Un barbat belgian diagnosticat ca fiind in coma timp de 23 de ani a fost de fapt constient tot timpul. Rom Houbens a ramas paralizat in urma unui accident de masina petrecut in 1983, iar medicii au presupus timp de 23 de ani ca barbatul se afla in coma. Starea sa a fost examinata regulat folosindu-se scara Glasgow, care apreciaza starea de constienta a pacientului dupa reactia la stimuli vizuali, verbali si motorii insa rezultatele au fost interpretate mereu eronat, scrie the Telegraph. In tot acest timp, Houbens a suferit in tacere, neputand sa le comunice persoanelor din jurul sa ca este constient de tot ce se intampla in jurul sau. Acum trei ani, o evaluare a cazului efectuata la Universitatea din Liege a aratat ca activitatea cerebrala a pacientului se situa aproape de parametrii normali.

Schimb de prizonieri intre Israel si Hamas. Israelul se apropie de un schimb de prizonieri cu miscarea Hamas. Conform oficialilor, sute de palestinieni tinuti in detentie ar putea fi fi eliberati in schimbul unui soldat israelian retinut in fasia Gaza, scrie Reuters. O delegatie a celor de la Hamas s-a deplasat in Egipt pentru discutii cu oficialii de la Cairo asupra schimbului mediat de partea egipteana si de Germania. Israelul a acceptat sa elibereze 160 de prizonieri in schimbul soldatului Gilad Shalit, capturat de militantii Hamas in 2006.

Alegerile legislative din Irak planificate pentru luna ianuarie sunt foarte aproape de amanare. Eforturile autoritatilor irakiene de a organiza alegeri parlamentare in luna ianuarie s-au dovedit zadarnice, amplificand spectrul unei crize politice si constitutionale anul viitor, cand Statele Unite vor incepe retragerea trupelor, scrie New York Times. Fortele politice din Irak nu au reusit sa ajunga la un punct comun in privinta alegerilor, inflamand tensiuni etnice si religioase care pareau atenuate anul trecut. In parlament lipseste o majoritate de minim 53% care sa asigure desfasurarea scrutinului in luna ianuarie, termen prevazut in constitutia statului islamic.

Un blogger chinez care a ajutat victimele cutremurului din 2008 a fost condamnat la inchisoare. Bloggerul chinez Huang Qi a primit o pedeapsa de trei ani inchisoare, pentru "detinere ilegala de documente de stat", a declarat luni avocatul sau. Sentinta a fost pronuntata in ciuda Departamentului de Stat al SUA, care sustine ca activitatile bloggerului au contribut la aplicarea legii, scrie CNN. Huang a fost retinut in iunie 2008, dupa ce a lucrat pentru ajutorarea victimelor cutremurului petrecut pe 12 mai 2008 in provincia Sichuan. Bloggerul a criticat atitudinea Chinei in gestionarea catastrofei, spunand ca interventiile ONG-urilor au fost stanjenite de autoritati, in dorinta conducerii de a aparea in fata ca salvatoare ale poporului.

Pamantul, o planeta a crocodililor? Noi fosile, dezgropate recent in desertul Sahara de echipe arheologice coordonate de Hans Larsson de la Universitatea McGill din Montreal si Paul Sereno de la Universitatea Chicago, sugereaza existenta in vechime a unei lumi mlastinoase, aflata sub dominatia a sase specii neobisnuite si poate chiar inteligente de crocodili. Cercetatorii sunt de parere ca descoperirile lor ii vor ajuta la construirea unei mai bune intelegeri a trasaturilor crocodilienilor si a felului in care au ramas ei o forma de viata atat de eficienta. Acestia au trait in perioada Cretacica, intre acum 145 milioane de ani si acum 65 milioane de ani, atunci cand continentele erau mai apropiate iar lumea mai calda si mai umeda decat in prezent. Integral in Descopera.