Vor fi examinate doar cazurile grave de gripa. Medicii spun ca nu ii vor mai examina la urgente decat pe cei care necesita spitalizare. Acestia sugereaza ca pentru formele usoare de boala sa fie chemat, acasa, medicul de familie. Medicii din spitalele de boli infectioase au anuntat, ieri, ca nu vor mai consulta decat pacienti in stare foarte grava, care se prezinta la spital cu simptome de gripa noua. Testele pentru despistarea A/H1N1 sunt scumpe si nu pot fi facute la cerere, noteaza EvZ.

Presedintele CNA: „OTV mai exista din cauza publicului”. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, spune ca il deranjeaza show-urile vulgare de televiziune, insa reaminteste ca este o nisa mare de public cu gusturi indoielnice. Emisiunile TV de proasta calitate agreseaza vizual si psihic o categorie nebanuit de mare a publicului din Romania. Aceasta stare de lucruri este confirmata de catre responsabilul-sef cu „cenzura” pe micile ecrane, Rasvan Popescu, scrie Adevarul.

Romania se imprumuta pentru a plati dobanzile la creditele pe care le-a luat deja. Datoria publica a crescut cu 6,7 miliarde de euro in primele opt luni. In aceeasi perioada de timp statul a platit bancilor dobanzi de peste 900 de mil. de euro. Din 2010 Romania ar putea avea un nou minister: Ministerul Dobanzilor. Anul viitor, statul ar putea avea de platit dobanzi de pana la 1,6% din PIB, adica mai mult decat bugetul pe anul acesta pe care il au Transporturile, de 1,4% din PIB, scrie Gandul.

Romanii stau la coada ca sa ajunga someri cu acte. Sute de oameni se aseaza de cu zori la rand la agentiile de ocupare din toata tara pentru a-si depune dosarele de somaj. Piata muncii din Romania, lovita de criza, numara in vara acestui an peste 600.000 de someri, dublu fata de 2007. Comisia Europeana estimeaza ca la sfarsitul lui 2009 vor fi 850.000. Somerii neluati inca in evidenta se aduna cu noaptea-n cap, infrunta vremea rea si stau la coada in fata Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru a-si depune dosarele, scrie Adevarul.

Observator seismologic scos din priza. Conducerea institutiei si autoritatile locale reclama legislatia din domeniul energiei, care ingreuneaza racordarea postului de transformare la reteaua de energie electrica. Inaugurat in urma cu un an la Eforie, cel mai modern observator seismologic din sud-estul Europei, care a costat milioane de euro, lucreaza in regim de avarie, alimentat cu un cablu de la reteaua de 220 de volti, care poate incalzi doar un resou electric, scrie EvZ.

Eliberatorul interlopilor. Seful Sectiei Penale a Tribunalului Prahova, retinut la iesirea din sala de judecata. Seful Sectiei Penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost retinut de procurorii structurii centrale a DNA in urma unui denunt. Conform unor surse judiciare, magistratul prahovean ar fi primit 36.000 de euro de la interpusul a doi interlopi a caror punere in libertate urma sa fie judecata, in faza de recurs, de catre Rebegea. Intermediarul afacerii este, conform acelorasi surse, avocata Viorica Pilica, membru al Baroului Prahova. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis aseara emiterea unui mandat de arestare pe 29 de zile pe numele judecatorului Dumitru Rebegea. Decizia poate fi atacata la Inalta Curte, scrie Gardianul.

Caritate sau sanse egale pentru persoanele cu handicap? Angajarea persoanelor cu handicap este o provocare pentru fiecare stat in parte. Dar cand esti in Uniunea Europeana trebuie sa te misti mai repede in ceea ce priveste integrarea acestora in campul muncii. Pana la urma, vorbim de 50 de milioane de europeni in aceasta situatie, dintre care aproape 0,7 milioane sunt romani. Avem fondul legislativ necesar pentru programele destinate persoanelor cu handicap, dar ne lipseste modul eficient de aplicare. In Romania, incurajarea angajarii persoanelor cu handicap este stabilita printr-o lege din 2006. Potrivit acesteia, orice firma cu peste 50 de angajati are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4%. Astfel, la fiecare 50 de angajati, ar trebui sa fie doua persoane cu handicap, noteaza EvZ.

Bugetarii – 6 zile de concediu fara plata in noiembrie si decembrie. Salariatii din sectorul bugetar nu au scapat de concediul fortat fara plata, dar acesta nu va mai avea durata de 10, ci doar de 6 zile. 6 zile libere neplatite reprezinta fractiunea corespunzatoare celor 40 de zile lucratoare ramase pana la sfarsitul anului. 10 zile libere neplatite corespundeau celor 65 de zile lucratoare socotite de la 1 octombrie la 31 decembrie 2009, noteaza Gandul.

Videanu toaca banii romanilor, dupa ce autoritatile au starnit panica pandemica. La trei zile dupa ce Adrian Streinu Cercel declara ca nu exista vaccin disponibil impotriva virusului AH1N1 pe piata externa, Boc a hotarat finantarea achizitiei dozelor din strainatate la un pret de 10 ori mai mare decat cel romanesc. Traian Basescu a declarat ca MS creeaza panica pentru a favoriza importurile. Secretarul de stat si-a dat demisia si, dupa ce Executivul a aprobat importul, Cercel a revenit pe functie, la rugamintea premierului, scrie Gardianul.

"Doi s`un sfert" - 66% din dosare, tinute la sertar. Ministrul interimar al internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri, dupa ce a fost audiat de o comisie parlamentara, ca doua treimi din dosarele operative ale serviciului secret DGIPI sunt tinute in fisetele ofiterilor, in loc sa fie depuse la arhiva. Din aceasta cauza, "s-au intamplat ilegalitati", adica au existat scurgeri de informatii. Ilegalitatile s-ar fi produs dupa instalarea lui Gelu Drajneanu la conducerea DGIPI, numire facuta la sugestia presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, noteaza Romania Libera.

TOP 10 Boli care au speriat Europa. Topul ia in discutie boli transmisibile recente, diagnosticate in ultimii 20-30 de ani, care au creat panica in Europa. Topul este dominat de SIDA si de formele de gripa care din cauza mutatiilor au ajuns sa se transmita de la animal la om. Putine stiinte au inregistrat progrese atat de spectaculoase si de vizibile ca medicina ultimului secol. Boli care, vreme de secole, au declansat epidemii care au ucis jumatati de continente si-au aflat, odata cu descoperirea antibioticelor, tratamentul sau, datorita vaccinurilor, preventia si eradicarea. Teama de epidemie e insa adanc infipta in psihicul omului si de abia asteapta sa se declanseze; unul dintre cele mai frecvente argumente adus de categoria celor ingrijorati e ca "globalizarea" si mobilitatea fara precedent a oamenilor (care in cateva ore strabat continente) vor crea bazele pentru o pandemie fara precedent, noteaza Romania Libera.