Cine l-a facut pe Traian Basescu presedinte. Traian Basescu a ramas preferatul ardelenilor, dar fata de turul intai a castigat Harghita si Covasna cu aproape 60 de procente si a pierdut Salajul la 5 procente diferenta fata de Mircea Geoana. Sociologul Alfred Bulai considera ca presedintele in functie este simpatizat de locuitorii din vestul tarii, fiindca acestia au un nivel de trai mai ridicat si deci alt fel de asteptari decat cei din Muntenia si Moldova. Traian Basescu s-a distantat cel mai mult de Mircea Geoana la Arad, cu 28%, la Cluj, cu 25%, la Sibiu, cu 23%. In schimb, liderul PSD a reusit doar la Vaslui si la Botosani sa-l depaseasca pe presedintele in functie cu mai mult de 20 de procente. Integral in Romania Libera.

Exportul de energie electrica a scazut cu 39% la zece luni. Consumul de energie electrica in primele zece luni ale anului a fost cu 9,3% mai mic fata de perioada similara din 2008, in timp ce productia de energie a scazut cu peste 12% ca urmare a reducerii drastice a activitatilor economice survenite pe fondul crizei. Resursele de energie primara au scazut in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2009 cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cele de energie electrica s-au diminuat cu 12,3%, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Integral in Romania Libera.

O luam de la capat? Divorturi, aliante si coabitari. Desi nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor, fiind convinsi de fraudarea acestora si hotarand depunerea unei contestatii, elanul reprezentantilor PSD s-a inmuiat, ieri, spre seara. In ciuda informatiilor neoficiale ca detin probe care dovedesc fraudarea, social-democratii nu au oferit, ieri, nici una. In final, Mircea Geoana a anuntat decizia unanima a Comitetului Executiv de a contesta alegerile la Curtea Constitutionala si de a merge in continuare alaturi de PNL. Daca de la primele ore ale diminetii, atat social-democratii, cat si liberalii au sustinut ca, potrivit numararii paralele a fiecaruia, Geoana il devanseaza pe Basescu, pana la ora inchiderii editiei, nici PSD, nici PNL nu au prezentat rezultatele propriilor calcule, scrie Gardianul.

Licitatie pentru reabilitarea Teatrului National Bucuresti. Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) a lansat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National Bucuresti (TNB), contractul avand o valoare estimata de 215.284.043 de lei fara TVA si o perioada de executie de 28 de luni. Firmele interesate pot ridica documentatia de atribuire de la sediul Ministerului Culturii, pana la data de 18 ianuarie, data limita pentru depunerea ofertelor fiind 25 ianuarie, ora 11.30. Dupa deschiderea ofertelor, in aceeasi zi, va avea loc o evaluare initiala, pentru a se verifica daca ofertantii indeplinesc conditiile de participare, urmata de licitatie electronica. Integral in Gandul.

Firmele nu se inghesuie sa-si amane restantele. Fiscul a primit aproape 400 de cereri din partea societatilor care au solicitat sa fie scutite de la plata darilor catre stat din cauza crizei. Doar 400 de firme au cerut de la Fisc pana la 31 octombrie amanarea la plata a restantelor, pe o perioada de patru luni. Prevederile ordonantei de urgenta emisa in acest sens, care a intrat in vigoare de la inceputul lunii iulie, s-au dovedit a fi atat de draconice, incat dintre toti cei care au solicitat permisiunea de a intarzia plata datoriilor la stat, doar 256 au primit unda verde de la Fisc. Integral in EvZ.

CFR te tine in picioare si iti ia banii de bilet intreg. CFR Calatori profita de lacune legislative si vinde bilete fara numar, astfel incat pasagerii sunt nevoiti sa calatoreasca ore intregi in picioare desi au bilet cu loc. Reclamatiile clientilor CFR tinuti pe holuri sunt inutile pentru ca legea da voie companiei feroviare sa vanda cate tichete vrea. In preajma Sarbatorilor de iarna, romanii care lucreaza in Bucuresti si studentii parasesc Capitala si pleaca spre Moldova, Ardeal sau Bucovina pentru a-si petrece acasa vacanta de Craciun. In aceste conditii, trenul este prima optiune de transport, scrie Adevarul.

Posturile TV au sfidat grosolan legea. In timp ce televiziunile incalcau legislatia in ziua alegerilor prezidentiale, Consiliul National al Audiovizualului dormea in front. CNA a dat, abia ieri, spre monitorizare mai bine de 50 de sesizari referitoare la atitudinea televiziunilor in ziua alegerilor. Duminica, televiziunile au jucat dupa propriile reguli. Conducerea posturilor nu a mai tinut cont de lege sau de amenzile pe care le-ar putea primi. Antena 3 si Realitatea TV si-au aratat „pe fata" preferintele politice. De cealalta parte, Consiliul National al Audiovizualului, desi a mai avut experiente similare, abia a reactionat la multimea de nereguli din lipsa de cvorum. Integral in Adevarul.

Romania pierde competitia pentru gazduirea unei agentii UE. Bucurestiul nu a reusit sa castige competitia pentru gazduirea sediului noii Agentii pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER). Ministrii energiei din UE, reuniti duminica, la Bruxelles, au decis ca sediul ACER va fi la Ljubljana, in Slovenia. Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri pentru Mediafax ca hotararea luata de statele membre este „dezamagitoare”. Trei tari - Romania, Slovenia si Slovacia - s-au aflat in competitie pentru gazduirea ACER. Candidatura Bucurestiului a fost anuntata in primavara acestui an. Inca din vara insa, Slovenia parea favorita, in conditiile in care avea sustinerea a zece state membre, spre deosebire de Slovacia, care se baza pe sprijinul a opt tari si de Romania, care se baza pe sprijinul a sapte state. ACER, care va avea atributii in functionarea pietelor de electricitate si gaze naturale, va fi functionala la 3 martie 2011. Integral in EvZ.