O investitie americana a schimbat satul Bratuleni. La intrarea in comuna Bratuleni, judetul Iasi, localitatea unde a fost construita, anul trecut, fabrica de componente auto Delphi Diesel Systems, pulberea groasa te invaluie ca un nor toxic. Motivul: la o aruncatura de bat e santierul soselei de centura, iar camioanele nu mai prididesc sa care pamant la fabrica cea noua. Praful ii ineaca zilnic pe localnicii care numai dimineata au parte de un aer cat de cat respirabil, dupa ce masinile fabricii Delphi uda drumul, scrie EvZ.

Ministrul Placinta a pregatit un „pachetel motivant“ de masuri pentru campionii umiliti cu cateva sute de lei pe luna. Imaginea Ministerului Tineretului si Sportului a fost salvata in ultimele zile de cateva performante de exceptie reusite de sportivi romani la Campionatele Europene de canotaj, de tenis de masa si de box feminin, dar de imaginea sportivilor nu se ocupa nimeni. Pentru ca in ciuda performantelor lor, campioanele europene continua sa primeasca jenant de putin bani, traiesc, de mult ori, cu cateva sute de lei pe luna, iar MTS le ajuta cu... proiecte. Cel putin asa ne-a declarat doamna ministru Sorina Placinta care sustine ca este la curent cu situatia sportivilor romani, dar ca nu prea are ce sa le faca, scrie Gandul.

Registrului Comertului ramane fara judecatori. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, va inainta Guvernului, maine, un Memorandum vizand realizarea unui proiect de ordonanta de urgenta, prin care Oficiul Registrului Comertului sa scoata din schema judecatorul-delegat prin care se avizau o serie de operatiuni ce privesc statutul si activitatea societatilor comerciale. Formula scoate din schema judecatorul-delegat, scrie Cotidianul.

Fenomenul Nokia 1100: Cum au ajuns romanii sa vanda cu 2.000 de euro un telefon de duzina. Telefoanele din acest model produse de cunoscuta companie finlandeza au ajuns sa aiba preturi astronomice, deoarece o companie obscura a spus ca acestea pot fi folosite de hackeri. Specialistii in IT spun ca informatiile respective sunt fabulatii si ca ar putea fi vorba despre o noua teapa de genul "masina de cusut Singer". Multi romani au aflat in ultimele luni ca au in casa o mica avere. Telefonul mobil banal, primit gratis de la serviciu sau cumparat cu 2 lei si pe care, probabil, nu l-au mai folosit de cativa ani ar valora acum cateva mii sau, dupa cum spun unii, cateva zeci de mii de euro. Nokia 1100, un telefon care s-a vandut pe glob in peste 200 de milioane de exemplare, a devenit peste noapte un dispozitiv electronic dorit de hackerii din toata lumea, scrie Romania libera.

Tichetul de sanatate dubleaza leafa medicilor. Prin introducerea coplatii de la 1 ianuarie 2010, medicii de familie, de policlinici si spitale ar putea castiga in plus pana la 4.000 de lei pe luna la salarii. Noua taxa pe sanatate ar urma sa incurajeze concurenta intre spitale si intre doctori, prima consecinta asteptata fiind cresterea calitatii actului medical. „Tichetele de sanatate ar trebui sa aduca anual cel putin 350-400 de milioane de euro in plus si direct in bugetele spitalelor. Propunerea mea este ca 50% sa fie folositi ca fond de dezvoltare pentru spitale si 50% ca plati suplimentare pentru personal“, declara Ion Bazac intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Reteaua "Insulina". Cel putin un profesor universitar si mai multi medici din Capitala sunt anchetati pentru fraude cu medicamente. Controlul cheltuielilor din programele nationale de sanatate, dispus de ministrul sanatatii, Ion Bazac, este finalizat in cazul diabetului, iar rezultatele vor produce un cutremur in lumea medicala. Din informatiile noastre, cel putin un profesor universitar este vizat pana acum de procurorii DIICOT, care au preluat cazul dupa ce comisia Ministerului Sanatatii a sesizat organele de cercetare penala. Procurorii ancheteaza o retea alcatuita din medici, farmacisti si distribuitori, implicata in devalizarea a milioane de euro, scrie Gardianul.

Operatii pe cord facute cu materiale de unica folosinta refolosite. Lumeeee, lumeee, azi in Timisoara, sa speram ca miine nu in toata tara! Lumeee, lumeee, circul nostru medical va prezinta atractii medievale (desi in Banat nu e nici un festival de profil): operatii pe cord de-ti sta inima! La propriu, desigur, cind pe ea se aplica materiale de unica folosinta refolosite! Da, nu e nici o greseala: la Institutul de Boli Cardio-Vasculare din Timisoara, cateterele, baloanele de dilatatie, stenturile, sondele, seringile si altele se spala la chiuveta, se resterilizeaza si apoi se refolosesc. Desi sint de unica folosinta. Cardiacii sa se abtina de la citit, ceilalti mergeti mai departe. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Liderii bugetarilor: „Vom apela la toate formele de lupta sindicala”. Liderii federatiilor bugetare vor face greva generala daca premierul si membrii Guvernului nu vor intoarce legea salarizarii din drumul spre publicare in Monitorul Oficial si vor renegocia taierile salariilor. Federatiile membre in Alianta Bugetarilor organizeaza referendum pentru a vedea dorintele membrilor de sindicat. Liderii lor sunt dispusi sa ajunga si in greva generala daca Guvernul nu le va satisface solicitarile. „Toate federatiile fac referendum si, in functie de ce vor oamenii, putem ajunge la greva generala asa cum s-a ajuns in urma cu cinci ani. Noi nu o sa ne lasam si vom apela la toate formele de lupta sindicala, vom apela inclusiv la forurile internationale”, a declarat pentru Cotidianul Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant.

Conturile Securitatii vor fi desecretizate. Mircea Ursache, presedintele AVAS, anunta ca va desecretiza arhivele BRCE- fosta banca a Securitatii si PCR-, care se refera la operatiunile speciale si la persoanele implicate. Ce putem gasi in arhivele BRCE din perioada 1968-1990? Theodor Stolojan, fost inspector general al Departamentului Venituri de Stat din cadrul Ministerului de Finante pana in 1989, spune ca in arhivele fostei BRCE se gasesc toate operatiunile bancare aferente operatiunilor de import-export desfasurate de intreprinderile de stat. "Opinia publica ar putea fi foarte interesata de operatiunile speciale derulate de fosta Gospodarie PCR si de Securitate", sustine Stolojan, scrie Romania libera.

Ilie Nastase: „Inca ma lupt cu ce-a ramas din Securitate!“ Fostul numar unu mondial nu a renuntat la ideea construirii unei academii de tenis, dar spune ca intampina obstacole din partea unui sistem pe care-l credea terminat in decembrie 1989. Daca nu va reusi sa faca scoala la Bucuresti, pentru care a primit asigurari si din partea presedintelui Traian Basescu, atunci, Ilie Nastase va renunta la aceasta idee, chiar daca va fi cea mai mare neimplinire din viata sa. La 63 de ani, Nastase petrece foarte mult timp cu familia, dar si cu fetitele sale. „Acum mai am timp, pentru ca apoi se fac mari si se vor indeparta de mine“. Daca despre viitorul tenisului romanesc evita sa faca comentarii, fostul sportiv vorbeste despre Gigi Becali, pe care „nu-l intelege nici mama lui“, dar si despre unii antrenori romani, pe care-i considera depasiti. Citeste mai multe in Adevarul.

Medicul Oprescu vrea sa transforme zece dispensare in afaceri imobiliare. Medicul primar al Capitalei, aspirant la postul de presedinte al tuturor romanilor, continua sa-i imbolnaveasca pe bucuresteni. Adica sa respecte mai mult juramintul lui Ipocrit decit pe cel al lui Hipocrate. Dupa ce a ologit spatii verzi din Bucuresti cu turnuri gigantice dupa planuri ilegale, Oprescu se pregateste acum sa ologeasca si oamenii. Carora vrea sa le ia zece centre medicale din sectorul 1. Operatiunea de capturare combina tehnici speciale: mersul pe burta pe sub nasul (aflat si asa la altitudini joase) Guvernului si saritura cu prajina peste capul Ministerului Sanatatii, scrie Academia Catavencu.

Aura Urziceanu: “Eu si Aretha Franklin vom avea un concert in Romania”. Aura Urziceanu povesteste despre unica aparitie alaturi de Ella Fitzgerald, despre ce presupune contractul pe viata incheiat cu agentia lui Duke Ellington, despre planurile pe care le are impreuna cu Aretha Franklin si Quincy Jones, dar si despre tinerii romani pe care ii pregateste vocal pentru contracte in strainatate. Citeste mai multe in Cotidianul.