Miss Platnum: Balkan-diva din Berlin. In 1989 s-a mutat cu familia de la Timisoara la Berlin. Dupa 20 de ani, Ruth Maria Renner, pe care lumea o cunoaste dupa numele de scena - Miss Platnum - a devenit cea mai renumita compozitoare si interpreta de Balkan R&B si o diva a concertelor din capitala germana. Miss Platnum - cea de la TV si de pe scena - are o imagine impunatoare, o privire aspra, canta despre stereotipuri est-europene, despre kitsch, despre mancare multa si masini scumpe. La casa de discuri Four Music din Berlin (o ramura a Sony Music Entertainment) am intalnit o partenera de dialog primitoare, cu un zambet deschis, usor timida. Asezata comod pe un fotoliu, imbracata in stilul tipic pentru o dupa amiaza berlineza, se scuza pentru accentul pe care l-a dobandit in cei 20 de ani de trait in Germania. Integral in Deutsche Welle.

Romania, tara in care justitia a murit de 13 zile. Desi guvernul considera ca revendicarile magistratilor nu se mai sustin, acestia nu sunt decisi sa renunte la proteste. In acest timp, mii de romani au obosit asteptand dreptatea. Discutiile pe care magistratii sperau sa le poarte atat cu premierul Emil Boc, cat si cu ministrii finan telor si muncii, pe tema legii unice de salarizare, au fost „pasate”, ieri dupa-amiaza, pe umerii ministrului justitiei, Catalin Predoiu. Motivul: membrii cabinetului, in frunte cu premierul, considera ca, „din punctul de vedere al revendicarilor salariale, acest conflict nu se mai justifica”, noteaza EvZ.

Legea salarizarii i-ar fi dezavantajat pe bugetarii cu copii. Cum a convins Gandul Guvernul sa schimbe actul normativ. Concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 - 7 ani nu se ia in calcul la stabilirea sporului de vechime. Prevederea introdusa incalca insa o alta lege. Pus in fata evidentei de ziaristul Gandul, Valentin Mocanu, secretar de stat in ministerul Muncii: "Vom face corectia necesara". Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar a fost facuta pe picior, sustin sindicalistii care se pregatesc de greva generala pe 5 octombrie si o grava eroare din textul legii pare sa le dea dreptate. Practic, in varianta actuala a legii salarizarii unitare in sectorul bugetar, angajatii care vor intra in concedii de ingrijire a copilului in varsta de pana la doi ani (sau 7 ani, in cazul copiilor cu handicap) ar pierde perioadele respective la calculul sporului de vechime, luat in considerare la stabilirea salariului de baza, noteaza Gandul.

Meseria de mama, pe cartea de munca. Mamicile sau taticii care-si incheie concediul de maternitate pot sta acasa pe banii statului, daca-si deschid „mini-crese”. Fenomenul bonelor batause, tot mai intalnit in ultima vreme, ar putea fi eradicat daca proiectul de lege privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei va intra in vigoare de la inceputul anului viitor. Aceasta opinie este impartasita atat de cei care au elaborat actul normativ, cat si de psihologii din domeniul protectiei copilului, informeaza EvZ.

Suma stransa in 14 ani in conturile copiilor nu depaseste 1.000 de euro. Statul va deschide un cont de 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui copil nascut din 2010. Parintii vor putea alimenta contul prin virarea a 2% din impozitul anual pe venit. Suma care s-ar putea strange in 14 ani nu depaseste 1.000 de euro. Legea Educatiei Nationale, aflata acum in dezbatere la Parlament, prevede la articolul 23 ca statul va sprijini dreptul copiilor la educatie permanenta, scrie Adevarul.

Lefuri mai mari doar pentru grefieri. Magistratii sunt nemultumiti de Legea unica de salarizare si cheama Executivul la noi discutii. „Adevarul“ continua astazi prezentarea legii unice a salarizarii cu lefurile magistratilor si personalului auxiliar din sistemul judiciar. Scandalul legat de lefurile din sistemul judiciar prevazute in Legea unica de salarizare - care a dus practic la blocarea Justitiei in ultima perioada - este departe de a se fi terminat. In timp ce Executivul cere reluarea activitatii magistratilor, judecatorii si procurorii avertizeaza: „S-a umplut paharul!”

Ovidiu Musetescu va fi urmarit penal de DNA in dosarul ALRO. Presedintele Traian Basescu i-a adresat ministrului justitiei, Catalin Predoiu, o cerere privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a fostului ministru al autoritatii pentru privatizare si administrarea participatiunilor statului, Ovidiu Musetescu. "Urmare a solicitarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei si al prevederilor art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere Deciziile Curtii Constitutionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 si nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicata in Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a adresat vineri, 11 septembrie 2009, ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti, Catalin Marian Predoiu, cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Ovidiu Tiberiu Musetescu, fost ministru al autoritatii pentru privatizare si administrarea participatiunilor statului", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis, vineri, agentiei Mediafax, noteaza Gardianul.

Ilie Nastase comenteaza cazul Patzaichin: "Romania isi reneaga valorile". Nadia, Hagi, Nastase sau Patzaichin nu-si gasesc locul in structurile sportive din Romania. Sportul romanesc se apropie cu pasi uriasi spre colaps, iar cauzele sunt multiple. Efectele au fost sesizate deja la ultima editie a JO, dar si in anul in curs, un sezon in care bugetul acordat sportului s-a cifrat in jurul sumei de 600.000 de lei. ProSport a identificat acelasi drum sinuos, intre marire si decadere, la toate cele patru mari vedete ale sportului romanesc: Nadia, Hagi, Nastase si Patzaichin, informeaza Gandul.