Gheata din Arctica se va topi complet pe timp de vara in urmatorii 20 de ani. Un om de stiinta britanic, specialist in studiul zonelor polare, a declarat joi ca din cauza incalzirii globale Oceanul Arctic se va dezgheta complet pe timpul verii pana in urmatorii 20 de ani. Acest lucru va duce la cresterea nivelului marii si va afecta grav vietuitoare precum focile sau ursii polari, scrie Reuters. Peter Wadhams, profesor de fizica oceanica la Universitatea Cambridge, a declarat ca topirea calotei va fi mai pronuntata in urmatorii 10 ani, desi gheata se va reface in timpul iernii in urmatoarele secole. Ca urmare a schimbarilor ce se vor petrece, zona din apropierea Polului Nord va aparea albastra in fotografiile facute din spatiu. Totodata, vor aparea noi rute navale la nord de Rusia. Oamenii de stiinta afirma ca topirea gheturilor arctice reprezinta unul dintre cele mai evidente semne ale incalzirii globale, iar situatia actuala ar trebui sa trimita un avertisment catre liderii mondiali care se vor reuni in Decembrie la Copenhaga pentru negocieri in privinta unui nou tratat asupra climei.

Un cutremur puternic a zguduit capitala Indoneziei. Un nou cutremur puternic a lovit insula indoneziana Java in cursul zile de vineri, scotand populatia panicata pe strazile capitalei Jakarta. Magnitudinea seismului a fost estimata initial la 6.5 grade pe scara Richter, insa a fost coborata ulterior la 6.1 grade. Deocamdata nu au fost inregistrati morti sau raniti grav. Epicentrul a fost localizat in stramtoarea Sunda, ce desparte insulele Java si Sumatra, la 180 de kilometri sud-vest de Jakarta, scrie CNN.

Pakistanul se confrunta cu un nou val de atacuri din partea talibanilor. Seful armatei pakistaneze i-a informat vineri pe conducatorii tarii asupra situatiei tensionate din teritoriu, unde armata lupta impotriva unui nou val de atacuri teroriste puse pe seama militantilor talibani, scrie CNN. Armata a declansat o serie de bombardamente aeriene asupra refugiilor talibane din Waziristanul de Sud, menite sa pregateasca o ulterioara actiune terestra. Insa in ciuda acestor masuri, extremistii continua sa execute atentate cu aparenta usurinta, punand sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor pakistaneze de a gestiona situatia. Ultimul atentat s-a petrecut in orasul Peshawar, unde o masina-capcana a ucis 13 persoane.

Marea Britanie, obligata sa publice informatii secrete primite de la SUA intr-un caz de tortura. Conform unei hotarari judecatoresti a Inaltei Curti, Guvernul britanic trebuie sa publice materialele secrete ale Statelor Unite in cazul presupuselor torturi la care a fost supus Binyam Mohamed, fost detinut la Guantanamo Bay, scrie The Telegraph. Ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband a declarat ca Guvernul va face apel impotriva hotararii survenite in ciuda avertismentelor ca o astfel de decizie ar putea pune in pericol securitatea nationala a Regatului Unit. Domnul Miliband a afirmat in fata instantei ca publicarea unor date secrete ar putea periclita relatiile dintre Marea Britanie si SUA, putand conduce la o scadere in schimbul de informatii confidentiale dintre cele doua tari.

Un super-taifun va lovi Japonia. Savantii niponi au lansat un comunicat oficial in care avertizeaza autoritatile de la Tokyo in privinta declansarii unui taifun de dimensiuni gigantice care ar putea devasta Japonia in viitorul apropiat. Principala cauza vinovata de aparitia unor asemenea catastrofe naturale este tot incalzirea globala ale carei efecte continua sa modifice parametrii climatologici din vestul Oceanului Pacific. Pe baza acestor noi date, simularile pe calculator vin cu vesti nu tocmai bune pentru locuitorii arhipelagului nipon. Conform estimarilor, pana in anul 2074, va creste incidenta taifunurilor cu vanturi de peste 288 km/ora, considerate taifunuri de gradul 3 pe scala Fujita care numara 5 nivele de forta. Prin definitie, un super-taifun este un taifun care sufla cu viteza de 241 km/ora. Asemenea furtuni au o forta mult mai mare decat uraganul Katrina care a lovit statele americane din Golful Mexic in august 2005. Integral in Descopera.