Statul i-a imprimat 700.000 de euro lui Valeriu Stoica. Ca orice institutie care se respecta, Compania Nationala Imprimeria Nationala produce si cheltuieste bani. Si, ca orice institutie aflata sub control public, Imprimeria Nationala are o conducere numita politic. Iar rezultatul acestei combinatii nu poate consta decit in niste contracte grase pentru clienti de culoare politica potrivita. Portocalie, in cazul de fata. Mai exact, pentru a trece mai usor de criza, Imprimeria Nationala si-a angajat niste avocati. O casa de avocatura chiar, aleasa pe sprinceana si cu care s-a negociat un contract pe o durata de trei ani, in valoare de 697.000 de euro, pentru servicii de consultanta juridica. Iar pur intimplator, casa de avocatura se numeste Stoica si Asociatii, scrie Academia Catavencu.

Ilie Nastase: „Afacerile merg bine si vreau sa ma extind in Moldova”. Fostul campion international de tenis si patronul McDonald’s din Chisinau spune ca, datorita preturilor mici, vanzarile nu au scazut nici in perioada crizei. Afacerile ii merg bine peste Prut, iar in 2007, cand a cumparat 90% din actiunile McDonald’s in Republica Moldova, tranzactia s-a incheiat cu mai putina birocratie decat cea cu care suntem obisnuiti in Romania, spune fostul tenismen Ilie Nastase. „Nu m-am confruntat cu probleme in activitate din cauza fostului regim comunist si pot sa spun ca, atunci cand am cumparat afacerea, lucrurile au mers mult mai usor decat la Bucuresti, asta o spun sigur”, isi aminteste fostul sportiv, potrivit EvZ.

Fiscul isi deschide magazin si vinde la superpret ce a confiscat. Pantofi, rochii, ciorapi, camasi, pulovere, chiloti, paturi, plapumi, jucarii pentru copii si alcool, la preturi de cateva ori mai mici decat pe piata - nu este oferta de cumparaturi a vreunui supermarket, ci doar o mica parte din produsele confiscate de Fisc si scoase la vanzare. Cea mai mare parte a marfii nu este de calitate superioara, asa ca "fitosii" nu au ce cauta in depozitele Directiilor Generale ale Finantelor Publice din toate judetele, inclusiv Capitala, acolo unde se gasesc asemenea produse. Acum, cand nevoia de bani la buget este foarte mare, autoritatile mizeaza si pe aceasta sursa de venituri, mai ales in conditiile diminuarii veniturilor pentru multi dintre romani, scrie Gandul.

Amintiri despre ultimul otoman. Cunoscutul istoric Neagu Djuvara povesteste, in cea mai recenta carte a sa „Amintiri si povesti mai deocheate”, ca a fost coleg in liceu, in Franta, cu Osman, mostenitorul Imperiului Otoman, care s-a stins din viata pe 25 septembrie. Ertugrul Osman, cel care ar fi fost sultanul Turciei daca Imperiul Otoman nu s-ar fi destramat, a murit la Istanbul, la varsta de 97 de ani. In clasa a VI-a de liceu, la Nisa, in 1928, adolescentul Neagu, care avea pe atunci 13 ani, a descoperit ca era coleg cu Osman pe care il descrie ca fiind „un fecior de imparat, nepot al ultimului sultan osmanlau”, scrie EvZ.

Vacanta horror in pensiuni romanesti. Te-ai ars daca ploua un pic. Ramai impotmolit cu masina in salbaticie, in inima padurii. Si nici nu prea ai semnal la telefon, sa ceri ajutor. Eram siguri ca drumul era macar pietruit, daca nu asfaltat, atunci cand am ales pensiunea asta din Alexandru cel Bun, Neamt. Noi ne imaginasem ca, daca are trei margarete, proprietarilor li s-o fi impus sa-si construiasca macar un minimum de drum. Dar nu, drumul este numai o poteca de pamant ceva mai larga, cat sa incapi cu masina si atat, scrie Gandul.

Ziua cea mai lunga a „rechinilor” imobiliari. Un afacerist bucurestean care are legaturi cu un cumnat al lui Mircea Geoana asteapta sa i se aprobe planul urbanistic zonal, in sedinta de azi a consiliului general. In sedinta de azi a Consiliului General al Capitalei, vor fi supuse la vot 54 de planuri urbanistice zonale (PUZ). Intocmite dupa vechea lege a urbanismului, aprobarea acestora reprezinta ultima sansa a intreprinzatorilor de a ridica imobile ce depasesc cu 20% indicatorii din planul urbanistic general. Cel mai extravagant PUZ pus in discutie la sedinta de astazi apartine unei firme al carei patron are legaturi cu Ionut Costea - actualul presedinte al Eximbank si cumnatul liderului PSD, Mircea Geoana, scrie EvZ.

Capitala cladirilor strambe. Traim intr-o Capitala pretins europeana, in care cladirea Ministerului Culturii, aflata langa Muzeul Satului, poate fi inclusa pe lista constructiilor ilegale! Casele romanesti stravechi, din lemn si din pamant, acoperite cu paie, se ascund dincolo de o cladire de beton ce n-are aprobarea arhitectului-sef al Bucurestilor, scrie Cotidianul.

Laptele romanesc: o afacere facuta praf. In plina criza economica, tot mai multi producatori autohtoni de lapte sunt hotarati sa renunte la afacerea lor pentru ca pretul primit de la marii procesatori este prea mic. Unii, in semn de protest, prefera chiar sa arunce laptele decat sa-l vanda la un pret "batjocoritor" pentru munca lor si vad ca singura solutie pentru iesirea din impas ca statul sa stabileasca un pret de referinta pentru litrul de lapte, scrie Romania libera.

Spitale de hartie. Doar studiile de fezabilitate pentru 25 de spitale din cele 39 care urmau sa fie construite, potrivit declaratiilor fostului ministru al Sanatatii, au inghitit peste 13 milioane de lei. Planul este considerat nesustenabil de actualul ministru. Necesitatea reinnoirii infrastructurii spitalicesti este recunoscuta si de actuala conducere a Ministerului Sanatatii. Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a inceput sa faca declaratii despre construirea zecilor de spitale inca din anul 2006. La un moment dat, cand se aprobase de fostul guvern Tariceanu construirea a 33 de spitale, 11 dintre acestea, printre care si spitale comunale sau orasenesti, urmau a fi ridicate in judetul Mures, scrie Cotidianul.

Marea criza din buzunare: un sfert din romani nu mai au bani de rate. Dublarea restantelor romanilor la creditele bancare pe primele sapte luni fata de perioada similara din 2008 ar trebui sa aduca masuri temporare dure, precum acordarea de credite numai pentru investitii, crede analistul Ilie Serbanescu. Restantierul roman, conform unui studiu Coface, este bucurestean, de 30-35 de ani si cu un imprumut de nevoi personale in euro. Situatia nu pare sa se imbunatateasca prea curand: directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, avertizeaza ca, pana sa trecem de consecintele crizei actuale, vom fi loviti de una noua, scrie Romania libera.

Ziua in care Justitia a invins anticoruptia. Primul caz de mare coruptie monitorizat de Uniunea Europeana s-a incheiat la instanta suprema cu o achitare, in ciuda prejudiciului estimat la 2,5 milioane de euro. Deputatul PSD Ion Dumitru poate rasufla usurat: Completul de 9 judecatori al instantei supreme l-a achitat definitiv in dosarul „Romsilva 1“. In anul 2006, deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general Romsilva - institutie de interes public care are drept scop administrarea intregului fond forestier national –, a fost trimis in judecata alaturi de sapte membri ai unor comisii de licitatie cu care, in 2004, ar fi atribuit ilegal opt contracte de achizitie publica firmelor Alca Hunting Com SRL, Romarmy SRL, Express Trading SRL si Romtextil Com SRL, controlate de omul de afaceri Alfred Florea, patronul magazinului „Hunter VIP“, scrie Adevarul.

Cum sa iei spaga mare, pe fata, din scoli cu buget mic. In Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, exista o Directie Administrare Unitati de Invatamint, al carei obiect de activitate e, in mare, constructia si renovarea scolilor si gradinitelor din sector. Adjunct al acestei directii este inginerul Corin Romanescu, a carui mare realizare a fost o acuzatie de luare de mita, in 2000, pe vremea cind lucra in Primaria Capitalei. Atunci, dupa mai multe telefoane, procurorii au renuntat la acuzatii pe motiv ca flagrantul nu a fost bine executat. Iar Corin Romanescu a fost preluat de Neculai Ontanu, aflat la inceputul primului mandat si, deci, in nevoie de oameni cu aptitudini, scrie Academia Catavencu.