Guvernul Boc a scos munca la negru din criza. Cresterea contributiilor sociale a determinat multe firme sa-si disponibilizeze, oficial, o parte din angajati, dar sa continue colaborarea cu acestia fara forme legale. Munca la negru s-a dublat pe fondul crizei, spun reprezentantii asociatiilor patronale. Asta pentru ca multe firme au disponibilizat, oficial, zeci de angajati, dar au continuat sa colaboreze cu o parte dintre acestia, noteaza EvZ.

Scolile dau in clocot. Pentru scoala romaneasca urmeaza o perioada fierbinte. Profesorii mureseni au decis sa intre de astazi in greva japoneza in semn de protest fata de noua Lege a salarizarii. Dascalii galateni anunta si ei proteste din acelasi motiv. „Ne-au luat toate sporurile din salariu, cu exceptia celui de vechime. Salariul scade, in medie, cu 800 de lei brut. Un profesor va ajunge sa incaseze de la 500-600 de lei, pana la 1.200 de lei bani in mana”, a afirmat, vineri, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar din Galati, Valeriu Diculescu. La 5 octombrie, bugetarii au anuntat ca vor intra in greva generala, scrie Adevarul.

Romania, the land of choice - Campioanele europene, „platite“ cu 400 lei pe luna. Elisabeta Lipa, presedintele FR de Canotaj, recunoaste, cu rusine, ca sunt in lotul olimpic sportive care traiesc cu 400 de lei pe luna si care nu pot fi angajate nicaieri pentru ca premierul Emil Boc a blocat angajarile in sistemul bugetar. Echipajul feminin de 8+1 al Romaniei, format din Roxana Cogianu, Ionela Neacsu, Maria Diana Bursuc, Ioana Craciun, Adelina Cojocariu, Cristina Ilie, Camelia Lupascu, Eniko Brabas si Teodora Stoica, a castigat, duminica, medalia de aur la Campionatele Europene de canotaj din Belarus, noteaza Gandul.

Ceferistii vor sa opreasca trenurile la alegerile prezidentiale. Ceferistii amenintati de disponibilizari vor sa blocheze calea ferata in perioada alegerilor prezidentiale. Protestul «spontan» este rezultatul faptului ca Ministerul Transporturilor vrea sa disponibilizeze, pana la inceputul anului viitor, peste 13.000 de ceferisti, pentru ca nu mai sunt bani de salarii. Pe de alta parte, chiar daca la CFR Marfa sunt in somaj tehnic o treime din angajati, salariile se platesc cu intarziere de cel putin 10 zile, scrie Gardianul.

Magistratii au in vedere boicotarea alegerilor. Magistratii n-au hotarat daca vor intra sau nu in birourile electorale, la alegerile prezidentiale de peste doua luni, si sustin ca asteapta inca o invitatie la dialog din partea autoritatilor. Sistemul juridic intra astazi in a patra saptamana de proteste ce blocheaza dosarele aflate pe rolul instantelor si pun in pericol sectorul economic al tarii. Se judeca doar dosarele cu arestati si cele care privesc plasamentul minorilor. Singurii care au anuntat reluarea activitatii pana la semnarea Pactului in Justitie sunt magistratii Curtii de Apel Craiova si cei ai Tribunalului Constanta, noteaza EvZ.

Gripa noua poate aduce anarhie si milioane de morti. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca zeci de state sarace vor avea probleme majore din cauza gripei A/H1N1 pentru ca nu au bani de medicamente. Pandemia de gripa noua poate provoca anarhie in tarile sarace si moartea a milioane de oameni, avertizeaza, intr-un raport, Organizatia Natiunillor Unite, care cere statelor bogate sa ajute aceste state sa cumpere vaccinuri si antivirale, informeaza EvZ.

Cum a lasat Covei o femeie fara copil. Cei care au avut ghinionul sa se intersecteze cu Iustin Covei, arestat pentru clonare de carduri, povestesc ce au patimit dupa. Georgeta Stanache, victima unui accident rutier provocat de Iustin Covei in urma cu cinci ani, spune ca a fost nevoita sa avorteze, ca sa nu nasca un copil cu sechele, scrie Adevarul.

Oprescu baga 600.000 de euro in statui. Administratia monumentelor si patrimoniului Turistic, institutie subordonata Primariei Capitalei, i-a acordat restauratorului Ionel Stoicescu (singurul care a participat), prin trei licitatii, contracte in valoare de aproape 600.000 de euro (2.345.000 lei). Contractele presupun conservarea si restaurarea a trei statui sau ansambluri statuare din Bucuresti, informeaza Romania Libera.

Din curtea lui Oprescu, Octav Cozmanca da cu scrisori dupa PSD. Fostul lider social-democrat Octav Cozmanca a anuntat, duminica, printr-o scrisoare deschisa adresata "membrilor si electoratului PSD", ca se autosuspenda din partid. El si-a motivat gestul afirmand ca PSD nu mai este un partid de stanga, iar, din aprilie 2005, nici nu mai are un lider autentic, fiind, in schimb, condus de "grupuri de interese". "Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivata si temeinica. Nu parasesc partidul si membrii sai adevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici si care sacrifica PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati: sotii, soti, copii, soacre, amante, interlopi, mafioti etc.", arata Cozmanca in scrisoarea deschisa, redactata in noua puncte, noteaza Gandul.

Tupeu fara limite: vila construita in curtea scolii. Romania din discursul politicienilor a terminat reformele in justitie, in administratia locala sau invatamant, are o economie de piata eficienta si nu i-a mai ramas decat sa obtina un post de comisar la Bruxelles. Romania reala este cu totul alta: Primaria Municipiului Bucuresti a retrocedat un teren situat in curtea Scolii Nr. 59 din Ghencea! Pe suprafata devenita proprietate privata, se inalta o vila, intre cele doua cosuri de baschet ale scolii, scrie Gardianul.

Aparatorul lui Hayssam si Patriciu, adversarul propriilor "elevi" in instanta. Intens mediatizate si comentate, dosarele penale din ultimii ani in care au fost implicati politicieni influenti sau oameni de afaceri controversati s-au soldat, aproape de fiecare data, cu eliberarea din inchisoare a celor acuzati. Paradoxal este faptul ca in multe cauze importante – coruptie la nivel inalt, infractiuni economice grave sau chiar terorism – justitia s-a impotmolit in "viciile de procedura" inainte sa ajunga la discutarea faptelor incriminate, scrie Romania Libera.