Scad sansele adoptarii unui tratat cuprinzator la Copenhaga. Cu mai putin de doua luni inainte de summitul pe probleme climatice, se pare ca sunt foarte mici sansele ca negocierile de la Copenhaga sa produca un nou tratat cu caracter obligatoriu pe tema incalzirii globale. SUA si alte cateva tari, care sunt printre cele mai poluante din lume, au ajuns la concluzia ca este mai important sa se ajunga treptat la un acord global decat sa se forteze adoptarea unui tratat care ar fi ori prea slab pentru a rezolva problema, ori prea impovarator pentru a fi ratificat si implementat. In schimb, este foarte probabil ca reprezentantii care se vor intalni la Copenhaga sa anunte o serie de pasi intermediari si sa se puna de acord sa reia discutiile anul viitor. "Nu este suficient timp sa terminam totul. Insa, sper ca se va adopta mai mult decat o declaratie de principii. Sper sa se stabileasca bazele unui acord care sa poata fi ratificat anul viitor" a declarat Yvo De Boer, secretarul executiv al Conventiei Natiunilor Unite Pentru Schimbari Climatice (UNFCCC), potrivit The New York Times.

Un profesor cu cetatenie americana, condamnat la mai mult de 12 ani de inchisoare in Iran. Kian Tajbakhsh, arestat in urma protestelor de dupa alegerile prezidentiale din iunie, a fost condamnat de o curte iraniana la mai mult de 12 ani de inchisoare, a anuntat, marti, agentia de stiri IRNA. Avocatul acestuia a anuntat ca va face apel, fara insa a da mai multe detalii despre cazul profesorului de origine iraniana. Deparamentul de Stat american s-a declarat ingrijorat de soarta lui Kian Tajbakhsh si a cerut Iranului s-l elibereze imediat, scrie Reuters.

Presedintele Universitatii din Toulon a fost suspendat in urma unei anchete privind traficul de diplome.Laroussi Oueslati, presedintele Universitatii din Toulon, impreuna cu cei doi vicepresedinti, Pierre Sanz de Alba si Yves Lucas, au fost supendati, luni, de catre Valerie Pecresse, ministrul francez pentru Invatamant Superior, in urma unei anchete privind traficul de diplome universitare. Potrivit lui Pecresse, presedintele si cei doi vicepresedinti au fost suspendati din functie dupa ce au incercat sa impiedice o investigatie a Ministerului Educatiei privind traficul de diplome. Mijloacele pe care le foloseau erau intimidarea profesorilor, amenintarea martorilor si confiscarea documentelor care descriau procedurile de admitere. In urma investigatiei s-au descoperit nereguli in privinta aplicarii regulilor de admitere a studentilor straini si a validarii studiilor acestora, scrie Le Monde.

O femeie de 92 de ani, arestata pentru trafic cu cocaina. O femeie in varsta de 92 de ani, aflata in scaun cu rotile, a fost arestata pe aeroportul din Madrid, dupa ce a fost prinsa cu 4,3 kilograme de cocaina asupra sa. Batrana, care calatorea din Brazilia, avea legate de picioare si de trunchi pachetele cu droguri, scrie CNN. Impreuna cu aceasta, a fost arestata si insotitoarea sa, o femeie de 44 de ani, amandoua originare din Uruguay. Cele doua au fost arestate vinerea trecuta, insa autoritatile spaniole au facut public cazul doar saptamana aceasta, dupa ce un tribunal le-a pus sub acuzare pentru trafic cu stupefiante. Insotitoarea a fost trimisa la inchisoare, iar femeia in varsta de 92 de ani la un azil de batrani din Madrid.

Intalniri virtuale in spatii fizice. Cu sprijinul departamentelor de cercetare din cadrul IBM si Nokia, Centrul de Cercetare Tehnologica din Finlanda a creat un sistem experimental care permite persoanelor aflate in diferite locatii sa interactioneze intre ele, prin intermediul imaginilor asociate (avatarelor), dar si cu diferite obiecte, totul desfasurandu-se in cadrul unei intalniri virtuale. In lumea virtuala, participantii la conferinta vor aparea prin intermediul unor imagini tridimensionale. Tehnologia permite transpunerea in spatiul virtual al oricarui gest sau a oricarei miscari facute de persoana reala. Cu alte cuvinte, doua sau mai multe persoane, punandu-si la ochi niste dispozitive speciale si alaturandu-se unei sesiuni de conferinta, pot interactiona intre ele sau cu diferite obiecte virtuale, intr-o camera virtuala, scrie Stiinta.info.

Premiantii din Somalia sunt rasplatiti cu AK-47. Castigatorii unui concurs de cultura generala organizat de islamistii somalezi au primit armament si munitie ca premii pentru meritele lor deosebite. Este vorba despre mitraliere de aslat AK-47, grenade de mana si mine anti-tanc. Testarile de cunostinte s-au desfasurat pe parcursul lunii sfinte a mulsumanilor, Ramadanul, in orasul portuar Kismayo si au continut intrebari despre Coran si despre geografia Somaliei. Un reprezentant al grupului militar al-Shabab a declarat ca testul de cultura generala a avut ca obiectiv impiedicarea tinerilor in a-si mai pierde timpul si concentrarea lor pe apararea teritoriilor, scrie Descopera.