30 de ani de metrou: azi se bea spritul de dupa greva. Azi se implinesc 30 de ani de cand Nicolae Ceausescu a taiat prima panglica la metroul bucurestean, inaugurand tronsonul Semanatoarea-Timpuri Noi. Neoficial metroul a circulat cu calatori inca din 17 noiembrie 1979, dar cele doua zile pana la inaugurarea oficiala au fost considerate experimentale. In fiecare an de atunci, angajatii de la metrou isi sarbatoresc locul de munca printr-o zi libera. In acest an, deoarece cifra este mai rotunda, conducerea Metrorex a decis sa-i cheme la aceeasi masa pe angajati, pe constructori si proiectanti, pe toti cei care “se fac vinovati” de transportul subteran din Bucuresti. Integral in EvZ.

DIICOT a ridicat calculatoare ale ANI pentru verificari in cazul sustragerii de informatii. Procurorii DIICOT au ridicat calculatoare de la ANI, pe care le verifica, pentru a vedea daca cei doi functionari ai Agentiei, Fanel Nicolae Burciu si Carmen Florentina Fluture, au sustras si transferat electronic documente din activitatea ANI, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse judiciare. Aceleasi surse au declarat, pentru NewsIn, ca, in cuprinsul cererii de extindere a cercetarilor fata de Sorin Rosca Stanescu, reprezentantii ANI nu au indicat faptele pentru care acesta ar trebui cercetat si nici nu au explicat indiciile care i-au dus la concluzia ca acesta ar trebui cercetat penal. Integral in Cotidianul.

Soferii care fac accidente vor plati RCA de patru ori mai mare. Circa 90% dintre romani vor primi anul viitor reducere de 10% la RCA, pentru ca in acest an nu au fost vinovati de accidente. Soferii vor trebui sa devina mai prudenti incepand de anul viitor pentru a putea beneficia de polite de raspundere civila auto obligatorii (RCA) mai ieftine, in caz contrar urmand sa fie taxati suplimentar de asiguratori. Prin introducerea sistemului de bonus-malus, un sofer care nu a avut niciun accident va primi in primul an de asigurare o reducere de 10% pentru polita valabila 12 luni si 5% pentru polita valabila 6 luni, limita maxima fiind de 50% din pretul RCA daca acesta nu are niciun accident timp de sapte ani. Integral in Gandul.

Vaccinul antiporcin, sub paza militara. Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, la Iasi sunt sase cazuri severe de gripa noua, bolnavii fiind ventilati mecanic. Secretarul de stat a mai anuntat ieri ca, in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 54 de cazuri noi, numarul total al bolnavilor ajungand la 1.519. Din 26 noiembrie, vaccinul impotriva gripei noi va fi luat de la Institutul Cantacuzino si distribuit directiilor de sanatate publica. Transportul va fi realizat cu masinile jandarmeriei, intrucat acestea au sistem frigorific, putandu-se mentine, astfel, temperatura la 2-8ºC cat este necesar pentru pastrarea in siguranta a vaccinului. "Vorbim despre un produs foarte scump, si nu ma refer la pret, ci a faptul ca ne va ajuta sa imunizam populatia impotriva gripei cu virus nou. Este pretios si de aceea il vom tine si la directiile de sanatate publica tot sub paza jandarmeriei", a precizat Adrian Streinu-Cercel. Integral in Romania Libera.

Avem criminalitatea pe care nu vrem sa o prevenim. Colaborarea inteligenta dintre societatea civila, penitenciare si serviciile de probatiune poate rezolva problema reintegrarii sociale a detinutilor, considera participantii la conferinta "Implicatiile societatii civile in sfera justitiei", organizata de Asociatia "Youth for Justice". Tinta pe termen lung este una de maxima importanta sociala - reducerea criminalitatii. Statisticile arata ca 70% dintre persoanele care au fost condamnate penal comit alte infractiuni dupa ispasirea primei pedepse. Integral in EvZ.

Sistemul feroviar romanesc, adus sub nivelul perioadei interbelice. Un raport al Ministerului Transporturilor destinat Camerei Deputatilor dezvaluie, conform titulaturii sub care a fost emis, “vulnerabilitatile transportului feroviar din Romånia”. Documentul releva o situatie de fapt abracadabranta: trenurile romånesti nu numai ca nu ating standardele de viteza ale Uniunii Europene, dar nu reusesc sa se ridice nici macar la cele atinse de Caile Ferate Romåne inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dincolo de datele statistice insa, raportul arata ca mersul cu trenul a devenit un “sport extrem”. Integral in Gardianul.

Politia si ARR vor face duminica razii pentru prevenirea turismului electoral. Autoritatile bihorene au luat decizia sa se implice, in duminica primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, pentru a combate tentativele de fraudare, in special in privinta turismului electoral. Astfel, echipaje mixte, formate din agenti ai Politiei Rutiere si din inspectori ai Autoritatii Rutiere Romane, vor executa razii in tot judetul, scrie Gardianul.

Radu Tinu: "Eu am pus microfoane in casa Hertei Müller". Radu Tinu, fostul adjunct al sefului Securitatii Timis, a povestit pentru „Adevarul“ cum a urmarit-o pe Herta Müller, scriitoare de origine romana, laureata a Premiului Nobel in 2009. Scriitoarea a intrat in atentia Securitatii cand a inceput sa se vada cu un spion german. Considerata un element problema, Herta Müller a primit „cadou“ un microfon plantat in casa.