Cum ne vindem pe nimic caii salbatici din Delta. Delta este populata de 10.000 de cai salbatici de care nu se mai preocupa nimeni. Sau se preocupa doar cei care vad in cai carne buna de salam. Odata aveau grija de ei localnicii. Astazi numarul locuitorilor din zona este in scadere drastica, prin satele bantuite de saracie ramanand doar cei in varsta, in vreme ce tinerii au migrat la oras. Numai in padurea Letea, rezervatie naturala sub protectia UNESCO traiesc 3.000 de cai salbatici, care distrug vegetatia deosebita din zona, scrie EvZ.

Un oras romanesc s-a infratit cu toata Europa. In 2010, micutul oras Siret, din nordul Moldovei, va adera la una dintre cele mai interesante organizatii din Uniunea Europeana: Douzelage. Pare un tren capabil sa scoata un oras cu mari probleme economice din criza in care se afla de ani buni. Pe scurt, orasul cu 10.000 de locuitori din Bucovina se va infrati dintr-o data cu 26 de orase europene, cate unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Presedintele Douzelage, Ed Weber, enumera pentru evz.ro avantajele accederii la Douzelage, de la cele economice la cele culturale si sportive, noteaza EvZ.

Afacerea din subteran a sindicalistilor de la metrou: cati bani incaseaza din magazine si spatii publicitare. Contracte hulite de toata lumea, dar despre care toti fostii directori generali ai Metrorex sustin ca totul este in regula. Unul dintre ele, cel prin care sindicatul de la metrou s-a asociat cu Sorin Ovidiu Vantu, a fost semnat de Berceanu. Spatiile comerciale de la metrou, dar si plasmele instalate pe peroane constituie un obiect de disputa referitor la veniturile pe care le incaseaza administratia Metrorex, pe de o parte, si Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), pe de alta. Integral in Gandul.

Cei 42 km din autostrada Transilvania vor fi inaugurati doar pentru vizita oficiala. Finalizarea celor 42 kilometri din autostrada Brasov-Bors, pana la 1 decembrie – termenul impus de premierul Emil Boc - ramane incerta, pentru ca americanii de la Bechtel nu vor finaliza instalarea elementelor de siguranta a traficului. Chiar daca peste 10 zile se va taia panglica celor 42 de kilometri de autostrada dintre Turda si Gilau, Ministerul Transporturilor trebuie sa inchida circulatia imediat dupa inaugurare pe acest tronson, pentru finalizarea lucrarilor. Compania Bechtel spune ca in protocolul semnat in primavara acestui an intre antreprenor si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale „este precizat ca noi trebuie sa finalizam, pana la sfarsitul anului, numai elementele principale ale tronsonului Turda-Gilau”. Anul viitor, Ministerul Transporturilor va da in folosinta maximum 12 km din autostrada Transilvania, noteaza Gardianul.

Sef de Fisc incatusat pentru mita. Ionel Olari, seful Finantelor, a fost arestat ieri pentru mita de aproximativ 12.000 de euro primita cand era seful Garzii Financiare ca sa inchida ochii in „afacerea Radisson“. Dezvoltatorul imobiliar Radissson a pacalit peste o suta de clienti care au cumparat apartamente doar pe hartie, in valoare totala de trei milioane de euro, scrie Adevarul.

Dan C. Mihailescu: „Cioran ar fi fost fericit in Romania de azi”. Criticul literar Dan C. Mihailescu crede ca monstruozitatea sociala, aberatia economica si dementa pitoreasca ce ne inconjoara l-ar fi fascinat pe autorul „Cartii amagirilor”. Preocupat de ideea suferintei si de cea a enormului, Emil Cioran ar fi privit cu maxim interes Romania zilelor noastre. O spune criticul literar Dan C. Mihailescu, alaturi de care am facut un necesar exercitiu de imaginatie, in prag de alegeri. „Omul care aduce cartea” de aproape un deceniu, la Pro TV, vorbeste alert si pasional despre tara sa. Cu precizia unui nationalist moderat, Dan C. Mihailescu a pus in evidenta, „La masa Adevarului”, toate tarele romanilor, din cele mai vechi timpuri pana astazi, scrie Adevarul.

Becali si Potirca, paziti de SPP-istii care au protejat-o pe Angelina Jolie. Liderul PNG a acceptat sa fie urmat indeaproape de o masina cu doi ofiteri, iar candidatul rromilor la presedintie a renuntat la "stafful" sau in schimbul protectiei si masinii de la SPP. Doi dintre aspirantii la fotoliul de la Cotroceni au povestit pentru "Gandul" cum se impaca cu statutul temporar de demnitar. Aflati sub stricta monitorizare a Serviciului de Protectie si Paza, liderul PNG George Becali si candidatul independent Constantin Ninel Potirca ne-au marturisit ca sunt foarte multumiti de ofiterii care ii supravegheaza, ca au acceptat protectia acestora deoarece "asa e legea". Astfel, potrivit legislatiei, toti candidatii la presedintia Romaniei au dreptul la protectie din partea SPP pana la rezultatele primului tur de scrutin, rezultate oficiale date de BEC, noteaza Gandul.

Pentru o functie de conducere la ITM Bucuresti, Ministerul Muncii a organizat doua examene. Rezultatele concursului sustinut la 24 octombrie pentru ocuparea unor functii de conducere la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti au fost „confiscate”, doua zile mai tarziu, de la avizier, de catre secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, sustin surse ministeriale. Motivul, doi dintre candidati, sustinuti politic de PD-L, au fost declarati respinsi de catre comisia de evaluare. Membrii comisiei au fost invitati de Nedelcu sa-si verifice e-mailul pentru a vedea care sunt rezultatele „bune”, noteaza Gardianul.

Orasul antic de sub Marea Neagra. Arheologii spun ca situl scufundat in mare, langa Mangalia, a fost intemeiat de grecii dorieni in secolul al VI-lea inainte de Hristos. Cercetarile din ultimii 50 de ani au evidentiat ca fortareata are dimensiuni impresionante – aproape doua mile in largul marii si tot doua mile de-a lungul tarmului actual, noteaza Romania Libera.