Ies la lumina contracte tinute la sertar. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis saptamana trecuta sa dea castig de cauza Societatii Academice din Romania (SAR) care a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice datele legate de contractele de explorare si exploatare incheiate cu Petrom pentru perimetrele din platoul continental al Marii Negre. SAR are mai multe procese cu diverse autoritati sau companii de stat pentru publicarea unor contracte, precum spatiul publicitar de la metrou, privatizarea Ford sau publicitatea de la Eximbank, scrie EvZ.

Show-ul „Femeile lui Basescu”, vazut din culise. Cum s-a autoexilat Elena Basescu in spatele scenei, evitand sa apara in cadru cu tatal-candidat, si cum a reactionat Maria Basescu in momentul in care a fost pusa langa Elena Udrea. "Uite-o, tu, si pe EBA, ti-am zis eu ca vine si ea!" Lasand-o balta pe Monica Macovei - careia, ca sa nu faca nota coloristica discordanta, tocmai ii facusera rost de o esarfa portocalie - doua doamne din stafful pedelist clujean isi scot telefoanele mobile si se reped la mezina presedintelui, pentru o poza. Imbracata cu o geaca "Basescu pentru Romania", cu doua numere mai mare, care ii lasa la vedere doar colantii negri si cizmele trei sferturi de aceeasi culoare, EBA se lasa "trasa-n chip", apoi o ocoleste scurt pe Monica Macovei, fara sa-i arunce o privire, si li se alatura lui Boc, Stolojan, Udrea&Co, care, in spatele scenei, asteapta semnalul "iesirii la popor", scrie Gandul.

Premierul Vlad Filat: „Neutralitatea Republicii Moldova nu este optiunea mea“. Cu doar cateva zile inaintea intrevederii pe care o va avea cu omologul rus Vladimir Putin la Yalta, Vlad Filat subliniaza ca nu se afla la originea initiativei de a garanta neaderarea la NATO si critica oferta de imunitate adresata recent comunistilor de catre coalitia de la guvernare. Care va fi parcursul Republicii Moldova in relatia cu UE si cu NATO? Va mentineti pozitia de a garanta neutralitatea tarii, asa cum ati aratat in recenta oferta facuta fostei puteri comuniste?

Trebuie sa precizam ca nu am facut eu aceasta propunere, insa avand in vedere ca avem o coalitie de guvernare compusa din patru partide, am ajuns la compromisul de a nu prioritiza discutiile legate de aderarea Republicii Moldova la NATO. Si nu este optiunea mea sau optiunea noastra aceasta situatie. Prin urmare, ne-am axat in plan extern pe procesul de integrare europeana. Avem deja o intelegere cu presedintia suedeza a UE pentru demararea negocierilor legate de semnarea acordului de asociere la UE. Citeste interviul integral in Cotidianul.

Iurie Leanca: "Numarul moldovenilor care primesc cetatenia romana nu va creste spectaculos". Iurie Leanca, 46 de ani, ministru de Externe al Republicii Moldova, provine dintr-o familie mixta in care tatal este moldovean, iar mama este de origine bulgara. A terminat Institutul de Relatii Internationale de la Moscova, din 1986 devine diplomat de cariera, iar intre 1993 si 1997 este ministru consilier al Ambasadei Republicii Moldova in SUA. In 1998 este numit ambasador cu misiuni speciale pentru Integrarea europeana. Intre 1999 si 2001 este adjunctul ministrului de Externe, iar apoi lucreaza in mediul privat, ca vicepresedinte al companiei Ascom.

Catalin Predoiu, care detine interimatul Ministerului de Externe la Bucuresti, spunea, dupa intalnirea pe care ati avut-o, ca Tratatul politic de baza dintre cele doua tari trebuie incheiat "cat mai repede cu putinta". In cat timp credeti ca ar putea fi semnat?

Cel mai important este ca am hotarat impreuna sa relansam procesul de negociere. Dorim sa schimbam maniera discutiilor, sa avem o abordare deschisa, constructiva, sa ne axam pe obiective foarte clare. Ne-am pus de acord pe principiile care trebuie reflectate. Citeste interviul integral in Romania libera.

Un an de la tragedia de la Petrila: vinovatii sunt in libertate. La un an de la explozia care a ucis 13 mineri, vinovatii sunt inca in libertate, iar ajutoarele pentru copiii victimelor vin cu taraita. Orasul hunedorean continua sa fie un monument al deznadejdii. Familiile celor 13 mineri decedati la Petrila, in dubla explozie de la 15 noiembrie 2008, sunt indignate de tergiversarea procesului celor trei vinovati. In urma cu cateva luni, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Petrosani au intocmit un rechizitoriu la baza caruia stau aproximativ 300 de declaratii ale angajatilor de la Exploatarea Miniera Petrila. Au fost puse pe hartie numele a cinci vinovati: Aurelian Necula (fostul director al minei Petrila), Gheorghe Rosu (fost inginer-sef de securitate miniera), Dan Stefan Ungur (fost sef al Sectorului Aeraj), Ervin Dorel Holingher (inginer sef sector I productie) si Iosif Brad (inginer-sef productie), scrie Adevarul.

Tovarasii care au construit metroul. O stire din Scanteia anului 1989 - “Realizat la indicatia secretarului general al partidului, tovarasul Nicolae Ceausescu, metroul bucurestean, obiectiv de o deosebita insemnatate economica si sociala, demn de capitala patriei noastre socialiste, functioneaza in prezent cu doua magistrale, ce insumeaza 50 de km de linie dubla care strabat Bucurestiul. Totodata, in curs de finalizare se afla lucrarile la magistrala a 3-a: Gara de Nord-Dristor 2, in lungime de 10 km, urmand a fi data in exploatare in luna august anul acesta. Astfel, lungimea totala a retelei de metrou va atinge, in anul 1989, 60 de km de cale dubla, cu 38 de statii, indeplinindu-se cu un an mai devreme sarcinile stabilite”. Stirea e la fel de valabila si azi, in 2009, cand metroul bucurestean nu are multe in plus fata de cat ne-a lasat Ceausescu, scrie EvZ.

Cum sa-ti fabrici „bere de casa“ singur, in propria bucatarie. Cu numai 250-360 lei, fanii berii isi pot cumpara un "echipament casnic de produs berea, cu ocapacitate maxima de 23 litri pe saptamana. Costul de productie a unei doze de bere de 0,5 litri e intre 1,4 si 4,85 lei, insa e "eco" si are gust "ca la mama ei acasa". Laurentiu Iancu (39 ani) a inceput ca agent de vanzari, mai intai de prezervative, apoi de electrozi de sudura. Ideea de a vinde echipamente de produs berea in casa i-a venit discutand "la o bere" cu un prieten stabilit in Belgia. Mi-a zis: "«Mi-am cumparat un aparat de facut bere in casa». Am reactionat dupa doua secunde: «Cum adica bere facuta in casa?»". Amicul i-a explicat ca-i vorba de un recipient special in care pui apa, un pic de drojdie, nitel zahar si torni continutul unui "kit" de bere: extract de malt, amestecat cu hamei si ierburi aromate, totul conform retetei din prospectul de utilizare. Citeste mai multe in Gandul.

Dosarul „Hayssam”, secret pentru judecator. Un volum din dosar contine documente atat de secrete incat nu le-a vazut nici judecatorul de caz. Dosarul lui Omar Hayssam de la Curtea de Apel Oradea, in care „teroristul nr. 1 al Romaniei” e judecat pentru trecerea frauduluoasa a frontierei de stat, contine opt volume din care doar sapte se afla la sediul instantei. Al optulea e la arhiva Compartimentului Documente Clasificate de la Parchetul General si contine documente atat de secrete incat nici judecatorul de caz nu l-a vazut! „Probele trebuie pastrate la dispozitia judecatorului”. „Judecatorul n-are cum sa condamne sau sa achite un om daca nu stie probele de la dosar. Dar nu ii poti cere sa aiba certificat ORNISS pentru a studia un dosar cu documente secrete”, ne-a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Omar Hayssam, scrie EvZ.

Totul despre „Casa Isarescu“, laboratorul secret al guvernatorului BNR. In "laboratorul" sau de la Dragasani, de care putina lume a auzit, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, face adevarate minuni. "Casa" ce ii poarta numele a dublat anul trecut cifra de afaceri a firmei sale, comparativ cu anul precedent. "Vinul meu e cel mai bun, dar sa nu scrieti asta!", ne-a spus cu mandrie, dar si ca vadita modestie, nimeni altul decat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Putini cunosc faptul ca una dintre pasiunile guvernatorului BNR este fabricarea vinului, din soiul Cramposie, de pe dealurile Dragasanilor. In Bucuresti, singurul hotel care distribuie vinul produs de seful Bancii Centrale este Plaza Hotel, scrie Gandul.