Romania cumpara avioane F-16 la mana a doua. Guvernul nostru a trimis administratiei SUA, la sfarsitul lunii iulie, o cerere de oferta prin care isi exprima oficial interesul pentru 24 de avioane F-16 aflate deja in uz. Dupa aproape trei ani de batut pasul pe loc, Romania face, in sfarsit primul demers concret pentru achizitia avioanelor multirol. Data fiind premisa oficiala a crizei economice, Ministerul Apararii este pe cale sa renunte la cumpararea de avioane noi (al caror cost s-ar fi ridicat la aproape 4 miliarde de dolari), orientandu-se catre solutia second-hand, de opt ori mai ieftina, scrie EvZ.

Cruciada A(H1N1) incepe in scoli. Ministerul Sanatatii a decis sa vaccineze obligatoriu un sfert din populatie contra noii gripe. Cinci milioane de romani vor fi vaccinati contra virusului A(H1N1), in incercarea de a raspunde adecvat celei mai mari provocari la adresa sanatatii publice din anul 2010. Suspendarea cursurilor, pentru o saptamana, in clasele in care apare o singura imbolnavire cu A(H1N1). Inchiderea, tot pentru o saptamana, a scolilor unde apar trei cazuri. Vaccinarea obligatorie a tuturor copiilor, a gravidelor si a intregului personal din sistemul sanitar si din serviciile publice, scrie Adevarul.

Romania se lauda cu doua noi minuni ale infrastructurii. Minunea 1 (rurala): Spre bucuria locuitorilor din satul Gelu, judetul Timis, care mergeau din mosi stramosi prin noroi, s-a facut un drum. Fix inainte de alegerile europarlamentare, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, care a ales o firma prietena sa faca aceasta treaba. Minunea 2 (urbana): S-a modernizat Pasajul Obor. In toamna trecuta, cu mare tam-tam, dupa cum stiu toti soferii care, timp de un an, injurasera zilnic municipalitatea. Culmea, Primaria Capitalei a anuntat ieri ca au inceput procedurile pentru modernizarea Pasajului Obor. Integral in Gandul.

Concediul fara plata devine greva generala. Adoptand modelul grevei mascate a magistratilor, membrii principalelor confederatii sindicale - adica peste jumatate dintre angajatii din institutiile de stat - intentioneaza sa intre in aceeasi zi in concediu fara plata impus de guvern. Prevalandu-se astfel de un drept conferit salariatilor de Codul Muncii, ei vor putea organiza pe 5 octombrie greva generala pusa ieri la cale. Concret, ieri, liderii principalelor federatii din sistemul bugetar au semnat un pact pentru declansarea unor ample proteste la nivel national. Urmarea: „In total, aproximativ 800.000 de bugetari din invatamant, educatie, sanatate si administratie sunt asteptati sa inchida obloanele institutiilor statului pe 5 octombrie”, au explicat liderii sindicali, noteaza EvZ.

Romania, pe harta salbatica a Europei. 58 dintre cei mai buni fotografi ai batranului continent au plecat, in mai 2008, in cel mai mare proiect fotografic european, "Wild Wonders of Europe". Miile de fotografii adunate in decurs de 14 luni alcatuiesc o veritabila harta a biodiversitatii, pe care Romania este reprezentata de fantastice peisaje din Carpati si din fabuloasa Delta a Dunarii, noteaza Romania Libera.

Lefuri duble pentru medicii rezidenti. Doctorii tineri vor castiga 1.900 de lei pe luna din 2010, fata de 900, cat au in prezent, potrivit noii grile din legea unica de salarizare. „Adevarul“ continua astazi prezentarea legii unice a salarizarii cu lefurile medicilor si ale asistentelor medicale. Singurii care au de castigat de pe urma noii legi a salarizarii, document aflat in prezent depus la Parlament, sunt medicii rezidenti din ultimul an. Ei vor ajunge de la o leafa de 900 de lei, cat castiga in prezent, la 1.900 de lei pe luna, din 2010, scrie Adevarul.

Patronii romani au spioni software ca sa vada cine munceste si cine nu. Ai grija ce vorbesti pe messenger, pe ce site-uri intri si cat timp muncesti efectiv. Seful e cu ochii pe tine si vrea sa vada daca esti productiv sau nu. Angajatorii platesc pana la cateva zeci de mii de euro pentru monitorizarea activitatilor angajatilor pe computerele din retea, de la munca. Astfel, 45,7% dintre managerii romani folosesc astfel de sisteme si stiu cate ore navigheaza un angajat pe internet, cat timp foloseste e-mailul, dar si elemente detaliate cu privire la timpul petrecut pe site-urile de socializare sau pe messenger, programele folosite, traficul de internet, reiese dintr-un sondaj realizat de GECAD NET, noteaza Gandul.

Adevarul despre dosarele Revolutiei... o «Elodie». Scandalul inflamat de catre presedintele Traian Basescu pe tema cercetarilor efectuate de catre Parchetul General in dosarele Revolutiei din decembrie 1989 incinge spiritele printre procurori. Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, Marius Iacob, ne-a declarat ca acest dosar a fost declinat de catre Dan Voinea abia anul trecut catre Sectia civila, iar in luna iunie, procurorii militari au dat drumul si la restul volumelor care constituie esenta acestui dosar, noteaza Gardianul.

Consiliul Concurentei: Continuam ancheta cu sau fara Comisia «Nemirschi». Consiliul Concurentei nu poate trimite o concluzie a verificarilor pe aceasta tema care comisia parlamentara de ancheta pana sambata, intrucat abia a primit dosarele de la ANRMAP, ne-a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu. Acesta estimeaza ca investigatia va mai dura cel putin cateva zile. “Consiliul Concurentei va continua investigatia cu sau fara comisia parlamentara de ancheta”, a spus Chiritoiu. Oficialul ne-a facut aceste precizari dupa ce agentia NewsIn a publicat o informatie potrivit careia Comisia parlamentara de ancheta nu va propune inceperea urmaririi penale impotriva ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, daca pana sambata nu va primi rezultatele investigatiilor facute de Garda Financiara si Consiliul Concurentei in acest caz, noteaza Gardianul.

Coalitia baga scoala in campanie: Domnul Trandafir, obligat sa aiba carnet de partid. Cu doar cateva saptamani inainte de debutul campaniei electorale pentru prezidentiale, zeci de directori de scoli si inspectori scolari din mai multe judete ale tarii au fost schimbati din functie sau sunt pe cale de a fi schimbati. Inspectorii scolari generali desemnati de PSD si PDL motiveaza schimbarile invocand criterii profesionale, in vreme ce demisii acuza presiuni politice enorme, informeaza Romania Libera.