Ieseni, premiati pentru cercetari in antibiotice anticancer. Echipa de cercetatori de la Facultatea de Fizica a Universitatii A.I. Cuza din Iasi, coordonata de profesorul Tudor Luchian, a fost premiata, astazi, cu distinctia „Gheorghe Benga” de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, pentru contributia la producerea unei noi generatii de antibiotice, noteaza EvZ.

AVAS executa chiar si bun-platnicii. Deoarece nu a reusit sa recupereze de la marii datornici creante de peste 4 miliarde dolari, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a ajuns sa execute silit chiar si bun-platnicii. In ciuda tentativelor disperate ale AVAS, majoritatea celor executati in acest mod isi recastiga dreptatea in instanta, unde obtin si deblocarea conturilor. Totusi, Romania libera a descoperit ca unele firme si chiar institutii de stat inca apar in evidentele Autoritatii ca avand conturile oprite, desi isi rezolvasera de mult litigiile cu AVAS.

Doar pacientii care nu se mai tin pe picioare sunt testati pentru depistarea virusului A/H1N1. Asistentele triaza din usa: „Eu vad ca nu aratati foarte rau”. Primele 250.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino din Bucuresti sunt livrate, azi, in Capitala si in orase din Moldova. Cu 250.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino din Bucuresti, si livrate, azi, in Capitala si in orase din Moldova, Ministerul Sanatatii incepe campania de imunizare impotriva virusului AH1N1v, responsabil de actuala pandemie. Aceasta la o zi dupa ce, pe fondul cresterii accentuate a numarului de imbolnaviri (197 de cazuri confirmate in cursul zilei de marti, 77 in Bucuresti, totalul general ajungand la 2.455), la Institutul Matei Bals din Capitala s-a decis ca numai pacientii care nu se pot tine pe picioare, dintre cei cu simptome de gripa, sa mai fie testati si, eventual, internati. In felul acesta, raportarile Ministerului Sanatatii (MS), referitoare la evolutia pandemiei, nu vor mai avea decat o valoare orientativa, noteaza Gandul.

Boc intreaba de autostrada, Berceanu raspunde: „Am pregatit penele“. Radu Berceanu a pregatit penele pentru Mircea Badea. Ministrul spune ca autostrada Campia Turzii - Gilau va fi gata la 1 decembrie, dar ca vor fi surprize. Preocupat de stadiul lucrari­lor la cei 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, tronson care ar trebui inaugurat la 1 decembrie, premierul in exercitiu Emil Boc l-a intrebat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, pe Radu Berceanu ce vesti mai are. "Cu Autostrada Transilvania, cei 42 de kilometri, ca se apropie 1 decembrie, ce vesti aveti?", l-a chestionat seful Executivului pe ministrul Transporturilor. "Domnule prim-ministru, am pregatit penele, le am la minister, sunt deja pregatite si, la data care a fost stabilita de la inceputul anului, o sa le inmanez in mod festiv destinatarului", a replicat ministrul interimar al Transporturilor, facand referire la realizatorul TV Mircea Badea, scrie Gandul.

S-a impartit vina: studenta a ucis ca a rugat-o iubitul. Procurorii au ajuns la concluzia ca Sergiu Florea si-a vandut iubita pe 500 de euro, iar Carmen Bejan a fost cea care l-a injunghiat in inima pe judecatorul de stabor tiganesc. Sergiu Florea si Carmen Bejan, studentii acuzati de uciderea lui Trifu Schroth, vor ajunge in fata judecatorilor la 4 decembrie. Anchetatorii au stabilit ca studenta Carmen Bejan (20 de ani) este cea care, in noaptea de 31 iulie spre 1 august, a infipt cutitul de patru ori in pieptul lui Trifu Schroth (65 de ani), scrie Adevarul.

Procesul fugii, amanat dupa alegeri. Siria pastreaza tacerea cu privire la prezenta lui Hayssam pe teritoriul sau. Ministerul Justitiei nu a depus la dosarul privind fuga lui Omar Hayssam documentul care ar fi trebuit sa ateste faptul ca omul de afaceri s-ar afla in Siria, in stare de arest. In consecinta, orice demers procedural, pornind de la simpla citare a lui Hayssam pana la audierea sa (in scris, prin videoconferinta sau prin orice alt mijloc), este blocat. Singurul document referitor la acest subiect este o adresa a MJ, care arata ca Siria nu a dat nici un raspuns referitor la Hayssam, scrie Gardianul.

Vaccinarea pandemica, in cateva zile. Campania de vaccinare contra gripei A/H1N1, programata sa inceapa maine, dupa cum a anuntat Ministerul Sanatatii (MS), mai intarzie cateva zile. Ieri, vaccinul nu trecuse de a doua etapa a autorizarii de punere pe piata, insa cel mai probabil astazi va primi toate certificarile. Primele 250.000 de doze de vaccin de la Institutul „Cantacuzino” vor fi livrate, joi, in Capitala si in Moldova, a declarat subsecretarul de stat in MS, Raed Arafat, noteaza EvZ.

Mantog are sanse sa scape de acuzatia procurorilor de ucidere din culpa. Parchetul Judecatoriei Targu Jiu il cerceteaza pe seful de campanie al PDL Gorj, Ionel Mantog, pentru vatamare corporala si ucidere din culpa. Din cauza coliziunii dintre masina condusa de el si o ambulanta, o persoana a murit, iar alte trei au fost grav ranite. Liderul PD-L a cerut sa fie transferat la o clinica bucuresteana pentru continuarea ingrijirilor medicale. Pe de alta parte, necropsia efectuata de Serviciul de Medicina Legala Gorj arata ca barbatul aflat in ambulanta a murit in urma infarctului, iar ranile minore suferite in urma accidentului nu ii puteau pune viata in pericol, noteaza Gardianul.

Profu’ de judo, traficant de droguri printre elevii sai. Radu Florin Luca (20 de ani), cercetat pentru trafic de droguri, este student, sportiv si instructor de judo. Zece tineri care faceau trafic de droguri au fost prinsi in flagrant, la finalul saptamanii trecute. Doar capul retelei, George Plesca (19 ani) a fost arestat, pentru 29 de zile. Reteaua este formata din tineri cu varste intre 17 si 25 de ani. Clientii erau racolati, in special, dintre studentii si liceenii constanteni, scrie Adevarul.