Marian Preda: Basescu nu ne-a influentat cu nimic. Chiar daca unele date din raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice nu sunt noi, asta nu inseamna ca cercetarea nu generaza discutii mai importante decat liliacul care a dat buzna, marti, in parlament ori tinuta femeilor din politica, crede Marian Preda, presedintele comisiei. Profesorul a explicat, pentru EvZ, ce inseamna raportul si a delimitat publicarea acestuia de campania electorala.

Ati primi in familie un gay sau un tigan? Cum raspund romanii intr-un sondaj INSOMAR. Casatoria unui membru al familiei cu o persoana homosexuala este dezaprobata de 90,5% dintre romani, in timp ce mariajul cu un cetatean de etnie roma este privit rau de 53,3% dintre romani, arata un sondaj INSOMAR. La intrebarea "ati fi sau nu de acord sa aveti un prieten apropiat...", 70,9 % din cei chestionati au aratat ca nu doresc ca prieteni apropiati persoane homosexuale, in timp ce 38% au aratat ca nu si-ar dori ca prieten apropiat o persoana de etnie roma, scrie Gandul.

Infrastructura feroviara abandonata a transformat CFR intr-o bomba pe sine. Catastrofele feroviare si accidentele smulg destule lacrimi si suspine. Pret de cateva zile, ele ocupa spatii largi in mass-media ca mai apoi locul lor sa fie luat de alte accidente, de alte scandaluri sau declaratii politice. Oricum, accidentele sunt si singurul prilej cu care lucratorii simpli din lumea cailor ferate se amagesc cu gandul ca autoritatile isi vor da seama de situatie si vor lua hotarari importante. Dar alt accident din alt domeniu, alt scandal imping armata cailor ferate in uitarea din care a iesit pentru o zi sau doua, scrie Cotidianul.

CEDO se revolta, satula sa faca pe agentul imobiliar de lux al Romaniei. Fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea astepta sa fie despagubiti si in 2020, deoarece suma alocata de statul roman este de opt ori mai mica decat cea necesara. Problema este atat de grava incat s-a internationalizat si afecteaza inclusiv CEDO, care e pusa intr-o situatie imposibila. In tot acest timp, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor incearca sa cenzureze informatiile destinate publicului privind legatura dintre deficientele procesului si condamnarile dictate de CEDO, scrie Romania libera.

Tichetul medical lasa spaga in spital. Interventiile chirurgicale, acolo unde spagile sunt cele mai mari, raman in afara reglementarilor viitoarei taxe pe sanatate. Sistemul de coplata ce ar urma sa se aplice de anul viitor in sanatate creste lefurile medicilor de cabinet si din policlinica, dar nu scoate spagile din spitale. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a apreciat ca introducerea tichetului de sanatate va elimina „plicul“ pentru medic, scrie Adevarul.

Kovesi, despre revolutia ratata a lui Voinea: A gresit ca un incepator. In perspectiva unui nou mandat, procurorul general vorbeste, intr-un interviu acordat EvZ, despre „pietrele de moara” ale celor trei ani petrecuti la sefia Parchetului General. Aflata la doar un pas de a primi un nou mandat la sefia Parchetului, procurorul general Codruta Kovesi vorbeste deschis, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, despre problemele de care s-a lovit in ultimii trei ani (de cand Monica Macovei „a propulsat-o” in fruntea anchetatorilor), dar si despre proiectele de viitor care ar putea reforma institutia. Citeste mai multe in EvZ.

Cum te simti cand vezi paduri intregi plantate de tine. Din Sinaia si pana sus la Cota 2000, stie istoria fiecarui loc, ba stie chiar si ursii. Este Pompiliu Cretu, un om care nu ar da viata din mijlocul naturii pentru nimic in lume. "Eu ma trag dintr-o familie de oameni ai padurii, am crescut la poala padurii, am inceput sa lucrez lucruri usoare de la 11 ani si sper sa ma opresc cand o sa vad padurea cu mult inaltata peste cea de astazi". Asa se prezinta Pompiliu Cretu, seful Ocolului Silvic Sinaia - cel care raspunde de 11.000 de hectare de padure. In ziua in care tatal sau, padurar, l-a luat cu el sa planteze copaci, Pompiliu Cretu s-a indragostit de aceasta meserie, scrie Gandul.

Seful DIICOT: Prima doza de marijuana e scutita de tribunal. Propunerea de dezincriminare a consumului de droguri din Raportul comisiei prezidentiale cade peste o practica judiciara prietenoasa. Desi legea ii poate trimite la inchisoare sau ii amendeaza penal pe cei prinsi cu droguri usoare, totusi, procurorii au adoptat o cutuma in cazul incepatorilor si le propun neinceperea urmaririi penale in schimbul divulgarii sursei. Seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru, ne povesteste cum s-a ajuns la aceasta practica, scrie Cotidianul.

O noua metoda de tratare a cancerului pulmonar, descoperita de romani. O echipa de medici de la Institutul Oncologic din Cluj, condusa de doctorul Tudor Ciuleanu, a pus la punct un nou tratament impotriva cancerului de plamani. Tratamentul a fost aprobat de Agentia Medicala Europeana, pentru intreg teritoriul Uniunii Europene, dar si de U.S. Food and Drug Administration, agentia care aproba folosirea unor noi metode de tratament pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Medicii de la Institutul Oncologic din Cluj au devenit subiectul unor articole in reviste medicale internationale, precum Modern Medicine, dar si in publicatii ca The Lancet, dupa ce au dezvoltat o noua metoda de tratare a cancerului pulmonar, scrie Romania libera.

Elevul la care se deschide intotdeauna catalogul. La sectia de limba romana a scolii din Baraolt, judetul Covasna, invata un singur baiat de clasa a V-a. Orele de matematica, romana si limbi straine si le petrece singur cu profesorul. Vali Preda este singurul elev din clasa a V-a a Scolii Generale „Gaál Mozes“ din Baraolt. Din cei 10.000 de locuitori ai orasului covasnean, doar 3% sunt romani. Restul sunt maghiari, scrie Adevarul.

Razboiul ziaristilor cu ziaristii: de la sabie la tastatura. EvZ va spune povestea jurnalistilor morti, raniti sau tavaliti fara mila prin cerneala sau pixeli de alti jurnalisti. Breasla jurnalistilor a fost dintotdeauna una a orgoliilor inflamate. Din ciocnirea lor s-au nascut drame, unii au murit, altii au infundat puscariile. Dar asta se intampla mai demult, cand onoarea se “repera” pe camp, la duel, cu sabia sau cu pistolul in mana tremuranda. Intr-un volum excelent, “Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania”, publicat de Marian Petcu in 2007, la editura “Polirom”, gasim rememorate, pe scurt, cateva episoade in care orgoliul exacerbat al condeierilor a facut victime, scrie EvZ.

Comisia Europeana: Bancile din UE au tarife ascunse, informatii de neinteles si violeaza drepturile clientilor. Bancile din Italia si din Spania sunt cele mai lipsite de transparenta si ofera cele mai scumpe servicii intr-un top in care Romania se claseaza pe locul 14 din 27. Romanii efectueaza cele mai putine tranzactii bancare din Europa si sunt cel mai putin dispusi sa foloseasca o limba straina in acest scop. Informatiile despre serviciile bancare in tarile UE sunt „de neinteles” pentru clienti, iar tarifele acestor servicii sunt „foarte opace”, se arata intr-un studiu efectuat pe 224 de banci europene si prezentat, marti, de comisarul european pentru Protectia Consumatorilor, scrie Cotidianul.