Raportul secret al Agentiei pentru Securitate Nationala din Bulgaria (DANS) pe 2009 aplica o lovitura grea Romaniei prin demascarea modului in care Bucurestii incearca sa faca pe sefii in proiectele de cooperare transfrontaliera, ca sa puna mana pe o cota mai consistenta din finantarile europene, relateaza Deutsche Welle.

DANS, serviciul de securitate nationala de la Sofia, nu are dreptul sa difuzeze presei bulgaresti informatiile despre activitatea pe care o desfasoara, conform legislatiei in vigoare care, potrivit unor acuzatii recent lansate de premierul Boiko Borisov, a fost pastrata in forma existenta pentru a putea camufla acte de coruptie la nivel inalt. Insa raportul DANS pentru primul semestru al anului 2009 a ajuns dincolo de cabinetul premierului, inclusiv la jurnalisti, si scoate la iveala grave incalcari ale legii.

Raportul pomeneste si Romania, ca tara de unde se incearca introducerea de bani ce ar urma sa fie spalati in Bulgaria (operatiunile "Hat-trick" si "Lupii"). Romania este protagonista in operatiunile "Gradinarul" si "Vamesul", orientate impotriva filierelor de evaziune fiscala (grupuri de afaceri romanesti care incearca sa recupereze ilegal TVA); DANS mentioneaza si tigarile traficate din duty-free-shop-urile de la Calafat, dar si existenta unor retele de falsificatori de acte si traficanti de persoane operand in beneficiul unor grupari kurde.

Mai mult, in document se vorbeste si de proiectele transfrontaliere comune cu Romania, finantate de institutii internationale si in cadrul carora Romania incearca mereu sa acapareze pozitiile cheie, pentru a avea acces la o parte mai mare din fonduri. Sunt mentionati si rezidenti ai contraspionajului romanesc, aflati la Sofia sub acoperire diplomatica, si care se fac "vinovati" de contactarea liderilor comunitatilor vlahe si aromane, pe care si le-ar dori reunite sub o singura umbrela.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle.