Ecologia, la coada listei pentru romanii cu fruntea incretita de griji. Cunoscut mai ales prin muzica sa, Serban Copot, alias Hiena din trupa Animal X, a decis sa faca un pas verde, acum cinci ani, catre proiecte ecologice. Recent, el a devenit ambasador in Romania al celei mai ample campanii promovate de Comisia Europeana pentru combaterea schimbarilor climatice. Sub numele „Play to Stop - Europe for Climate”, proiectul cuprinde, printre altele, o serie de concerte cu scopul de a-i atrage pe cetatenii europeni in implicarea si promovarea eforturilor UE pentru a se ajunge la un acord la summitul Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice de la Copenhaga, din decembrie. In vara, solistul trupei Animal X a concertat, alaturi de Moby, la Stockholm, noteaza EvZ.

Dorin Chirtoaca: „Anexarea Basarabiei va fi reparata in UE”. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, spune ca anularea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov este posibila doar prin rezolvarea problemelor economice si de functionare a statului, dupa model european. Intr-o mare de incertitudini, basarabenii pot fi siguri de un lucru: la Chisinau a aparut o noua generatie de politicieni, cu un puternic profil european. Sunt oameni tineri care nu uita nicio clipa de unde provin cu adevarat, dar care stiu ca nedreptatile istorice nu mai pot fi indreptate in logica secolului XX. Unul dintre ei este Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, care a acceptat, „La masa Adevarului", un dialog despre provocarile generatiei sale, calita in lupta pentru stoparea abuzurilor regimului Voronin, scrie Adevarul.

Trei judecatori ai CC sustin ca Guvernul a instituit munca fortata. Trei din sase judecatori ai Curtii Constitutionale afirma ca este neconstitutionala legea promovata de Guvernul Boc privitoare la rationalizarea de cheltuieli publice, intrucat instituie munca fortata si suplimentara, pentru ca devine obligatorie si gratuita, neputand fi retribuita si nici compensata cu timp liber. Cei trei, respectiv Aspazia Cojocaru, Tudorel Toader si Puskás Valentin Zoltán, afirma ca Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice a fost adoptata fara respectarea Legii fundamentale, afirmand totodata ca domeniul abordat de legea criticata o plaseaza „pe o pozitie de maxima importanta“, iar, prin urmare, numarul destinatarilor directi si indirecti ai acestei legi este foarte mare, calitatea acestora fiind diversa - de la muncitor necalificat pana la presedintele Romaniei, scrie Gardianul.

Romania profunda se conecteaza la net. Programul Biblionet, finantat de Fundatia "Bill&Melinda Gates", prin care jumatate din bibliotecile romanesti vor fi dotate cu calculatoare si internet in urmatorii cinci ani, a fost inaugurat miercuri, la Ocnele Mari. Cum e? merge netu’?" "Ntz, tot nu merge." "Offf, chiar astazi? Nu se poate!" Era important sa meaga "netu’" miercuri in biblioteca publica "Vasile Militaru" din orasul Ocnele Mari, pentru ca aici s-a inaugurat prima runda a programului "Biblionet – lumea in biblioteca mea". Astfel, micuta biblioteca din oras, din incinta centrului cultural, a devenit una dintre cele 235 de biblioteci publice din 12 judete, dotate cu calculatoare conectate la internet in prima parte a programului "Biblionet", noteaza Romania Libera.

Vaccinul pandemic romanesc, doar pentru cei peste 16 ani. Primele doze contra A/H1N1 au fost distribuite ieri in Bucuresti si in Moldova. Imunizarile vor fi facute medicilor, politistilor, studentilor. Pentru copii, nu sunt gata studiile clinice. Vaccinul contra gripei noi a fost livrat ieri catre Directiile de Sanatate Publica din Bucuresti si din Moldova, iar in zilele urmatoare va ajunge in toata tara, astfel incat, de saptamana viitoare, sa inceapa imunizarile pe scara larga, scrie EvZ.

O fiola de vaccin romanesc a disparut din cutia aratata presei. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a fost testat pe soareci, dihori si 300 de oameni. Specialistii asigura ca vaccinul protejeaza bine, iar efectele secundare sunt minore. Campania de imunizare la AH1N1 cu vaccinul romanesc Cantgrip a inceput spectaculos. O fiola de vaccin pandemic AH1N1 din cele 50 aflate intr-o cutie aratata presei, joi, ca mostra, de conducerea Institutului Cantacuzino, a disparut, Ministerul Sanatatii avertizand ca nici doza respectiva, nici celelalte 49 ramase nu vor putea fi folosite, deoarece si-au pierdut proprietatile, scrie Gandul.

S-a sinucis din dragoste pentru profa de romana. Parasit de profesoara cu care avusese o idila, un tanar de 19 ani a ales sa moara intr-un mod sinistru. Alexandru Popovici, din Targu-Jiu, a pulverizat un spray insecticid intr-o punga pe care si-a pus-o pe cap si a strans-o cu o curea. Parintii lui Alexandru Popovici au observat, miercuri seara, ca tanarul nu mai iese din camera, iar cand au incercat sa deschida usa, au constatat ca era blocata. Cum baiatul nu daduse niciun semn de viata, acestia au fost nevoiti sa sparga usa. L-au gasit pe fiul lor mort. Anchetatorii au reusit sa stabileasca motivul care l-a determinat pe tanarul de 19 ani sa se sinucida, scrie Adevarul.

Jaf la pensionari. Marirea pensiei nu s-a aplicat retroactiv de la data intrarii in vigoare a legii. Pensionarii sustin ca au fost pagubiti si ca pe luna octombrie 2009 nu au primit retroactiv marirea punctului de pensie din momentul in care Ordonanta de Guvern 100/2008 a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2008. Casa Nationala de Pensii sustine ca pentru o aplicare retroactiva era necesara o dispozitie expresa. Sindicatele considera ca textul de lege este confuz, noteaza Gardianul.

Privilegiatii pot cumula pensia si salariul de stat. Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale pot cumula in continuare pensia cu salariul, alaturi de parlamentari, presedinte, membrii CSM, consilierii Curtii de Conturi si Avocatul Poporului. Magistratii si parlamentarii sunt cei mai criticati pentru modul in care isi stabilesc singuri privilegii. Acum, ei raman deasupra unei legi restrictive pentru bugetarii de rand. Expertii spun ca gestul Curtii este "o speculatie inadmisibila", care apara interesele privilegiatilor, noteaza Romania Libera.

Miliardarul din Romania care si-a trimis fata chelnerita la Paris. Eli Davidai, omul care a adus in Romania Pepsi si Burger King, i-a fixat 700 euro pe luna fiicei sale, pentru studii. Eli Davidai, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Romania, cel care a adus romanilor Pepsi si Burger King, a acordat un interviu pentru Gandul. Aceasta este cea de-a treia declaratie a miliardarului israelian in ultimii 18 ani. Fiica mea este avocat, baiatul meu cel mare lucreaza in brain science, iar baiatul meu cel mic are 16 ani. Cand fiica mea s-a dus la Sorbona sa studieze, i-am stabilit o suma de 700 euro pe luna. Cand mi-a dat telefon si mi-a cerut bani ca sa mearga cu colegii ei in excursie, i-am zis ca nu ii pot plati excursiile si ca pentru acest lucru trebuie sa-si caute un loc de munca. S-a angajat intr-o cafenea, asa a strans bani. Chiar daca atunci a fost suparata pe mine, acum imi este recunoscatoare pentru acea lectie".