Sistemul medical romanesc, depasit de cel din Albania. Romania ocupa locul 32 din 33 de tari europene in topul sistemelor sanitare, arata un studiu european dat publicitatii ieri. Cercetarea ia in calcul elemente precum timpul de asteptare pentru tratamente, operatii sau programari, gradul de informare a pacientilor, sistemul informatic din spitale si clinici. Dupa Bulgaria, sistemul romanesc a fost vazut drept cel mai slab. Tara noastra a fost depasita chiar si de Albania si Muntenegru, aflate in afara UE. Fata de 2008, Romania a retrogradat 5 pozitii, scrie EvZ.

Studentii nu au bani de firma gratuita. Cu toate ca studentii care vor sa isi deschida o firma sunt scutiti de cea mai mare parte a taxelor generate de infiintare, doar 603 tineri antreprenori au pornit o afacere in primele noua luni ale anului. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), din cele aproape 82.000 de firme infiintate de la inceputul anului si pana in luna septembrie, 603 au apartinut studentilor. Numai ca numarul lor a scazut cu mai mult de jumatate fata de anul trecut, cand in aceeasi perioada, peste 1.400 de tineri s-au incumetat sa demareze un business, scrie EvZ.

BNR ne ajuta sa ne amanetam viitorul. Scaderea dobanzii-cheie este o decizie cu doua taisuri: micsorarea ratelor si creditarea facila intr-o perioada cu somaj in crestere. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea decide, astazi, sa mentina trendul din ultimele sedinte si sa reduca dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 8%. Aceasta decizie va duce implicit la scaderea dobanzilor la credite, cu o intarziere de cateva luni. Cu toate acestea, poate incuraja romanii sa se imprumute la banci, desi perioada nu este una dintre cele mai fericite, scrie EvZ.

Gasca Hrebenciuc - Vanghelie scoate PSD de la guvernare. Demiterea lui Dan Nica a lovit in plin gruparea Hrebenciuc - Vanghelie, care a monopolizat Ministerul de Interne. Debarcata de la guvernare, aceasta aripa din PSD a fortat, in forurile de conducere ale partidului, decizia iesirii de la guvernare. Astfel, dupa o zi de sedinte consecutive, Comitetul Executiv (CEx) al PSD, reunit de urgenta ieri-seara, a decis ca ministrii PSD sa demisioneze azi in bloc, daca premierul Emil Boc nu renunta la remanierea lui Nica. Anuntul a fost facut de Mircea Geoana, la finalul sedintei CEx. Democrat-liberalii sustin ca nu au urmarit scoaterea PSD de la guvernare, dar rezultatul nu le displace. De aceasta mutare, care poate conduce la o criza politica majora, nu este strain nici presedintele Traian Basescu, cu care democrat-liberalii sustin ca s-au consultat, scrie EvZ.

Inalta Curte suspenda protestele pana pe 31 octombrie. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, ieri, in Adunarea Generala a instantei, sa suspende protestele privind Legea unica si amanarea unor sporuri pana pe 31 octombrie, a spus presedintele interimar al ICCJ, Lidia Barbulescu. Sfarsitul lunii octombrie este datalimita la care Guvernul trebuie sa aplice revendicarile din Pactul pentru Justitie, semnat la sfarsitul saptamanii trecute, scrie Romania Libera.

Majoritatea romanilor sunt de acord cu legalizarea prostitutiei. Un studiu al eResearch Corp arata ca 53% dintre romanii intre 18 si 64 de ani, din mediul urban, sunt de acord cu legalizarea prostitutiei. Cand vine vorba de dezincriminarea consumului de droguri usoare, 58,5% se declara impotriva. Conform datelor adunate de eResearch Corp, cei care tind sa fie de acord cu initiativa legislativa ce priveste prostitutia sunt mai degraba barbati - 57% - cu varste cuprinse intre 18-44 de ani, scrie Gandul.

Studentii „supravietuiesc“ cu un salariu mediu. Un student cheltuieste in medie 1.400 de lei pe luna pentru a se intretine, adica aproximativ un salariu mediu brut pe economie. Aceasta suma reprezinta media cheltuielilor unui student din Romania in ceea ce priveste cazarea, mancarea, transportul, igiena personala, cheltuieli pentru scoala si bani de buzunar. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a realizat acest studiu in 19 universitati despre „Cosul zilnic - cat avem, cat ne lipseste“ necesar supravietuirii unui student din Romania. Cei mai multi „norocosi“ care reusesc sa prinda un loc la camin stau in camere de 2-6 persoane, scrie Cotidianul.

Bechtel a asfaltat 30 km in 5 ani. Din norma pe 2009 au mai ramas 12 km. Dupa cinci ani de zile de la semnarea contractului, compania americana Bechtel a anuntat ieri ca a terminat de asfaltat, pe Autostrada Transilvania, 30 km din totalul de 42 pe care s-a angajat sa-i dea in functiune in acest an, de la Campia Turzii la Gilau. Astfel, potrivit oficialilor companiei, 80% din lucrarile de constructie a tronsonului au fost finalizate. Intre timp, se lucreaza la cele doua benzi de intoarcere, destinate soferilor care trec din greseala de nodul rutier pe unde doreau sa paraseasca autostrada, scrie Gandul.

Negocieri pe salariul minim pe economie intre Ministerul Muncii si sindicate. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, va discuta luni cu presedintii confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national despre evolutia salariului minim pe economie. Sindicatele cer ca nivelul minim prevazut in legea salarizarii unice a bugetarilor, respectiv 705 lei, sa devina, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economia nationala. Patronatele sustin insa ca economia romaneasca nu poate sustine un salariu minim de peste 650 de lei si cer chiar desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national, pentru ca nivelul salariilor sa fie dictat de piata, scrie Adevarul.