitori a fost selectat pentru a promova cultura Sami din zona. Oraselul va imparti titlul din 2014 cu un oras leton ce urmeaza sa fie ales saptamana viitoare. Titlu, acordat in fiecare an incepand cu 1985 tarilor membre ale Uniunii Europene, este detinuat anul acesta de Vilnius, capitala Lituaniei, si orasul austriac Linz, scrie Reuters.

Seleniul "ar putea aduce un plus de sanatate in Marea Britanie". Marea Britanie ar putea avea o populatie mai sanatoasa si mai fertila prin adaugarea unor cantitati mici dintr-un nutrient vital in culturile de cereale care sunt folosite la fabricarea painii. Acest surplus de seleniu, element antioxidant si mineral esential pentru sanatatea umana, este necesar mentinerii unei functionari normale a organismului. Doar patru felii de paine facuta din faina imbogatita cu fertilizator fortifiat cu seleniu ar putea aduce nivelul antioxidant al populatiei la cel recomandat, scrie The Telegraph.

Avion mexican deturnat in Cancun. Secretarul mexican al securitatii a afirmat miercuri ca un fanatic religios bolivian a deturnat un avion de pasageri din aeroportul statiunii Cancun, dupa ce pretinde ca a avut o revelatie divina, alegand data de 9.9.09 deoarece reprezinta numarul fiarei, 666, intors pe dos. Piratul aerului, care s-a folosit de o bomba falsa pentru a prelua controlul avionului, le-a marturisit oficialilor ca scopul sau era sa-l previna pe presedintele Mexicului, Felipe Calderon asupra unui cutremur iminent, scrie Fox News.

Pesticidele ucid albinele. Un studiu recent afirma ca scaderea drastica a numarului de albine din Marea Britanie este inrautatita de anumite pesticide, interzise in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. In ultimii ani, numarul de albine s-a micsorat alarmant pe intregul glob, apicultorii britanici pierzandu-si mai mult de o cincime din totalul de stupi. Cauza declinului subit nu a fost inca identificata. Acum insa, studiul efectuat de organizatia de cercetare a insectelor Buglife si de Soil Association sustine ca una din principalele cauze este folosirea unui grup de pesticide, numite neonicotinoide, scrie The Telegraph.

Fructe senzationale-Perele in forma de Buddha. Fermierii chinezi au reusit in premiera mondiala sa creeze pere care au forma fidela a unei statuete care il reprezinta pe Buddha asezat in postura de meditatie. Fructele au facut senzatie in lumea intreaga, existand in prezent o cerere care depaseste cu mult oferta. In urma unor eforturi sustinute, fermierul chinez Gao Xianzhang a creat nu mai putin de 10.000 de pere in forma de Buddha si planuieste sa exporte in Marea Britanie o parte din acestea. Ideea este salutata de fermierii englezi care se straduiesc sa gaseasca noi metode de marketing prin care sa-si vanda mai bine fructele si legumele, piata acestora fiind puternic lovita de recesiunea mondiala. Integral in Descopera.